< KESK: "Geçim Bütçesi İçin 17 Aralık'ta Ankara'dayız!"

KESK İstanbul Şubeler Platformu, Mecidiyeköy Cevahir AVM önünde basın açıklaması yaparak "Artık Yeter! Geçinemiyoruz! Seçim Bütçesi Değil, #GeçimBütçesi istiyoruz!" şiaryla 17 Aralık Cumartesi günü Ankara'da Miting gerçekleştireceklerini açıkadı.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, Mecidiyeköy Cevahir AVM önünde bir araya gelerek "Artık Yeter! Geçinemiyoruz! Seçim Bütçesi Değil, #GeçimBütçesi istiyoruz!" şiaryla 17 Aralık Cumartesi günü Ankara'da Miting gerçekleştireceklerini açıkadı.

"Seçim Değil Geçim Bütçesi İstiyoruz!" yazılı pankart açılan eylemde basın metnini ise KESK MYK Üyesi Döne Gevher okudu.

"Çok zor günlerden geçiyoruz. Halkın % 99’u olarak yaşadığımız tablo gittikçe kararıyor" diyerek sözlerine başlayan Gevher, Enflasyondan işsizliğe, yoksullaşmadan ekonomik durgunluğa kadar emekçilerim hayatını her alanda kâbusa çeviren kapsamlı krizin bitmek bilmediğini, artan hayat pahalılığında maaşlarının mum gibi eridiğini söyledi.

"Sanal TÜİK Rakamlarına Göre Zam Ve Şeçim Vaadleriyle Yoksullaştık"

İşçisinden kamu emekçisine, asgari ücretlisinden emeklisine tüm ücretli kesimlerin, dar gelirli emekçiler olarak gittikçe derinleşen yoksulluğu iliklerimize kadar yaşadııklarını, maaş ve ücretlerinin, sanal TÜİK rakamlarına göre arttırılarak aslında gerçek hayat pahalılığı karşısında daha da aşağı çekildiğini vurgulayan Gevher, Seçim dönemleri öncesinde ise ağzımıza bir kaşık bal sürmek adına bu sanal rakamların birkaç puan üzerinde artışlar yapıldı. Ama hem iğneden ipliğe her şeye hem de bizden alınan vergilere bu rakamların çok üzerinde zamlar yapıldı. Sonuçta dün aldığımızı bugün alamayacak hale geldik. Satın alma gücümüzü kaybettik, gittikçe yoksullaştık" dedi.

 

"Yüzlerce Defa Oynanan Oyunu Birlikte Bozalım"

Yine bir seçim arifesine gelindiğini, koltuğu kaybetme tehlikesindeki iktidarın bir kez dana 2023 bütçesinde halk için kesenin ağzının açılacağı yalanına sarıldığını ifade eden Gevher, "Buradan emeği ile geçinen tüm kesimleri, yurttaşlarımızı uyarıyoruz. Bugüne kadar onlarca, yüzlerce defa hayata geçirilen bu oyunu bozmaya çağırıyoruz" dedi.

 

"Cebimize Birkaç Kuruş Koymayı Vaadederken Çok Daha Fazlasını Çalıyorlar"

TBMM’de görüşmeleri devam eden bütçe ile bir kez daha aynı oyunun kurulduğunu, bir taraftan emekçilerin maaşlarını, ücretlerini sahte TÜİK rakamlarının birkaç puan üzerinde arttırmayı vaat ederken diğer taraftan tüm yükü ücretli kesimler, dar gelirlilerin, emekçilerin omuzlarımıza yıkılan vergileri, faiz giderlerini geçen yıla göre en az bir buçuk kat artırdıklarını belirten Gevher "Yani bir cebimize birkaç kuruş koymayı vaat ederken diğer cebimizden çok daha fazlasını alıyorlar.

 

"2023 Bütçesinde De Kesenin Ağzı Yine Paradan Para Kazananlara Açılacak,"

Üstelik cebimizden alacakları vergilerin bize yol, su, elektrik olarak dönmeyeceğini daha baştan söylüyorlar. Açık açık 'Sizden aldığımız, ücretlerinizden kestiğimiz vergileri toplumun %1’ini bile oluşturmayan bir avuç zengine, patrona, teşvik, vergi affı olarak aktarcağız" denildiğini vurguladı.

Gevher, açlık sınırı altıdaki asgari ücretin %50 artırılması konusunda Çalışma Bakan’ın “Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım” sözlerinin iktidarın kimden yana olduğunu fazlası ile ispatladığını 2023 bütçesinde kesenin ağzını işçiler, emekçiler, emeklikler, çiftçiler, küçük esnaflar için yani halkın %99’u için açılmayacağını, kesenin ağzı her zaman olduğu gibi yine paradan para kazananlar, faizden, hazine garantisinden beslenenler, çalıştırdığı asgari ücretliler kadar bile vergi ödemeyenler açılacağını söyledi.

 

"Ortak Taleplerimiz İçin Hep Birlikte Ankara'da Olalım"

Buna karşılık KESK üyeleri olarak "Artık Yeter!" diyerek, emeklerine, ekmeklerine, geleceklerine sahip çıkmak için 17 Aralık Cumartesi günü Ankara’da “ Seçim Bütçesi Değil, Halktan, Emekten Yana, Geçim Bütçesi İstiyoruz Mitingi’nde buluşacaklarını söyleyen Gevher "Çağrımız işçisi, kamu emekçisi, emeklisi, asgari ücretlisi, kadını, genci ile bu düzenin çarkları ile ezilen, ötekileştirilen herkesedir" diyerek ortak talepleri için tüm emekçileri Ankara'daki mitingde buluşmaya çağırdı. KESK üyeleri taleplerini ise şöyle sıraladı:

 

TALEPLER

Temel tüketim maddelerine son iki yıl içinde yapılan zamların geri alınması,

* Mali kayıplarımızın yaşanan gerçek hayat pahalılığı ve yoksulluk sınırında yaşanan artış temel alınarak telafi edilmesi,

* Vergide adaletin sağlanması, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması,

* Tükettiğimiz her şeyden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesi,

* Gelir vergisi birinci dilim oranının %15 ten % 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesi,

* Kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılması, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınması,

* Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesi

* Kamu hizmetlerinin tasfiyesine, özelleştirmelere, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan hazine garantilerine son verilmesi,

* Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılması,

* Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesi, * Engelli yurttaşların erişebilirlik sorununun çözülmesini, engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi,

* Kaynaklarımızın savunmaya, güvenlikçi politikalara, silahlanmaya değil; adaletin tesis edilmesi, emek, barış ve demokrasi için kullanılması"

KESK üyeleri açıklama sırasında sık sık "Seçime Değil Emekçiye Bütçe", "Seçime Değil Eğitime/Sağlığa Bütçe", "Savaşa Değil Emekçiye Bütçe", "Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz", "Direne Direne Kazanacağız" sloganları attı.

Gevher sözlerini"Gelin taleplerimize hep birlikte sahip çıkalım. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, adil bir vergi sistemi, halk için, emek için bütçe, güvenceli iş, güvenli gelecek İçin omuz omuza verelim" diyerek tamamladı.

Açıklamada Eğitim emekçilerinin ÖMK'ya karşı Çemberlitaş'ta yaptıkları eylemde karşılaştıkları polis engeli ve 25 Kasım'da Taksim'de kadınlara yapılan polis saldırısı ve işkenceli gözaltılar da protesto edildi.

"Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları atılarak eylem sona erdi.