JW Marriott Otel Önünde Çıplak Arama Protestosu

Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, İstanbul Ataköy'de bulunan JW Marriott Otel'de kadın işçiye hırsızlık suçlaması ile çıplak arama uygulamasına karşı otel önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Oteldeki insanlık dışı uygulamaların ve işlediğiniz suçların hesabını soracağız" denildi.

İstanbul Ataköy'de bulunan JW Marriott Otel'de müşterinin şikayeti üzerine kat hizmetlerinde çalışan kadın işçiye çıplak arama işkencesini Otel Ve Turizm İşçileri Sendikası basın açıklaması yaparak protesto etti.

"Haberiniz Var Mı? JW Marriott Otel Çalışanlarına Çıplak Arama Dayatıyor!" yazılı pankart açılan eyleme BİK, Dev Yapı İş, HDK, HDP Bakırköy, İKP, İstanbul Hal İşçileri Dayanışma Derneği, İstanbul İşçi Hakları Derneği, Mücadele Birliği Platformu, TİP Bakırköy, SYKP, Yeni Dünya İçin Çağrı, Yeşil Sol Parti üyeleri katılarak destek verdi.

Basın açıklaması nedeniyle devlet yine sermaye sınıfının koruyucusu olarak otel önünde çevik kuvvet yığınağı yaptı. Otel karşısında toplanan kitleye eylem ve etkinlik yasağı bahanesiyle basın açıklaması yapılamayacağını söylendi. Otel karşısındaki yeşil alanda pankart açılarak basın açıklaması gerçekleştirildi.

Sendika adına basın açıklamasını okuyan Dizge Biter, 22 Ekim günü, Ataköy’de bulunan JW Marriott isimli otelde konaklayan bir müşterinin parasının kayıp olduğunu söylemesi üzerine, odayı temizlediği için şüpheli ilk isim olarak görülen işçi kadın işçinin ilk önce güvenlik görevlileri tarafından çağrıldığını, herhangi bir şey görmediğini söylemesine rağmen “prosedür” denilerek çıplak arama yapıldığını aktardı.

 

"Çıplak Arama Yapılarak Otelden Atılmaya Çalışıldı"

"Üstünde hiçbir şey bulunamayan arkadaşımız kendi çalıştığı departmanın müdürüne ve şefine bu durumu haber vermiştir. Orada da suçlu muamelesi görerek üstünden bir şey çıkmadığı için çalıştığı kata geri gönderilmiştir" diyen Biter, ardından tekrar çağrılarak otelden yine çıplak arama yapılarak dışarı atılmaya çalışılan kadın işçinin otelden çıkmayı reddederek müdürün odasına gitmeye ve kendini izah etmeye çalıştığını belirtti. "Prosedür Dediğiniz Ezip Geçmeye Çalıştığınız İşçi Haklarıdır" Biter "İşçi arkadaşımızın türlü çabasına rağmen yeniden fakat bu sefer herkesin içinde araması yapılmıştır. Bu tutum insanlık onuruna aykırıdır. Kişinin bedensel bütünlüğüne fiziksel ve psikolojik olarak yıkımdır. 'Prosedür bu' diyerek böylesi aşağılık bir durumun altından kalkamazsınız. Sizin prosedür dedikleriniz, kendi karınız, itibarınız ve şatafatınız için ezip geçmeye çalıştığınız işçi haklarının ve hayatlarının üzerini örtmektir. Buradayız işte, kaldırıyoruz o örtüyü. İzin vermeyeceğiz!" dedi.

 

"Göstermelik Olarak Bir Gün İşe Çağrıldı"

Marriott Otel'in kadın işçinin suçsuzluğu polis raporlarında da sabit olunca, “Müşteri senden şikayetçi oldu. O mesele çözülünce işe devam edersin” gibi bahanelerle oyalamalarına devam ettiğini aktaran Biter, işçinin durumu sendikaya bildirdiğinde otel yönetiminin yaptığı görüşmede işçinin taleplerini 'sözde' kabul ederek, ondan herkesin önünde özür dileyeceğini ve işine devam edebileceğini beyan ettiğini, göstermelik olarak bir gün işe çağrılan işçinin bir daha çağrılmadığını kadın işçiye bahane olarak “Sen taşeronsun (ekstracısın), şu an ihtiyacımız yok ekstracıya (taşerona).” denildiğini .

 

"Taşeron İşçi Çalıştırarak Suç İşliyorsunuz!"

JW Marriott Otel'in taşeron (Ekstracı) işçi alarak aylarca çalıştırdığını ve de oteldeki asıl işleri yaptırdığını, sendikanın ihtar göndermesinin ardından da otele ekstracı (taşeron) çalışan almayı bırakarak, isteyenleri de ayın başına kadar kadroya alacağınızı bildiğini,.fakat bu süreçte de serviste garson, mutfakta bulaşıkçı, katlara da ekstra temizlik çalışanı alarak aynı suçu işlemeye devam ettiğini söyleyen Biter, "Hem de kadrolu çalışanlarınıza duble şift yaptırarak 16 saat çalıştırıyorsunuz. Düzeltmeye çalıştığınız noktada bile yasadışı çalışmaya alışık olduğunuzdan ilk fırsatta yine işçileri yasadışı çalıştırıyorsunuz" dedi.

 

"İşlediğiniz Suçların Hesabını Soracağız"

"Suçunuzu örterek ilerlemeye çalıştığınız her adımınızda suç işlemeye devam ediyorsunuz" diyen Biter, otel yönetiminin işçilere, her işi yaptırabileceğini sandığını ifade ederek "İnsanlık dışı çalışma koşullarını reva gören anlayışınızla da tüm bu keyfi uygulamalarınızla da ve 'prosedür' diyerek işlediğiniz suçların da hesabını da soracağız" diyerek sözlerini tamamladı.

Eylem "Yaşasın Sınıf Dayanışması!" sloganı atılarak sona erdi.