Eczacılar 14 yıl sonra ekonomik koşulların düzeltilemesi, ilaç fiyat farkları ve bir çok ilacın piyasada bulunmaması nedeniyle Ankara'da miting gerçekleştirdi.
Türk Eczacıları Birliği'nin çağrısıyla Ankara'ya 81 ilden gelen yaklaşık 5 bin eczacı, Çankaya ilçesindeki Anıtpark'ta, ekonomik koşullarının düzeltilmesi, ilaçlardaki aşırı fiyat farkı ve bir çok ilacın piyasada bulunmaması nedeniyle 14 yıl aradan sonra "Büyük Eczacı Mitingi"nde buluştu. Eczacı odalarının üyeleriyle birlikte eczacılık fakültelerinden öğrenciler ve çok sayıda insan mitinge katıldı.
Anıt Park'ta topkansn eczacılar “İlaç Yokluğuna Dur De", "Eczanelerdeki Ekonomik Çıkmaza Dur De", "Kontrolsüz Açılan Fakültelere Dur De” ve “İlaç Fiyat Farklarına Dur De” yazılı dövizler taşıdı. Eczacılar, mitingde sık “Dur de! Tükeniyoruz” sloganı attı.
Mitingde konuşan Türk Eczacılar Birliği Başkanı Arman Üney, eczacılık mesleğine karşı yapılan tüm haksızlıklara karşı durmak için mitingi yaptıklarını söyledi. Salgın sürecinde kesintisiz sağlık hizmeti verdiklerini dile getiren Üney, eczacılarla ilgili yapılan düzenlemelerin yeterli olmadığını belirterek, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) ilaç alım protokolünde sıkıntılar yaşandığını, iyileştirme yapılmasını istedi.
“Tüm odalar ile birlikte tek ses, tek yürek olmaya devam edeceklerini ifade eden Üney, “Biz eczacılar, ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ sözünü en iyi bilenleriz. Biz eczacılar, bugüne kadar mesleğimize ve meslektaşlarımıza yapılan tüm haksızlıklara karşı omuz omuza hep birlikte dur dedik.
“Bizler, sadece meslektaşlarımızın sorunlarını ve sıkıntılarını çözmek için mücadele etmiyoruz. Biz eczacılar hep birlikte dur diyoruz. Mesleğimize yapılan tüm haksızlıklara dur diyoruz. Çünkü eczacılık mesleği değersizleştiriliyor. Çünkü mesleğimizin sorunları görmezden geliniyor. Çünkü sağlık sisteminin vazgeçilmezi eczacılar her geçen gün daha fazla yok sayılıyor” dedi.
Eczacılar taleplerini ise şöyle sıraladı:
• İlaç yoklukları son bulsun istiyoruz. Halkımız her ilaca her eczaneden kolayca ulaşsın istiyoruz.
• İlaç fiyat farkları olmasın, hastalarımızın cebinden para çıkmasın istiyoruz.
• Artık daha fazla eczacılık fakültesine ihtiyacımız yok diyoruz.
• Kamu eczacılarını görmezden gelemezsiniz, onları yok sayamazsınız diyoruz. Kamu eczacılarına hak ettiği değer verilsin diyoruz.
• Eczanelerde çok ciddi ekonomik çıkmaz var. Yapılan düzenlemeler yeterli değil diyoruz.
• SGK ilaç alım protokolünde, yaşadığımız ekonomik darboğaza çözüm üretecek iyileştirmeler istiyoruz.
• İlaç fiyat kararnamesindeki güncellemeler artık bir standarda bağlansın diyoruz.
• Birinci basamak sağlık çalışanları olarak meslek hakkımızı istiyoruz.
• Herkes bilsin ki biz eczacılar, hak ettiğimiz değeri alana kadar durmayacağız. Buradan bir kez daha hep birlikte haykırıyoruz. Artık sözün bittiği yerdeyiz! Son kez alanlardan haykırıyoruz. Eczacıya hak ettiği değer verilsin diyoruz.