< “İş Cinayetlerine Ve Sömürüye Karşı Tek Çıkış Yolumuz Örgütlü Mücadele”

Geçtiğimiz günlerde Finans Merkezi Şantiyesi Gür Yapı &Yapı Yapı’ya ait işçi koğuşlarında çıkan yangında yaşamını yitiren genç işçi Umut Oydaş için, bugün Finans Merkezi önünde Dev-Yapı İş ve İnşaat İş Sendikaları tarafından basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında ilk olarak Dev-Yapı İş adına Özgür Karabulut söz aldı, Gür Yapı ve Yapı Yapı şantiyelerinin koğuşunda çıkan yangın sonucunda 20 yaşında genç bir işçi olan Umut Oydas için toplanıldığını söyleyerek şunları söyledi:

"6331 sayılı İşçi Sağlığı ve İş güvenliği yasalarına uymayan, kamp koşulları olduğu için çıkan yangında arkadaşımız iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi. Bundan yaklaşık bir buçuk yıl önce de aynı şekilde, yine Yapı Yapı'nın şantiyesinde bir arkadaşımız yaşamını yitirdi. Bu patronların önlem almadığının göstergesidir. Cezasızlık politikalarıyla onların sırtlarının sıvazlandığının göstergesidir. Bizler patronların kâr hırsı yüzünden ölmeye devam ediyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız."

Ardından basın açıklamasını İnşaat İş temsilcisi Deniz Gider okudu. Patronların kâr hırsı nedeniyle alınmayan üç kuruşluk önlemler sonucunda işçilerin iş cinayetlerinde katledilmesini dikkat çekerek: "Şantiyelerde 6331 sayılı İSG yasası ve ilgili yönetmeliklerin emrettiği hükümler maliyet olarak görülmeyip, gereği yerine getirilseydi bu iş cinayeti yaşanmazdı. Devletin ilgili kurumları göstermelik denetimler değil de var olan yasa ve yönetmeliklere uymayan iş yerlerini denetleyip yaptırımları uygulasaydı, bu iş cinayeti yaşanmazdı. Adli merciler iş cinayetinden sorumlu olanlara ödül gibi cezalar değil de caydırıcı cezalar karara bağlasa, sorumlular hak ettikleri cezayı çeker, patronlar önlem almaktan kaçmaz ve bu iş cinayeti yine yaşanmazdı" dedi.

Maliyeti çok düşük olan yangın koruma rölesinin ve kaçak akım rölesinin olmayışından dolayı bu iş cinayetinin göz göre göre yaşandığını aktararak; yatak sayısının 200'ü geçen işçi kamplarında yağmurlama sisteminin olmasıyla bu yangınların büyümeden önlem alınabileceğini ve dolayısıyla ölümle sonuçlanma riskinin çok daha düşük olacağını dile getirdi.

Örgütsüz olunduğu için iş cinayetlerinin son olmayacağını söyleyen Deniz Gider basın açıklamasını şu sözlerle bitirdi: "Örgütsüz olduğumuz için ölmeye devam ediyoruz. Örgütsüz olduğumuz için patronlar kâr hırsından vazgeçip önlem almıyor, örgütsüz olduğumuz için kendi yasa, kanun ve yönetmeliklerine sahip çıkmayan devlet kurumlarına baskı yapıp görevlerini yapmasını sağlayamıyoruz. O yüzden iş cinayetlerine ve sömürüye karşı tek çıkış yolumuz örgütlü mücadeleden geçmektedir. İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tüm inşaat işçilerini örgütlü mücadeleye çağırıyoruz."