ODTÜ İşçilerinden Yemek, Servis ve Sağlık Hakları İçin Eylem

ODTÜ’de çalışan işçiler, yemek ücretlerinin arttırılması, servislerin azaltılması ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları için yürüdü.

Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) çalışanları, örgütlü olduklarıTez Koop-İş, Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen, Üniversite İdari Personel Sendikası, Eğitim İş ve Eğitim Hak-Sen ile birlikte yemek ücretlerinin 4 kat artması servis sayılarının azaltılması, sağlık hizmetlerinden yararlanma haklarının alınması üzerine rektörlük önüne yürüyüş düzenledi.

Kampüs içinde “Yemeğime, Yoluma, Sağlığıma Dokunma” “İşçi Memur El Ele Mücadeleye”, “Haklarıma Dokunma”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız” sloganlarıyla rektörlük önüne yürüyüş yaptı.

ODTÜ’de çalışan farklı sendikaların üyeleri olan işçiler servis sayısının 51’den 26’ya indirilmesi ve sadece sabahları işe gelişte hizmet vermesi, yemek ücretlerinin ise 12.5 liradan 55,5 liraya yükseltilmesi, sağlık hizmetlerinden yararlanmalarının engellenmesi üzerine kampüs içinde yürüyüş yaparak ODTÜ Rektörlüğü önüne yürüyerek burada basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçilere çok sayıda üniversite öğrencisi de destek verdi.

‘Üniversitemizin öncelikli ihtiyaçları golf sahası, süs havuzu, lüks makam araçları değil’

ODTÜ çalışanları adına sendikaların ortak yaptıkları açıklamada “ODTÜ Rektörlüğü, Cumhurbaşkanlığı resmi yazısını gerekçe göstererek paylaştığı düzenlediği anketle semt servisi hakkımıza göz diktiğini açıkça göstermişti. Arada hiçbir açıklama yapılmadan Salı günü öğrendik ki personel servisi ihalesine çıkılarak bu haksızlık ve hukuksuzluğun ilk adımı atılmıştır” denildi.

İhalenin şartnamesine göre 51 olan servis sayısı 26’ya indirildiği, servisler sadece sabah ve 5 ay için hizmet vereceği, ihaleye çıkışması üzerine ODTÜ Sendikalar Birliği olarak yapılan eylem çağrısına dün sabah bir çok ODTÜ emekçisi katıldığı belirtilen açıklamada “Eylemimiz büyük ses getirerek yönetimi bir açıklama yapmaya mecbur bırakmıştır” denildi.

“Yapı İşleri tarafından yapılan açıklamada ihaleye ek olarak, sabah servislerine 12 adet üniversite aracının ekleneceği ve toplam 39 hatta servislerin çalışacağı belirtilmiştir. Akşam servisleri için ise A1, A2 kapılarına ring sağlanacağı ve Ankara’nın merkez noktalarına servis yapılacağı açıklanmıştır. Yıl içerisinde yeniden bütçe verilmesi durumunda, servislerin yıl sonuna kadar sürdürülmesinin planlandığı eklenmiştir” denilen açıklamada ODTÜ çalışanlarının tüm bu kararlarla haklarının gasp edildiği belirtildi.

Yapılan yeni düzenlemeyle servis hakkının tırpanlandığı ‘bütçe olmazsa’ servislerin Haziran ayından itibaren tamamen kaldırabileceğinin söylendiği aktarılan açıklamada “Bunlar da yetmiyormuş gibi, görülmemiş bir zamla işçiler için yemek ücretlerinin 12,5 TL’den 55 TL’ye yükseltildiğini öğreniyoruz. ODTÜ yönetimi bize “Kampüse gelin ama nasıl giderseniz gidin! İşinizi yapın ama karnınızı nasıl doyurursanız doyurun!”

“Buradan tekrar ediyoruz; üniversitenin asli bileşenlerinden olan, kampüsün her noktasında, tüm hizmetlerinin aksamadan sürdürülmesini sağlayan ODTÜ emekçileri olarak ulaşım hakkımıza, yemek hakkımıza el uzatılmasını hiçbir koşulda kabul etmiyoruz! Üniversitemizde bir yönetim usulüne dönüşen “ben yaptım oldu” anlayışını reddediyoruz. Emekçilerin ve onların temsilcisi olan sendikaların dışında bırakıldığı bu kararların bir an önce iptal edilmesini istiyoruz” denildi.

ODTÜ yönetimini de uyaran işçiler, “Üniversitemizin öncelikli ihtiyaçları golf sahası, süs havuzu, lüks makam araçları değildir. Rektörlük tüm ODTÜ emekçileri ve öğrencileri için nitelikli ulaşım hizmeti, sağlıklı ve ucuz yemek hizmeti sağlamakla sorumludur” denildi. İşçiler, ODTÜ bileşenlerini de mücadelelerine ortak olmaya çağırdı.