< < İstanbul'da Eğitim Emekçilerine Polis Barikatı

Eğitim emekçileri Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) başta olmak üzere haklarının gasp edilmesine karşı iş bıraktı.

Eğitim alanında faaliyet yürüten 14 sendika "Eğitim Sendikaları Güç Birliği" olarak ortak kararı aldı. Eğitim emekçileri ÖMK’ya karşı ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

İstanbul'da KESK'e bağlı Eğitim-Sen üyeleri Çemberlitaş Meydanı'nda, Eğtim İş Sendikası üyeleri ise Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda toplandı.

Eğitim emekçilerinin ÖMK'ya karşı iş bırakma eyleminde Eğitim-Sen üyeleri Çemberlitaş Meydanında toplanırken, Eğitim İş Sendikası üyeleri ise Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda taleplerini haykırdı.

 

KESK’e bağlı Eğitim Sen İstanbul Şubeleri’nin çağrısıyla Çemberlitaş’ta toplanan eğitim emekçileri Sultanahmet'te bulunan İstanbul İl Milli Eğim Müdürlüğü'ne yürüyüş yaparak burada basın açıklaması gerçekleştirmek istedi.

Toplanma saati öncesinde Çemberlitaş meydanı ve çevresini ablukaya alan polis Eğitim emekçilerinin toplanmasını engelledi.

Çemberlitaş’ta ayrı yerlerde gruplar halinde polis ablukasına alınan eğitim emekçileri polis engelini protesto eden konuşmalar yaparak sloganlar atarak barikatı açtırdı ve meydanda buluştu. Eğitim-Sen üyeleri “Öğretmenlik Meslek Kanunu İptal Edilsin. Eşit İşe Eşit Ücret!” ve “Kariyer Değil, Meslek Onurumuzu, İş Güvencemizi İçeren, Emeğimizi Ve Haklarımızı Koruyan Gerçek Bir Meslek Kanunu İstiyoruz!” yazılı pankartlar taşıdı.

Öğretmenler sık sık “ÖMK Değil İnsanca Yaşam” , “AKP Yasanı Al Başına Çal”, “Ablukanız Yasanız Vız Gelir Vız”, Emekçiye Değil Çetelere Barikat", “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Parasız Bilimsel Demokratik Eğitim”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız” sloganları attı.

Eğitim emekçilerinin haklarının gasp edilmesini protesto eden dövizler taşıyan öğretmenler polisin kitleyi ablukaya almasını sloganlarla protesto ederek oturma eylemine geçti. Bu sırada eğtim emekçilerinin ÖMK'ya karşı itirazlarını, eğtim emekçilerinin taleplerini dile getiren ve polis ablukasını protesto eden konuşmalar yaptı.

Eğitim emekçileri eylemi yalnız kendileri için değil, nitelikli bir eğtim için ve aynı zamanda yoksul ailelerin çocuklarının beslenme, parasız eğitim hakkı için gerçekleşdiklerini vurguladı.

Eğitim emekçilerinin ortak iş bırakma kararı aldığı ancak diğer sendikaların eyleme katılmadığı belirtilen açıklamada Millî Eğitim Bakanlığı’na seslenen eğitim emekçileri “Kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir” denildi.

Bir süre barikatı zorlayan eğtim polisin İl Milli Eğim Müdürlüğü'ne gitmesini engellemesini protesto ederek burada yaptıkları açıklamada, devletin eğtim emekçilerinin haklarını gasp ettiği gibi taleplerini muhatapları olan Milli Eğim Müdürlüğü'ne gitmesini de engellemesini protesto ettiklerini belirterek basın metnini yırtıp attı.

Eğitim emekçileri eylemi sloganlar atılarak ve hakları için meydanlarda olmaya devam edeceklerini belirterek sonlandırdı.

Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda ise Eğtim İş Sendikası üyeleri toplandı.

Eğitim İş Sendikası üyeleri Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda yaptıkları açıklamada "Tarih mesleğini onurundan yana çocuklarının geleceğinden yana yapanları da, öğretmenlerin haklarını gasp edenleri de yazacak" denilerek "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" sloganı atıldı. Bakırköy'de Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay:"Meslek onurumuza çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için, talimatınızı, dayatmanızı kabul etmeyen, haksızlıklar karşısında susmayan, boyun eğmeyenler olarak, yıldan yıla haklarımızın gasp edilmesine karşı meydanlardayız" diyerek eğitim emekçilerinin ÖMK'ya tepkilerini dile getirdi.

Eğtim İş üyeleri "Yandaşa Değil Eğitime Bütçe", "AKP'nin Eğtimcisi Olmayacağız", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" sloganları atarak, eğitim emekçileri olarak bilimsel ve parasız eğitim hakkı ve eğitim emekçilerinin insanca çalışma koşulları için mücadele edeceklerini vurguladı.

Antalya'da da eğitim emekçileri Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun iptal edilmesi ve kariyer basamakları sınavının yapılmaması için iş bırakarak alanlardaydı.

Eğitim-Sen üyesi emekçiler "Alanlar çok güzel çünkü direniş var. Haklarımız için, geleceğimiz için alanlardayız. Alanlara, direnişe gelin" diyerek eyleme katılım çağrısı yaptı.

Aydın'ın Didim ilçesinde ise Mesleğimizin Onuru, Çocuklarımızın Geleceği İçin İş Bırakıyoruz -Eğitim Sendikaları Güç Birliği" pankartı açan 14 eğitim sendikasına üye öğretmenler Didim Kent Meydanı'nda toplanarak taleplelerini haykırdı.

Eğitim Sendikaları Güç Birliği'nin ortak talepleri ise şöyle:

“*19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,

*Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,

*Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,

*Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,

*Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,

*Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,

*Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.”