Tez-Koop İş Sendikası, İş Bankası ortaklığı olan Erişim Çağrı Merkezi'nde başlayan sendikalaşma faaliyetinin Erişim Çağn Merkezi yöneticilerinin engeliyle karşılaşmasına ilişkin İş Bankası Levent İş Kuleleri önünde basın açıklaması yaparak sendikal çalışmanın engellenmesini protesto etti.
İSTANBUL - İş Bankası ortaklarından olan Erişim Çağrı Merkezi'nde sendikal örgütlenme yürütmekte olan Türk İş Konfederasyonu'na bağlı Tez Koop İş Sendikası, çağrı merkezi yöneticilerinin engellemeleriyle karşılaştı. İşçilerin sendikadan istifa etmesi için 'ikna odaları' oluşturmaktan, işten atmaya kadar varan baskılar üzerine Tez Koop İş Sendikası bugün Levent'te bulununan İş Bankası'na ait İş Kule önünde yaptığı basın açıklamasıyla Erişim Çağrı Merkezi'nin sendika düşmanı tutumunu protesto etti.
İş Kule yakınında bir araya gelen Tez Koop İş Sendikası üyeleri yürüyüşü ve basın açıklaması sırasında "#erişimdeyaşam Sendikayla Mümkün Sendika Hakkımız Engellenemez" yazılı pankart açarak ""İş Bankası Erişim'de İşçi Kıyımına Sessiz Kalma", "İş Bankası Erişimde İşlenen Suça Ortak Olma", "Erişim Sendikaya Erişecek", "İş Bankası Erişim'de Sendika Hakkına Saygı Duy", "İşçi Kıyımına Son", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Sendika Hakkımız Engellenemez" yazılı dövizler taşıdı.
Eylem sırasında sık sık "Erişim İşçisi Yalnız Değildir", "Yılgınlık Yok Direniş Var", "Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz", "Sendika Hakkımız Engellenemez", "İnadına Sendika İnadına Tez Kop İş", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Yaşasın Onurlu Mücadelemiz" sloganları atıldı.
Tez Koop İş Sendikası üyelerine, Türk İş Konfederasyonu Marmara Bölge Temsilciği, Tümtis Sendikaları üyeleri de katılarak destek verdi.
Türk İş Konfederasyonu Marmara Bölge Temsilciliği adına konuşan Adnan Uyar, İş Bankası yönetiminde demokrasinin yanında olması gereken bir siyasetin olduğunu ve ortaklığı bulunan Erişim Çağrı Merkezi'nde sendikal faaliyetin engellenmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti. "Küçümsenecek bir toplum değiliz, bu ülkede siyasi yapıları, değiştirme indirme, yok etme kabiliyetine sahibiz. Bizi görmeyenler, bizi fark etmeyen, bizi yok sayan siyasetleri kabul etmemiş ve siyasi arenadan yok etmişizdir" dedi.
"Hayata Tutunmak Adına Sendikalı Olan İşçilere Yapılanlar Kabul Edilemez"
Herkesin söylediği gibi davranması gerektiğini ve kimsenin söylediğinden farklı bir tavır içinde olmaması gerektiğine vurgu yapan, Uyar17 yıldır ülkede bir mücadelenin yürütüldüğünü ve mücadele emek adına mücadele edildiğini belirterek "Emekten yana bir siyaset olduğunuzu söylerken, size bağlı bir işyerinde çalışanların, evine ekmek götürmekten başka düşüncesi olmayan, sadece hayata tutunmak adına mücadele eden ve anayasal haklarını kullanmak isteyen arkadaşlarımıza yaptığınız uygulama ne sizler ne de bizler adına kabul edilebilir. O yüzden herkes söylediği gibi davransın, davrandığı gibi söylesin. Biz aldatılacak bir toplum değiliz. Bunu yapmaya çalışanlara karşı nasıl cevap verdiğimiz ortadadır. İşçi ve işveren birbirinin var olma sebebidir. Siz bir banka olarak bir birliğe sahipseniz biz işçilerin de bir araya geldikleri ve temsil edildikleri yer sendikalarıdır. Onların da birliği, mücadele alanı sendikalardır. Anayasal haklarını kullanmış insanlara engel koymak adına işlerinden, aşlarından ederseniz, bu ülkede birlikten, kardeşlikten, demokrasiden bahsedemezsiniz" dedi.
Uyar sözlerini Türk İş ailesi olarak bu mücalenin takipçisi olacaklarını ve Tez Koop İş Sendikası ile birlikte bu mücadelenin içinde ve alanlarda olacaklarını söyleyerek bitirdi.
"Çağrı Merkezleri Bacasız Fabrikaya Dönüştü"
Basın açıklamasını ise Tez Koop İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar yaptı. Ülkede son yıllarda artan istihdam sahası ve oluşan profili itibariyle çağrı merkezlerinin bacasız fabrikaya dönüştüğünü, bu alandaki istihdam artışının da Tez Koop İş Sendikası'na çeşitli sorumluluklar yüklediğini belirtti. Çağrı Merkezi çalışanlarına yönelikTez Koop İş Sendikası'nın 150 bin kişinin çalıştığı çağrı merkezlerinde olumsuz çalışma koşullarına karşı sendikalı ve toplu iş sözleşmeli güvenceli bir yaşam için örgütlenme faaliyetlerini başlattığını ve bu çalışmalar sürecindeComdata, Atos ile Pluscom gibi büyük Çağrı Merkezlerinde örgütlenme çalışmalarını sonuçlandırarak toplu iş sözleymesi yetki çoğunluğuna ulaştığını aktardı.
"İşçiler 'İkna Odaları'na Çekiliyor, Tehdit Ediliyor, İşten Atılıyor"
Sendikal örgütlenmenin yoğun biçimde yürütüldüğü ve artık son aşamaya girdiği çağrı merkezlerinden biri olan Erişim Çağrı Merkezi'nin Ankara, İstanbul ve Eskişehir temsilcilerinin baskı ve tehditlerle sendikal örgütlenmeyi engellemeye başladığnı belirtti.
Erişim Çağrı Merkezi'nin, Türkiye İş Bankası iştiraklerinden birisi olduğunu hatırlatan Duyar, Erişim Çağrı Merkezi yöneticilerinin ikna odaları oluşturarak işçileri köşeye çekip sendikal çalışmalarla ilgili tehditlerde bulunduğunu, sendikadan istifaya zorlamaktan, işten atmaya varan yöntemleri uygulamakta olduğunu söyledi. İşçiler üzerinde baskı oluşturmak amacıyla işçilerin geçmişlerine dönük asılsız, kanıtsız ve dayanaksız tutanaklar tutulmakta olduğunu ve bu yöntemle işçileri işten çıkarma yoluna gidildiğini söyledi.
"Erişim'de 'Çağrı Merkezinde Çalışmak' Adlı Kitap Toplatılıyor"
"Baskılar artık bunlarla sınrlı tutulmamakta çağrı merkez çalışanlarının, çalışma ve yaşama koşullarını değerlendiren ve sendikamız tarafından dağıtımı yapılan "Çağrı Merkezinde Çalışmak" adlı kitap Erişim Çağrı Merkezi yöneticileri tarafından toplatılmaya başlanmıştır" diyen Duyar, Türkiye İş Bankası Kültür Yaynları tarafından binlerce kitabın milyonlarca basımının yapılıp dağıtıldığını hatırlattı.
"Kitap Toplatma 12 Mart ve 12 Eylül Uygulamalarıdır"
İş Bankası'nın iştirakı olan Erişim Çağrı Merkezi'nde işçilerin yaşadıkları sorunları ve çözüm yöntemlerini ortaya koyan akademik bir kitabı toplatmasının, basit ve sıradan bir olay olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulayanr Duyar "Bu tür kitap toplatma uygulamalar, 12 Mart 1971 ara dönem yönetimi ile 12 Eylül 1980 askeri darbe dönemini hatırlatan uygulamalardır, demokratik hak ve özgürlüklere aykırdır" dedi.
"Sendikalı Olmayı Engellemek Suçtur"
Türkiye İş Bankası'nın ve çok sayıda iştirakinde onbinlerce kişinin sendikalı olduğunu da ifade eden Duyar, Erişim Çağrı Merkezi'nde sendikalaşma hakkının açık biçimde engellenmiş olmasının olağan karşılanamayacağını ifade ederek "Sendikalı olmak uluslararası sözleşmelerle ve Anayasamızla güvence altında olan yasal ve demokratik bir haktır ve özgürlüktür. Sendikal hakların kullanılmasını engellemek, kişi hak ve özgürlüklerineaykırı olduğu için Türk Ceza Kanunu'nun 118. Maddesine göre açık biçimde suçtur" dedi.
"Sendikalı, TİS'li Düzene Geçinceye Kadar Mücadelemiz Sürecek"
Türkiye İş Bankası ve Erişim Çağrı Merkezi yöneticilerine seslenen Duyar, "Erişim Çağrı Merkezi çalışanları sendikalı, güvenceli, toplu iş sözleşmeli çalışma düzenine geçene kadar örgütlenme çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tüm engellemelere, açık ve kapalı baskılara rağmen bunu Erişim Çağrı Merkezi çalışanlarıyla birlikte aşacağız. Biz çalışanların yasal haklarnı her yerde, her zaman, her koşulda savunacağız. Onların güvenceli bir çalışma ortamında, ileri kazanımlarla
çalışmaları için her türlü özveride bulunmaya kararlıyız.
Karamsarlığımız ve umutsuzluğumuz yok. Erişim Çağrı Merkezleri'nde emeğin hakkını alacağız.
Er ya da geç mutlaka biz kazanacağız" diyerek sözlerini tamamladı.
İş Bankası "Suça Ortak Olma Çağrısı" Sırasında Şubeyi Kapattı
Basın açıklamasının ardından Tez Koop İş Sendikası üyeleri İş Bankası'na girip sıra fişi alarak bankolarda işlem sırası geldiğinde Erişim Çağrı Merkezi'nde sendikal örgütlenmenin engellenmesini protesto etmek istediler. Fakat İş Bankası'nın İş Kule'deki şubesini basın açıklamasının öncesinde kapattığı görüldü.
Tez Koop İş Sendikası üyeleri Erişim Çağrı Merkezi'ndeki sendikal faaliyetin engellenmesine karşı tutum almasını bekledikleri, İş Bankası'nın şubesini kapatmasına tepki göstererek, Erişim Çağrı Merkezi ve İş Bankası yöneticilerini teşhir eden kısa konuşmalar ve sloganlarla bir süre daha protesto ederek ve İş Bankası'nın bu tutumunu teşhir etmeye devam edeceklerini belirterek eylemi sonlandırdı.