< Demokratik Kitle Örgütlerinden Kayyum Atamasına Protesto

DİSK, KESK TMMOB TTB'nin Kadıköy'de gerçekleştirdiği  kayyum atamalarına ilişkin açıklamaya çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi partiler de katılarak kayyum atamalarını protesto etti.

İSTANBUL – Diyarbakır, Mardin ve Van Belediyelerine kayyum atanmasını protesto etmek üzere DİSK, KESK, TMOOB ve TTB Kadıköy'de gerçekleştirdiği açıklamaya demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de katılarak destek verdi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB'nin "Birlikte Kazandık Birlikte Savunacağız, Kayyumlar Gidecek" şiarıyla Kadıköy Beşiktaş İskelesi Meydanı'nda gerçekleştirdiği belediyelere kayyum atamalarının kabul edilmeyeceği, halkın iradesinin tanınması gerektiği ifade edilerek iktidarın kayyum atamaları protesto edildi.

"Bu Karanlıktan Hep Birlikte Çıkacağız" pankartı açılan eylemde kayyum atamalarını protesto eden dövizler taşınarak sık sık “Bijî Berxwedana Amed'e” ve “Her Yer Amed, Her Yer Direniş” sloganları atıldı. 

"Darbe Sadece Kürtlere Değil, Herkese Yapıldı"

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Saygılı, 19 Ağustos’ta bir darbeyle karşılaştıklarını  bu darbenin sadece Kürtlere değil bu topraklarda yaşayan herkese yapılmış olduğunu ve asla kabul etmeyeceklerini belirterek "Bu yasadışılığa son verilsin. İster Kürt illerinde ister batıda kim olursa olsun seçilen kişi belediyeyi yönetmelidir” dedi. Saygılı Koordinasyonu'n çağrısı üzerine kayyum darbesini kabul etmeyeceklerini beyan eden kurumların isimlerini okudu.

Kurumlar adına yapılan basın açıklamasını TTB Başkanı Sinan Adıyaman okudu. 

"Doğrudan Kayyum Atanması İktidarın Niyetini Göstermektedir"

YSK tarafından adaylıkları onaylanan ve halk tarafından seçilen belediye başkanlarının görevden alınmasının bir darbe olduğunu ifade eden Adıyaman, “Aday olmasına engel bir yasal durum bulunmayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'nın görevden alınması için seçimden bir gün sonra Diyarbakır Valiliği'nin İçişleri Bakanlığı'na yazdığı yazı, tüm bu süreci özetlemektedir. Yargı kararıyla aday olması uygun görülen Belediye Başkanları idari bir darbe süreciyle görevden alınmaktadır. Başka örneklerde, görevden alınan belediye başkanlarının yerine belediye meclis üyelerinden biri başkan vekili olarak seçilirken, bu üç kentte doğrudan kayyum atanması da gerçek niyeti ortaya koymaktadır. İktidarın amacı sandıkta kaybettiği yerel yönetimleri darbe ile geri almaktır. Bu üç kentin halkına, ‘Sizin seçtiklerinizi tanımıyorum, benim atadığıma mecbursunuz’ dayatmasında bulunulmuştur" dedi.

"Kaybettiği Rantı KayyumlarlaTelafi Etmek İstiyor"

Ülkeyi yönetenlerin halk iradesine saygılarının olmadığının daha önceki seçimlerde de tecrübe edildiğini söyleyen Adıyaman, iktidarın sandıkla alamadığını darbeyle almaya çalıştığını, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çok sayıda büyükşehirde kaybettiği rantı, Diyarbakır, Van ve Mardin'e atanan kayyumlarla kısmen de olsa telafi etmek istediğini belirterek, "Ülkeyi yönetenler, halkın bu net iradesine hakkı, hukuku, adaleti ve demokrasiyi ayaklar altına alarak yanıt vermektedir” dedi.

 

"Kayyum Atama Bir Savaş Politikasıdır"

İktidarın kayyum politikalarıyla tüm muhaliflere gözdağı vermeye çalıştığını ifade eden Adıyaman, “Bu sadece bir baskı politikası değil aynı zamanda da ayrıştırma ve savaş politikasıdır. Diyarbakır, Van ve Mardin'de yaşayan yurttaşların ayrımcılığa uğraması ve en temel haklarından olan seçme ve seçilme hakkının tümüyle ortadan kaldırılması, sadece halk iradesine değil aynı zamanda barış içinde, bir arada ve kardeşçe yaşama umuduna da vurulmuş bir darbedir"dedi.

 

"Kaayumlar Karşı Çıkmak Herkesin Görevidir"

Diyarbakır'da, Van'da, Mardin'de atanan kayyumlara karşı çıkmanın demokrasiyi savunan herkesin görevi olduğunu vurgulayan Adıyaman, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iade edilmesi gerektiğini söyledi.

"Kayyumlar Teslim Etmemek Hepimizin Meselesi"

Adıyaman sözlerini "Halkın iradesini kayyumlara teslim etmemek sadece üç kentin değil hepimizin meselesidir. Kayyumların gitmesi, halkın iradesinin kayıtsız şartsız tanınması için tüm demokrasi güçlerini mücadeleye çağırıyoruz” diyerek tamamladı.