< Düzce Cam İşçileri Grevde!

İnsanca çalışma koşulları için Kristal İş Sendikası'nda örgütlenen Düzce Cam işçileri, patronun sendika düşmanı tutumuna karşı greve çıktı.

DÜZCE - Kristal İş Sendikası'nda örgütlenen Düzce Cam işçileri, patronun sendika düşmanı tutumuna karşı greve çıktı.

Düzce organize sanayi bölgesinde kurulu Düzce Cam fabrikası işçilerinin yaklaşık üç buçuk yıl önce Kristal İş Sendikası'na üye oldu. Çoğunluğun sağlanması üzerine sendika yetki başvurusunda bulundu. Fakat Düzce Cam patronu yetki tespitine temelsiz gerekçelerle itiraz ederek dava açtı.

 

Düzce Cam patronunun öne sürdüğü gerekçelerin dayanaksız olduğunu ve davayı kaybedeceğini bildiğini belirten Kristal İş Sendikası, amacın yetkiye itiraz edip sendikalaşmayı yok etmek olduğunu belirtti. Sendikalaşmaya öncülük yapan işçiler işten atıldı. İşten atma furyası 2016 yılının şubat ayında başladı ve aralıklarla devam etti. İki yıllık hukuk mücadelesinin ardından yetki davasını kazanan taraf sendika oldu.

Ancak Düzce Cam patronu davayı kaybettikten sonra da sendikayla görüşmeyi kabul etmedi. Devlet tarafından atanan resmi arabulucuyla dahi görüşmeye yanaşmadı.

Geçtiğimiz birkaç ay içinde Kristal İş Sendikası tarafından yasa gereği atanan işyeri temsilcileri ve diğer kimi sendikalı işçiler de işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçilerin sayısı 80’i geçti.

Yetkili sendikanın muhatap bulamaması nedeniyle de Düzce Cam işçilerinin greve çıkması kaçınılmaz grev kaçınılmaz hale geldi.

Düzce Cam işçileri bu sabah (26 Temmuz) itibariyle de greve çıktı.   Düzce Cam işçilerinin grevine Kristal İş Sendikası'nın Mersin, Bursa, Eskişehir, Gebze ve Lüleburgaz' dan gelen sendika  üyeleri de gelerek destek verdi. Sendika şube başkanları Ahmet Yasin Özdemir, Ufuk Yaratan, Mehmet Dikmen, Erdal Akyazı, Cihat Ergin, Bursa Şube eski başkanı Ali Şıracı ve Düzce'den siyasi parti temsilcileri de katıldı. Kristal İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş'ın yaptığı grev konuşmasının ardından fabrikaya grev pankartı asıldı. Daha sonra Teksif Sendikası Düzce İl Temsilcisi Cemil Tınaz ve Delta Alfa Çorap fabrikasında çalışan sendika temsilcileri de alana gelerek cam işçilerine dayanışma içinde olacaklarını belirttiler.

Kristal İş Sendikası Genel Başkanı, Bilal Çetintaş, ülkenin içinde bulunduğu ortamda toplu sözleşme imzalamanın ve sendikal örgütlenmenin ne denli zorlu olduğunu vurgulayarak, grevin zorlu bir sürecin sonunda ve yasal sürecin sürekliliği açısından kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Düzce Cam fabrikasında yaşanan sendikalaşma süreci ve Düzce Cam patronunun tutumuna değinen Çetintaş taleplerinin; Atılan işçilerin derhal geri alınması, Düzce Cam'da sendikasızlaştırmaya yönelik yasa dışı uygulamaların son bulması, işçilerin temsilcisi olan Kristal İş’le en kısa zamanda görüşme masasına oturtulması olduğunu söyledi.

Çetintaş, sözlerinin devamında, grevin er yada geç ama mutlaka başarıya ulaşacağını, ulaşması için de hem sendika hem de üyeleri olarak her türlü mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti.