< < Özsüt İşçilerine Polis Saldırısı 22 Gözaltı

Özsüt işçileri iki arkadaşlarının alacaklarının ödenmesi talebiyle Özsüt Kadıköy Şubesi önünde oturma eylemi yaptı. Çok sayıda devrimci kurum, sendika ve demokratik kitle örgütünün destek verdiği eyleme polis saldırarak işçiler ve dayanışmaya gelen 22 kişiyi işkenceyle gözaltına aldı. Dayanışmaya gelenler ve Kadıköy halkı uzun süre gözaltıları engellemeye çalışarak polisin saldırısını protesto etti.

İSTANBUL - Özsüt kurumsal markasıyla faaliyet gösteren STP Gıda Sanayi Ticaret A.Ş firmasında çalışan işçilerin haklarının gaspına karşı Özsüt işçileri Kadıköy Şubesi önünde bugün de eyleme devam etti.

Türkiye İş Bankası’nın önünde toplanan işçilere çok sayıda devrimci kurum, siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütünden katılım oldu.

İşçiler, “Özsüt'te Hak Gaspına Son” yazılı pankart açarak , Özsüt Kadıköy Şubesi önüne kadar yürüdü.

İşçiler yürüyüş sırasında sık sık, “Haksızlık varsa direniş de var”, “ Özsüt Sözünü Tut Hakkımızı Ver ”, “ Özsüt İşçisi Yalnız Değildir”, #Özsütten Alma Emeğimi Çalma" sloganlarının atıldığı eylemde, yurttaşlara Özsüt ürünlerini boykot etme çağrısı yapıldı

Maaşlarını, yemek ücretlerini, mesai ve tazminatlarını alamayan işçiler, Kerem Girenay ve Cansu Sarya Andaç’ın alacakları ödenmeyince kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti. İşçilerden Halil Umut Marangoz, Özsüt şirketinin aylardır işçilerin maaşlarını vermediğini belirterek, iki işçinin toplam alacağı para miktarının 16 bin TL olduğunu aktaran Marangoz, ancak söz vermesine rağmen şirketin parayı vermemek için oyalama taktiği uygulandığını söyledi.

Özsüt'ün 142 şubesi olduğuna dikkat çeken Marangoz, buna rağmen üç aydır Özsüt Kadıköy Şubesi'nde çalışanların maaşları ve yemek ücretlerinin ödenmediğini, işten çıkarılan ya mobbing uygulanarak çıkmak zorunda kalan işçilerin de alacaklarının gasp edildiğini aktardı.

Özsüt tarafından hakları gasp edilen 20 işçi birlikte mücadele ederek haklarını alabildiklerini fakat Cansu Sayra Andaç ve Kerem Girenay'ın alacaklarının defalarca söz verilmesine rağmen ödenmediğini söyleyen Marangoz şubede çalışan işçilere de seslenerek, "Sizlerin yeri de burası arkadaşlar, sizi de iki gün, üç gün sonra, haftaya diyerek oyalıyorlar paranızı alabilmenizin tek yolu, işi bırakıp bizimle birlikte mücadele etmektir. Siz direnmedikçe Özsüt patronlarına kazandırıyorsunuz ama kendiniz durmadan kredi kartı borcu ödüyorsunuz" dedi.

İşçilerden Kerem Girenay, tazminat vermemek için şubeden şubeye gönderildiğini ve mobbing uyguladığını belirtirken,  Cansu Sayra Andaç da parasını alamadığı için okul harcını yatıramadığını ve eğitiminin bir yıl aksadığını, sürekli kredi kartı borcu ödemek zorunda kaldıklarını belirterek "Bize mahkemeye gidin diyorlar mahkeme iki sene sürecek bizim bekleyecek gücümüz kalmadı artık. Çalışıp hak ettiğimiz paramızı istiyoruz" dedi.

Eyleme Devrimci Turizm İşçileri Sendikası ve Kristal İş Sendikası'ndan temsilciler de gelerek işçilerin onurlu bir mücadele verdiği söyleyerek desteklerini dile getirdi.

İşçiler konuşmaların ardından oturma eylemine başladı. Slogan ve Özsüt'ü boykot çağrılarıyla eylemi sürdüren işçilere polis saldırdı. Birbirlerine kenetlenen işçiler ve dayanışmaya gelenler arkadaşlarının alınmaması için uzun zaman mücadele etti. Bir yandan Özsüt işçilerini destekleyen sloganlar atılırken polisin saldırısı da "İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek", "Kadıköy Özsüt İşçisine Sahip Çık", "İşkenceci Polis Hesap Verecek" sloganları atıldı.

Çevik kuvvet ile eyleme katılanlar arasında uzun zaman arbede yaşandı. Polis bazılarını yere yatırıp üzerine üç dört polis oturup ters kelepçe yaparak aldı.

Halil Umut Marangoz, Cansu Sayra Andaç, Eren Edebali, Ömer Burçin Özkişi, Mercan Doğan, Halil Çelik, Cansu İrem Kelemder'in aralarında olduğu 22 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar araç içinde de sloganlarına devam etti. Polis uzun süre saldırıyı protesto eden kitleyi dağıtmaya çalıştı.

Bir çok kişi gözaltı aracının arkasından dayanışma için Kadıköy Rıhtım Karakoluna gitti.

Gözaltına alınanlar saat 00.20'de serbest bırakıldı.