< Düzce Cam İşçileri Cuma Günü Greve Çıkıyor!

Düzce Cam San. ve Tic. A.Ş.'nin, sendikal haklarının tanımaması ve gerekçesiz işten atma saldırıları ve fabrikada yetkili Kristal İş Sendikası'nın görüşme taleplerinin karşılıksız kalması nedeniyle  işçileri 26 Temmuz Cuma günü greve çıkıyorlar.

Düzce Cam çalışanları yaklaşık olarak üç buçuk yıl önce, hak almak için Kristal-İş Sendikası’na üye oldular.

Düzce Cam ise yetki tespitine temelsiz gerekçelerle itiraz etti ve dava açtı. Düzce Cam  bu gerekçelerin dayanaksız olduğunun farkında olmasına ve davayı kaybedeceğini de bilmesine rağmen davayı açtı.. Amaç yetkiye itiraz edip süreci uzatarak sendikalaşmayı yok etmekti.

Sendikalaşmanın yaşandığı birçok işyerinde olduğu gibi Düzce Cam işyerinde de sendikalaşmaya öncülük yapan işçiler işten atıldılar. İşten atma furyası 2016 yılının Şubat ayında başladı ve aralıklarla devam etti.

Bütün bunlar yaşanırken, iki yıllık bir hukuk mücadelesinin ardından yetki davasını kazanan taraf elbette sendika oldu.

Ancak Düzce Cam davayı kaybettikten sonra da sendika ile görüşmeyi hiçbir biçimde kabul etmedi. Devlet tarafından atanan resmi arabulucuyla bile görüşmedi.

Geçtiğimiz birkaç ay içinde Kristal-İş Sendikası tarafından yasa gereği atanan işyeri temsilcileri ve diğer kimi sendikalı işçileri de işten çıkardı. Bu süreçte şten çıkarılan işçilerin sayısı 80’i geçti.

Düzce Cam'da yaşanan bu süreç nedeniyle fabrikada örgütlü bulunan Kristal İş Sendikası grev kararı aldı.

Kristal İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada "Düzce Cam işçilerinin sendikalı oldukları, sendikal haklarını istedikleri, birbirlerine sahip çıktıkları için işten çıkarılduğını, bu gerçeği gizlemek için çeşitli ve asılsız gerekçeler gösterilerek işçilerin işten çıkarılırken, bir yandan da baskı, tehdit ve benzeri yöntemleri kullanmaya devam ettiği belirtildi.

Düzce Cam işyerinde yetkili sendika olan Kristal İş Sendikası karşısında bir muhatap bulamadığını ifade ederek "Yasalar bu koşullar altında grevi kaçınılmaz hale getiriyor. Aksi halde yasal süreç gereği Kristal İş bu işyerinde yetkisini kaybedecektir. Bu nedenle Düzce Cam’da 26 Temmuz, Cuma günü işçiler greve çıkacaklar" açıklamasında bulundu.

Kristal İş Sendikası'nın talepleri ise;

"*Atılan işçiler derhal geri alınması,

*Sendikasızlaştırmaya yönelik yasadışı baskılara son verilmesi,

*Düzce Cam'ın işçilerinin temsilcisi olan Kristal İş Sendikası ile en kısa zamanda görüşme masasına oturması.