< < Fidel Castro'yu Paylaştı İşinden Atıldı

        

Hozat Halk Eğitim Merkezi'nde uzman eğitmen olarak çalışan ve el sanatları dersleri vermekte olan Evrim Çakmak, Whatsapp grubunda Fidel Castro'nun resmi ve “Biz yenilirsek kalkar yine deneriz, diktatörler yenilirse sonları olur” yazısı bulunan görseli paylaşmasının ardından Halk Eğitim Merkezi'ndeki işinden "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasıyla çıkarıldı.

 

DERSİM - Hozat Halk Eğitim Merkezi'nde 4 yıldır el sanatları kursu veren uzman eğitmen Evrim Çakmak, üzerinde Küba'nın liderlerinden Fidel Castro'nun resmi ve “Biz yenilirsek kalkar yine deneriz, diktatörler yenilirse sonları olur” yazısı bulunan görseli halk eğitim merkezi çalışanlarının kullandığı Whatsapp gurubunda paylaştı. Paylaşımının hemen ardından yönetim tarafından aranarak idareye görüşmeye çağrılan Evrim Çakmak , Hozat İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Gürbüz’ün, kendisinin Whatsapp durumunda paylaştığı bir fotoğrafı gerekçe göstererek “Sen Cumhurbaşkanına diktatör demişsin” iddiasında bulunduğunu söyledi.

 

"Sen Silindi Zannetiyorsun Ama Ekran Resmini Aldık"

Venezuela'da yaşanan gelişmelerin Venezuela halkıyla dayanışmak amacıyla Fidel Castro'nun resmi bulunan görseli paylaştığını görselin sosyal medyada dolaşmakta olan bir görsel olduğunu ve kendisinin de herhangi bir yorum da paylaşmadığını söyleyen Çakmak, Gürbüz'e bunu açıklamasına rağmen kendisine hakaretler edildiğini, bağırıldığını aktardı.

Whatsapp grubundaki paylaşımların otomatik olarak bir süre sonra silindiğini aktaran Çakmak, paylaşımın hemen ardından telefon edilerek çağrıldım ve bana "Sen bunları silindi kimse görmez zannediyorsun, kendini akıllı sanıyorsun ama. Ben onun ekran resmini aldım" diyerek paylaştığı görseli göstererek kendisine bağırılıp, hakaret edildiğini, "Sen Cumhurbaşkanımıza hakaret ediyorsun, artık burada çalışamazsın" denildiğini söyledi.

 

Fidel Castro'nun Sözü Hakaret Kabul Edildi

Whastsapp grubunda paylaşılanlarınsilinse de kalsa da yaptığı paylaşımın arkasında olduğunu Venezula'ya yönelik baskıları prtesto ve Venezula halkına desteğini ifade etmek amacıyla, Venezuela halkına her zaman destek olmuş Küba liderlerinden Fidel Castro'yu da sevdiği için onun sözünü paylaştığını ifade eden Çakmak, "Bunu anlatmama rağmen ikna edemedim, bir süre daha işime devam ettim, fakat 14 Eylül günü kursun ona erdiği söylenerek bana çıkışım verildi. Ben yaptığım paylaşımın arkasındayım, yaptığım paylaşımı da haksız yere işten çıkarılmam nedeniyle hakkımı da savunmaya devam edeceğim" dedi.

 

"Seni Devlet Memur Olarak Çalıştırmayacağım"

4 Yıldır Hozat Halk Eğitim Merkezi'nde görev yapan Evrim Çakmak çıkışının da İşkur'dan işsizlik maaşı almasını engelleyecek bir maddeye dayandırıldığını belirtere gelişmeleri şöyle aktardı: "WhatsApp durumda yaptığım bir paylaşım yüzünden İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Gürbüz beni yanına çağırdı. Bir Milli Eğitim Müdürüne yakışmayan üslupla bağırmaya başladı. Hakaret ederek; "Bizim ülkemizin liderine diktatör dedin" dedi. Ben de,"Böyle bir şey demedim. Benim paylaşımımda böyle bir ifade yok' dedim. Üstüme gelerek, ‘Biz ona söylediğini biliyoruz ve bunu kabul etmen lazım’ dedi. Ben de onu Venezuela’da yaşanan olayla ilgili paylaştığımı söyledim. Buna rağmen bana inanmadı ve beni tehdit etti. İşime son vereceğini, yaşadığım sürece halk eğitimden faydalanamayacağımı, devlet memuru olarak çalışamayacağımı söyledi. Hakkımda savcılığa suç duyurusunda bulanacağını, beni işimden men edeceğini söyledi. Bende ‘Buyurun hocam, yapın. Ben yanlış bir şey yaptığımı zannetmiyorum. Yaptığımın arkasındayım. Kesinlikle Sayın Cumhurbaşkanını kastetmedim. Siz öyle söylüyorsunuz’ dedim. Beni kovar gibi dışarı çıkardı.

 

"Kurs Kapanıyor Diyerek İşime Son Verdiler Kurs Devam Ediyor"

"İki saat sonra beni Halk Eğitim Müdürü Uğur Bey aradı. Kursumuzun kapanacağını söyledi. Kursu açarken hem Milli Eğitim Müdürü hem de Halk Eğitim Müdürü bu kursa karşıydı. ‘Siz burada zaten bir şey yapmıyor, akşama kadar oturuyorsunuz ve devleti sömürüyorsunuz.’ diyorlardı. Ama bizim emeklerimiz, tablolarımız ortada. İŞKUR projesi kapsamında kurs açılmıştı ve 4,5 ay devam edecekti. Müdürlerimiz bir şekilde yalan beyanla Kaymakam Bey’i ikna etti. Vali Bey’e de gitti bu konu sanırım. İŞKUR Müdürüne de gitti. Bir şekilde beni işimden ettiler. Şu an kursu kapatamıyorlar. Çünkü; ancak kursiyer gelmezse kurs kapanır. Şimdi yerime Elazığ’dan bir resim öğretmeni getirdiler. Kurs devam ediyor. Yine söylüyorum, her hangi yanlış bir şey yaptığımı düşünmüyorum. Paylaşımımın arkasındayım. Ben onu Cumhurbaşkanımızı kastederek yapmadım" dedi.

 

“İş Ahlakına Uygun Davranmadığımı Belirterek Çıkışım Verildi"

Fidel Castro ve Ernesto Che Guevara’nın sözlerini halen paylaştığını Çünkü bunda bir sakınca görmediğini ifade eden Evrim Çakmak, iş çıkışının ise yaptığı paylaşıma ilişkin verilmediğine dikkat çekti. 27. Maddeye dayanarak iş ahlakına uygun davranmadığımı belirterek çıkışımı verdiklerini aktaran Çakmak, "Hozat’ta herkes benim paylaşımımdan dolayı işimden çıkarıldığımı biliyor. Ben bunun araştırılmasını istiyorum. Buradan yetkililere sesleniyorum; Milli Eğitim Müdürünün üslubu üslup değil. Konuşmaları konuşma değil. Hiçbir zaman bir eğitimciye yakışan bir konuşma yapmadı. Büyüğüne ve küçüğüne karşı çok saygısız davranışları var" dedi.

 

 

“Hiçbir Irk Bir Diğerinden Üstün Değildir”

Olayın ikinci günü Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürü Murat Bey, Halk Eğitim Müdürü Uğur Kaptantoğrul, Seyran Dilekçi ve Songül Acar’la birlikte çağırıp olayla ilgili tekrar konuşmasını isteklerini söyleyen Çakmak, "Sen böyle bir paylaşım yaptın ve Cumhurbaşkanına hakaret ettin. Bunu kabullenip bir daha böyle paylaşımlar yapmayacaksın diye üstüme geldiler. Venezuela’daki olayla ilgili paylaşım yaptığımı söyledim. Bana ‘sana ne Venezuela’daki olaylardan’ diyerek çıkıştılar. ‘Duyarlı bir insan olduğum için bu paylaşımı yaptım. Bana göre hiçbir ırk bir diğerinden üstün değildir. Herkes eşittir.’ dedim. Fakat bana, ‘Bnu kabul edeceksin ki senin işine son vermeyelim. Yoksa bundan sonra hiçbir halk eğitimde çalışamayacaksın.’ Bende ‘bunu yapabiliyorsanız yapın. Bunu nasıl ispat edeceğinizi de merak ediyorum. O paylaşımda Cumhurbaşkanının resmi de yok ismi de. Bu kanıya nerden vardığınızı da anlamış değilim" dedim.

Kurs kapandı diyerek kendisinin işten çıkarıldığını ve kursun devam ettiğini söyleyen Çakmak hakkını aramaktan vazgeçmeyeceğini söyledi.