< < Adalet Arayan İşçi Aileleri 82. Nöbetinde...

Mart ayında duruşmaları görülen Van Bayram Otel Davası ve Bursa Gemlik Gübre Fabrikası işçisi Uğur Çavdar Davası'ndaki gelişmeler aktarıldı. 28 Nisan’ın Iş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi istendi.

İSTANBUL - Adalet Arayan İşçi Aileleri, 82. Vicdan ve Adalet Nöbeti'ni gerçekleştirdi. Galatasaray Meydanı'nda eylem yapılmasına izin verilmemesi nedeniyle Bir Umut Derneği önünde yapıldı.
82.Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin basın açıklamasını İdris Çabuk okudu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin açıkladığı rapora göre 2018’de en az 1923 işçi, Ocak 2019’da en az 155, Şubat 2019’da en az 125 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini aktaran Çabuk, bu acı gerçeklik eşliğinde vicdanlı, adalet duygusunu yitirmemiş herkesi “iş cinayetleri vahşeti”ni anlayarak davranmaya çağırdıklarını söyledi.

İdris Çabuk 9 Kasım 2011’de Van’da meydana gelen 5,7 büyüklüğündeki ikinci depremde yaşamını yitiren 40 kişiden 24’ünün Van’daki hasarlı binalardan biri olan Bayram Otel’de yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

22 Mart 2019 tarihinde Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkemenin Yargıtay’ın bozma kararına uyarak taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmaktan Tevfik Bayram hakkında 14 yıl, altıda bir indirim uygulanarak 11 yıl 8 ay hapis cezası verilmesine karar verdi. Mahkeme Yargıtay’ın bilinçli taksir uygulanmasın kararına uyarak karar verdiğini belirterek bu kararı temyiz edeceklerini belirtti.

19 Temmuz 2015’te Bursa Gemlik Gübre Fabrikası PRİL kulesinde meydana gelen patlamada Uğur Çavdar hayatını kaybettiğini hatırlatan İdris Çabuk, 30 Ekim 2017’de yapılan keşiften sonra düzenlenen 19 Temmuz 2018 tarihli bilirkişi raporunda, 22 Haziran 2015’ten beri sistem alarm verdiği halde üretim durdurularak sistemin gözden geçirilmediği, sorunların çözülmediği, her şeyin oluruna bırakıldığının ifade edildi. Raporda genel anlamıyla yargılanan sanıkların tümüne ilişkin kusur belirlemesi yapılmış olduğunu, ancak yönetim kademesine dair bir inceleme yapılmadığına dikkat çekti. Mahkemeden yönetim kurulunun sorumluluğuna ilişkin rapor alınmasını talep ettiiklerini aktaran Çabuk, ancak mahkemenin bu talebi kabul etmediğini, yeniden heyet teşkil edilmesi ve raporun içeriğine ilişkin taleplerin değerlendirilmesi için duruşmanın 8 Ekim 2019’a ertelendiğini hatırlattı.

İdris Çabuk, Sar İnşaat A.Ş’nin TTK Kozlu Müessesesi maden ocağında 7 Ocak 2013 tarihinde metan gazı püsürmesi sonucu meydana gelen kazada ise sekiz işçinin iş cinayetinde yaşamını kaybettiğini ve yedi işçinin de yaralandıklarını hatırlatarak, iş cinayetlerine ilişkin 16 Ocak 2019 tarihindegörlen duruşmada iddianamede isabetli olarak on şüpheli hakkında taksirle birden çok kişinin ölümüne ve birden çok kişinin de yaralanmasına neden olma suçundan ceza istenmesine rağmen ve cezanın bilinçli taksir hükümlerine göre arttırılmasını talep etmiş olmaların karşın Cumhuriyet Savcısı’nın esas hakkındaki mücadelesını sadece beş sanık hakkında ve basit taksirden ceza istediğini ve bu haliyle de iddianamenin de gerisine düşülmüş olduğuna dikkat çekti.

Tüm sanıkların cezalanırılması bilinçli hükümleri uygulanarak arttırılmasını talep ettiklerini söyledi. Çabuk karar duruşmasnın ise 8 Nisan 2019’da 13.30’da Zonguldak’ta görüleceğini ve imkanı olan herkesin bu davaya gelmesini istediklerini, sosyal medyada Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni duyurmak ve iş cinayeti bilgilerini toplayabilmek için kampanya yürütttüklerini ve #VicdanımızNöbette ve #DahaKaçİşçi etiketlerini kullanarak destek verilmesini istedi.

   

Çabuk sözlerini “Ve biz en çok canı yananlar, geride kalanlar için ve başka canlar yanmasın diye, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri ANMA ve YAS Günü ilan edilmesi için başlattığımız imza kampanyamızı sürdürüyoruz (iscinayetleriniunutma.org). Her yıl binlerce işçinin ekmek parasını kazanmak için çalışırken ölmesini kabul etmiyoruz. Anılmayan, yası tutulmayan işçi kardeşlerimiz için hakkaniyetli bir mücadelenin sürdürülemeyeceğini düşünüyoruz. 28 Nisan’ı sahiplenmenin 1 Mayıs’ta artık sesini duyuramayacak olan işçilere vefa borcumuz olduğuna inanıyoruz. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da 28 Nisan’da İstiklal Caddesi’nde yapacağımız 28 Nisan yürüyüşümüze ‘Artık yeter, başka iş cinayetleri olmasın’ diyen herkesi davet ediyoruz” diyerek tamamladı.

Adalet Arayan İşçi Ailelerinin avukatlarından Nermin Kaplan "Kozlu'da iddianamede bilinç taksirden ceza istenirken mütalaada basit taksirden ceza istenmiştir, yarınki duruşmada bilinçli taksir kararı talep edeceğiz. Tüm emek örgütlerinin desteğini bekliyoruz. Gemlik Gübre patlaması davasında yeni bilirkişi oluşturulması talebimizi ilettik Davalarda ortak talebimiz en azından bilinçli taksir ile hüküm verilmesidir. Çünkü tedbirler göz göre göre alınmamaktadır" dedi.
Hakkı Güleç ise basının da dilini değiştirerek iş kazası yerine iş cinayeti kavramını kullanması gerektiğine dikkat çekerek ancak bu yolla iş cinayeti kavramının toplumun bilincinde yer edinebileceini ifade ederek İstanbul Valiliği'nden 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü yürüyüşü için zorluk çıkarmamasını istediklerini söyledi.