< < “Emekçiler İş Cinayetlerinde Katledilirken, 1 Mayıs’ı Kutlayamazken Kutlama Yapmayız!”

5 Nisan Avukatlar Günü'nde hukukçular Beyoğlu Tünel'de basın açıklaması yaparak "Emekçilerin emeklerinin sömürüldüğü, güvencesiz ortamlarda çalıştırılarak iş cinayetlerinde katledildiği bu ülkede avukatlar gününü bir mücadele günü olarak görüyoruz. Tehlike altındaki avukatlar olarak avukatlar gününü kutlamıyoruz" dedi.

İSTANBUL - Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi üyesi avukatlar 5 Nisan Avukatlar Günü'nde Beyoğlu Tünel'de basın açıklaması yaparak, bu günü bir kutlama günü değil mücadele günü olarak görüyoruz" dedi.

ÇHD İstanbul Şubesi üyesi avukatlar İstanbul Barosu önünde saat 18.00'de "Tehlike altındaki avukatlar olarak avukatlar gününü kutlamıyoruz" yazılı pankart açarak "Devrimci Avukatlar Onurumuzdur", "ÇHD Susmadı Susmayacak" sloganları attı.

5 Nisan 1878'de İstanbul Barosu'nun kurulduğunu söyleyen ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Gökmen Yeşil, ülkenin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle avukatlar gününü kutlamadıklarını söyledi.

 

İlk Söz Avukatlık Hakkı Gasp Edilen Stajyerlerin

Avukat olmak için hukuk fakültesini bitirip tüm koşulları yerine getiren stajyer avukatların, çeşitli engeller çıkarılarak mesleğini yapmasının engellendiğini belirterek ilk sözü bir kadın stajyer arkadaşlarına verdi.

 

"Adalet Bakanlığı Avukatlık Hakkımızı Gasp Ediyor!"

Stajyerliğini tamamlayan kadın avukat adayı iktidarın OHAL ile birlikte savunmaya yönelik saldırı araçlarını arttırarak değişik biçimlerde sürdürdüğünü, ruhsat gaspı yapıldığını ifade etti.

Hukuk Fakültesin bitirip stajını başarıyla tamamlayan avukatlara, avukatlık kanununda daha önce hiç uygulanmayan bir yöntemle saldırmaya başlandığını aktaran stajyer avukat, Adalet Bakanlığı'nın "Hakkınızda kovuşturma var. Bu sonuçlanan aya kadar başvurunuzu dikkate alamayız" denildiğini, aktardı.

"Barolar Birliği Vekalet Ücretini Gerekçe Gösteriyor! "

Türkiye Barolar Birliği'nin ise bu uygulama karşısında direnmediğini, buna gerekçe olarak da Adalet Bakanlığı'nın dava açması halinde vekalet ücreti masraflarının TTB'den kalmasının gösterildiğini belirtti.

 

"Belgemizi Alacağız, Savunmayı Ayakta Tutacağız!"

Stajyer avukat sözlerini "Avukatlık mesleğini yapma hakkımızı ve müvekkillerin savunma haklarını gasp ediyorsunuz ve vekalet ücretlerini usulsüzce satılığa çıkarmış oluyorsunuz. Biz bugün tüm saldırılara rağmen direnen avukatlarla birlikteyiz, onlar varoluşsal bizler de onlarla birlikte olacak, onların takipçisi olacağız. Avukatlık belgelerimizi alacağız ve sizin yere düşürmeye çalıştığınız savunmayı ayakta tutmaya devam edeceğiz" diyerek tamamladı.

 

"Avukatlar Gününü Neden Kutlayalım?"

Konuşmanın ardından avukatlar "Savunma Susmadı Susmayacak" dedi sloganını attı. Basın açıklamasını okuyan ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil "Avukatlar Gününü Neden Kutlayalım?" sorusuyla sözlerine başlayarak avukatlar gününü bir kutlama günü olarak değil, bir mücadele ve dayanışma günü olarak kabul ettiklerini ifade etti.

 

"Emekçiler İş Cinayetlerinde Katledilir, 1 Mayıs Kutlanamazken..."

"Emekçilerin emeklerinin sömürüldüğü, güvencesiz ortamlarda çalıştırılarak iş cinayetlerinde katledildiği bu ülkede nasıl ki 1 Mayıs kutlanamıyor ve ancak direnen emekçilerin mücadele ve dayanışması bileniyorsa, avukatların durumu da böyledir. Bugün bizler, avukatlar gününü kutlayacak bir zemine sahip değiliz"dedi.

"Hukuk Yok, Yargı Yok Neyi Kutlayacağız?"

"Kutlamıyoruz; çünkü ülkemizde ağır aksak bile olsa yürüyen bir “hukuk düzeni” YOK, Kutlamıyoruz; çünkü ülkemizde bozuk bir saat kadar bile işleyen bir “yargı” YOK,  Kutlamıyoruz; çünkü bu yargıya uyarlanan adliye bürokrasisinde savunma makamına ve savunmana yer YOK. O halde neyi kutlayacağız" diyen Yeşil, iktidarın, hakim ve savcı denilen memurları ile birlikte oynadığı yargılama oyununa sessiz kalarak yardımcı olmayı reddettiklerini belirtti.

 

"Stajyerler GPRS Cihazı Takılı, Kameralar Eşliğinde Çalıştırılıyor"

Bugün bir kutlama günü olamayacağını, genç avukatların büyük hukuk bürolarında asgari ücretin biraz fazlası bir ücretle çalıştırıldıklarını ve üzerlerine GPRS cihazı takılı halde ve güvenlik kameraları eşliğinde güya serbest avukatlık yaptırıldığını aktaran Yeşil, stajyer avukatların, ilk altı aylık staj dönemindeki çalışma yasağından istifade eden patron avukatlar tarafından yok pahasına çalıştırıldıklarını ve buna seslerini çıkaramadıklarını söyledi.

 

Avukatlık ‘Arabuluculuk’, ‘Dava Takipçiliği” Konumuna Getiriliyor”

Yeşil, bağımsızlığı ve hak savunuculuğu ile gurur duyulan avukatlık mesleğinin avukatların yaşadığı ekonomik zorluklar sonucu bir “arabuluculuk” ve “dava takipçiliği” konumuna getirildiğini, neredeyse her ilçede açılmış olan hukuk fakültelerinden mezun olan on binlerce hukukçunun iş ihtiyacına karşı mesleğin niteliğini korumak adına Avukatlık Sınavına bile hayır denilemeyen noktada, avukatlar gününü kutlayamayacaklarını belirtti.

 

Avukalar Tehdit Ediliyor, Gözalına Alınıp, Tutuklanıyor”

Hapishanelerde gardiyan nezaretinde görüşme yapılması dayatılan, müvekkilleri ile görüşmeleri kayda alınan avukatların, kuryelik, haber taşıma, talimat verme gibi bin türlü bahane ile hakarete uğradıklarını, avukatların, hürriyetinin tehdit edildiğini, çeşitli baskılara uğradığını gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlatan Yeşil, 2019 yılında ve toplamda 3. kez 24 Ocak Tehlike Altındaki Avukatlar Günü ithaf edildiğine dikkat çekerek Türkiyeli avukatlar olarak kutlayacak bir şey bulamadıklarını belirtti.

 

Bu Şartlarda Kutlama Yapmak Yeminini Unutanların İşidir”

Yeşil, "Bu şartlar altında bugünü kutlamanın; kendisini azarlayana biat eden, mesleği piyasalaştıran, mesleğin hak arama işlevini iktidara pazarlık malzemesi yapan; genç meslektaşlarına eşitlik, özgürlük, demokrasi, laiklik ve hukukun üstünlüğü üzerine binlerce yemin ettirmiş iken kendi yeminini unutan Barolar Birliği Başkanı'nın işidir. Bizim işimiz mücadele etmektir” dedi.

 

18 Üye ve Yöneticimiz Tutukluyken İşimiz İşkenceyi Engellemek Teşhir Etmektir”

Meydana getireceği tehlikenin büyüklüğü” gerekçe gösterilerek ağırlaştırılmış cezalar verilen ÇHD’nin 18 üye ve yöneticisi olduğunu hatırlatan Yeşil, görevlerinin onları ziyaret etmek ve onlara bir kez daha söz vermek olduğunu belirterek "Bugün avukatlar olarak işlerinin kağıt üzerinde kaldırılmış olsa da fiilen devam ettirilen OHAL düzenini ortadan kaldırarak yerine hukuk güvenliğini tesis etmek, işkence merkezlerinde, karakollarda ve tüm kapatılma mekânlarında süren işkenceyi engellemek ve teşhir etmektir” dedi.

Zindanlardaki Açlık Grevlerine Ses Olacağız”

Zindanlarda tecrite karşı sürmekte olan açlık grevlerini de hatırlatan Yeşil, tutsakların sesi olacaklarını ve iktidarın kaç yasayı çiğnediğini saymak değil, bu yasaların çiğnenmelerine engel olmak için mücadele edeceklerini bunun için de örgütlülüklerine sahip çıkacaklarını ve tüm farklılıklara rağmen ortak değerlerde birleşeceklerini belirtti.

 

5 Nisan’ı Hep Birlikte Kutlayacağımız Günleri Mücadelemiz Yaratacak”

Tüm bu nedenlerle 5 Nisan’ı bir kutlama günü olarak değil, ancak ve ancak dayanışma ve mücadele günü olarak görebileceklerini ifade eden “Ellerimizle, sesimiz soluğumuzla, emeğimiz ve cüretimizle engel olacağız haklarımızın gasp edilmesine. 5 Nisan’ı hep birlikte kutlayacağımız günleri bu mücadele günlerinin yaratacağı inanç ve azim ile mesleğimize, meslektaşlarımıza her koşul ve şartta sahip çıkacağız” dedi.

Avukatlar eylemin “Devrimci Avukatlar Onurumuzdur”, “ÇHD Susmadı Susmayacak” sloganları ile sonlandırdı.