İZELMAN'da TİS İmzalandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZELMAN şirketinde örgütlü Genel-İş Sendikası İzmir 1No'lu ve 3 No'lu şubeleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi arasındaki 10. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZELMAN şirketi işçilerinin  örgütlü olduğu DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir 1 No'lu Şube ve 3 No'lu Şubesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi arasında süren  10. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

Arabulucu sürecinin  ardından bugün bir araya gelen büyükşehir belediyesi yetkilileri ile sendika temsilcileri ekonomik maddelerde uzlaştı. Sözleşmede  tüm ekonomik maddelerde yüzde 25'lik artış sağlandı. Sosyal haklar ve kıdem zammının yevmiyelere yansıması ile birlikte  yüzde 32 artış sağlanmış olacak.

Bu sözleşmede ayrıca sorumluluk, iş güçlülüğü zammı, kart primi, koku primi alacak  işçilerin sayısı arttı, bazı birimlerin ise grupları yükseltildi. Bir önceki sözleşmede 6 yıllık takvime bağlanan eksik ücretle çalışma sorununda ise bir  değişiklik olmadı. Sendikanın ve işçilerin bu sürenin azaltılması tqlebi kabul edilmemiş oldu. Sözleşmeye göre tam maaş alan en düşük işçinin maaşında 900 TL'lik bir artış gerçekleşecek.

 

Sözleşme 6 Bin 300 İşçiyi İlgilendiriyor

Sözleşme, Büyükşehir Belediyesinin ulaşım hizmetlerini yürüten ESHOT, İZSU, Fen İşleri, Park Bahçe, Çevre Sağlığı, Mezarlıklar Dairesi, Balık Hali, Sebze Hali, Aşevi, Huzurevi, Otoparklar, Katı Atık Dairesi, İdari Birimler, Eşrefpaşa Hastanesi gibi 17 farklı birimde çalışan yaklaşık 6 bin 300 civarında işçiyi ilgilendiriyor. İZELMAN'da 2 bine yakın işçi eksik ücret alıyordu. İZELMAN'a giren bir işçi ilk 4 yıl yüzde 30 ,5'inci yıl yüzde 20, 6'ıncı yıl yüzde 10 eksik maaş alıyordu.  

"TİS Kazanımla Sonuçlandı"

Sözleşme ile ilgili ayrıntılar bugün yapılan basın toplantı ile kamuoyuna duyruldu. DİSK Ege Bölg Temsilciliği'nde yapılan basın toplantısına şube yöneticilerinin yanı sıra işyeri temsilcileri de katıldı.  Genel İş Sendikası İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral yapıtığı açıklamada, "Sözleşmeyi, ekonomik, mali sosyal haklar açısından birçok kazanımla üyelerimizin istediği zam oranlarında yansımasıyla bağıtlıyoruz" dedi.

 

"Sözleşmeyi İşçi İradesiyle Sonlandırdık"

Genel İş Sendikası İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal ise sözleşmeyi işçi iradesi ile sonlandırdıklarını ifade ederek, "Bugüne kadar belediye çalışma hayatında böyle bir birlikteliğe gelinmemişti. Sözleşme sürecinde sağlanan birlikteliğin devam etmesini isteriz. Gönül isterdi ki daha güzel bir sonuç almak ama Türkiye şartlarında gelinen nokta kötü bir nokta değildir" dedi.

 

 "Zeybekçi İşçilerin Hakkına Göz Dikemez"

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı konuşmasında AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekçi'nin 'Büyükşehir paraları nereye gidiyor' sorusuna;  "Zeybekçi'ye diyoruz ki o paralar işçilerin cebine gidiyor. O paralar kooperatiflere gidiyor. Sizin belediyenizde arazilerin hangi vakıflara gittiğini önce siz açıklayın biz İzmir'deki işçilerin alın teri ile kazandığı, hakkı olduğu halde alamadığı o paraları İzmir halkı ile ekonomiyi kalkındırıyoruz. Sayın Zeybekçi, İzmir'deki işçilerin almış olduğu ücretlere göz dikemez" dedi.