TÜPRAŞ Rafinerisi işyerlerinde 22 Ocak 2019 tarihinde TÜPRAŞ ve Petrol İş Sendikası arasında gerçekleşen yeni dönem toplu iş sözleşmesinin 5. oturumunda hiçbir madde üzerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 25 Mart günü 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleşti. İş bırakma eylemi, 2 saatlik bir süre boyunca İzmit, Aliağa, Kırıkkale ve Batman Rafinerilerinde çalışan Petrol-İş Sendikası üyelerinin katılımı ile eş zamanlı gerçekleştirildi. Petrol İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada "Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından olan TÜPRAŞ bu günlere çalışanları sayesinde geldi" denildi.
TÜPRAŞ ve Petrol İş Sendikası arasında yürütülmekte olan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 5. oturumunda da anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine TÜPRAŞ'ın İzmit, Aliağa, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde 25 Mart günü eş zamanlı olarak 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. TÜPRAŞ ile sendika arasındaki TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine gerçekleşen iş bırakma eylemine ilişkin Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay yaptığı açıklamada; "Amacımız bu sözleşmeyi masada bitirmektir. Fakat bu gidişat bu toplu iş sözleşmesinin masada bitmeyeceğini gösteriyor. İşverenin bizlere dayattığı vardiya sistemindeki değişikliği ve toplu iş sözleşmesi süresinin üç yıla çıkarılmasını asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz" dedi.
Petrol-İş Sendikası adına yapılan açıklamada;
“Ülkemizin en büyük sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ, yıllardır ürettiği katma değer ve ekonomiye yaptığı katkılar ile sanayimizin lokomotifi konumundadır. Ekonomideki olumsuz şartlar ve dünya rafinaj sektöründeki olumsuzlukların yaşandığı ve şarj düzeyinin (üretimin) planlı olarak düşük tutulduğu 2018 yılında kârlılığını korumuştur. Şirketin net kârı yıllık 3,8 milyar TL düzeyinde gerçekleşmiştir. TÜPRAŞ'ın ülkemizin en önemli sanayi kuruluşu haline gelmesinde ve faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde sürdürmesinde, tesislerde çok fazla risk altında fedakarca çalışan işçilerin katkısı büyüktür. Son derece nitelikli bir işgücüne sahip olan TÜPRAŞ’ta çalışanlar sendikalı kimlikleriyle işyerine ve işine sonuna kadar sahip çıkmaktadır" denildi.
Açıklamada TÜPRAŞ'ın yüksek karlılığa rağmen işçi ücretlerinde bir artış sağlama gibi gündeminin dahi olmadığını, kendi teklifini dahi sunmadığı vurgulanırken, bu uzlaşmaz tavırdan bir an önce vazgeçmesi çağrısı yaptı. TÜPRAŞ'ın bu dayatma ve ısrarlarına karşı, 25 Mart Pazartesi günü TÜPRAŞ’ın İzmit, Aliağa, Kırıkkale ve Batman Rafinerilerinde eş zamanlı olarak uyarı amaçlı 2 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirildiği belirtilerek; “28 Mart Perşembe günü yapılacak müzakere oturumunda dikkate alınmadığı takdirde eylemlerimiz artarak devam edecek.
“Tüpraş işçisinin tepkisi daha sert olacaktır. Petrol-İş, genel merkezi, şubeleri ve tüm örgütüyle TÜPRAŞ işçisinin mücadele ve eylemlilik noktasında koyacağı iradenin arkasındadır. İşvereni müzakerelerde yapıcı bir tavır almaya ve çalışma barışını korumak adına sorumlu davranmaya davet ediyor, önceki sözleşme döneminde de gündeme getirdiği 3 yıllık sözleşme ve çalışma sistemindeki değişiklik dayatmalarından vazgeçmeye çağırıyoruz” denildi.