< İzocam'da Anlaşma Sağlandı

Kristal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu İzocam Tarsus ve Dilovası fabrikalarında grevin 12. gününde anlaşma sağlandı.

İZOCAM Gebze Dilovası ve Mersin Tarsus fabrikalarında işten atılan işçilerin işe iadesi ve işçilerin toplu sözleşme taleplerinde maaş artış oranında anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grevin 12. gününde anlaşma sağlandı.

Bugün sözleşmenin imzalanmasının ardından görüştüğümüz Kristal-İş Sendikası  Eğitim Dairesi'nden Uzman Kemal Karakaya sözleşmedeki maddeleri aktardı.

*Sendikamız greve çıkmadan önce 2019 ücretlerine seyyanen 185 TL önerilmişti. Grev sonrası ücret artışı ilk 6 ay 200 TL, ikinci 6 ay 150 TL olmak üzere 350 TL olarak belirlendi. Ücret zammı tutarında % 90'a varan artış yaşandı.

*Grev öncesi 6000 TL toplu ödeme yapılması teklif edilmişti. Grev sonrası bu miktar 7000 TL'ye yükseltildi. Bu miktar sözleşmenin imzalanmasının hemen ardından yatırılacak.

*2018 yılı için 2 ikramiye, 2019 için 4 ikramiye almaya hak kazanıldı. 2018 yılı ikramiye tutarı sözleşmenin imzalanmasının ardından yatırılacak.

*Kıdem yılı 8 yılın üzerinde olup, saat ücreti ortalama ücretin (13,86 TL) altında olan işçilerin ücretleri ortalama ücret seviyesine çekildikten sonra 2019 yılına ait zam oranı uygulanacak.

*2019 yılı Şubat ayında 17, 2020 yılının Ocak ayında ise 25 işçinin kadroya alınması konusunda anlaşmaya varıldı.

*Vardiya ve gece zamları 2019 yılı için %20,3 oranında artırılacak.

*Hafta tatili mesaisi toplam 2 yevmiye olarak ödenecek.

*Bayram mesaileri toplam 3 yevmiye olarak ödenecek.

*Fazla mesailer %60 zamlı olarak ödenecek.

*Daha önce sözleşmede olmayan giyim yardımı eklendi. 2019 yılı için 250 TL giyim yardımı ödenecek.

*Sosyal haklarda %60 artış sağlandı.

*2019 yılı için 600 TL izin ödeneği.

*927 TL evlenme ödeneği.

*2500 TL yakacak ödeneği.

*550 TL doğum ödeneği.

*Her ay için 32,65 TL çocuk ödeneği verilmesi,

*Ayrıca işçilerin ilk öğrenime devam eden her çocuk için 320 TL

*Orta öğrenime devam eden her çocuk için 410 TL

*Yüksek öğrenime devam eden her çocuk için 560 TL eğitim teşvik bursu verilmesi kararlaştırıldı.

*İşten çıkarılan 3 işçiye yasal kıdem ve ihbar tazminatlarının yanı sıra 18 aylık ücretleri tutarında ek ödeme yapılması kararlaştırıldı.

Kemal Karakaya, 11 günlük grevin  ardından işçilerin lehine bir toplu sözleşme imzalanmasının uzun bir sendikal çalışma ve yetki alma sürecinin ardından işçiler açısından çok moral verici olduğunu ve işçilerin çok coşkulu olduklarını belirterek grev süresince destek veren emek dostlarına teşekkür etti.

Karakaya, bu TİS sürecinin 2018-2019 dönemine ilişkin olduğunu ve Ekim-Kasım ayında yeni bir TİS görüşme sürecinin başlayacağını ve imzalanan bu sözleşmenin bir sonraki TİS süreci için de önemli olduğunu ifade etti. >