Kadıköy Belediyesi İşçileri “40 Saatlik Çalışma, İnsanca Yaşanacak Ücret İstiyoruz”

DİSK / Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube hükümetin KHK ile getirdiği "kadro” kapsamında belediye şirketlerine geçirilen işçilerin TİS hakları gasp edilerek YHK tarafından bağıtlanan toplu iş sözleşmesine göre işçilerin 6 ayda bir 4+4 zam uygulamasını protesto ederek yeni bir yasal düzenleme yapılması talep etti. Ayrıca Kadıköy Belediyesi ve KASDAŞ şirketinin TİS imzalamamak için oyalamasını protesto etti.

İSTANBUL - DİSK / Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi Kadıköy Belediyesi işçileri hükümetin KHK ile getirdiği "kadro” kapsamında belediye şirketlerine geçirilen işçilerin TİS hakları gasp edilerek YHK tarafından bağıtlanan toplu iş sözleşmesine göre işçilerin 6 ayda bir 4+4 zam uygulamasını protesto ederek yeni bir yasal düzenleme yapılması talebiyle Kadıköy Belediyesi bahçesinde eylem yaptı. önünde basın açıklaması yaptı. Kadıköy Belediyesi ve bağlı KASDAŞ şirketinin TİS imzalamamak için oyalamasını protesto etti.

 

4+4 Zulmüne Hayır, Asgari Yaşamak İstemiyoruz”

Kadıköy Belediye binasının bahçesinde toplanan Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube üyesi Kadıköy Belediyesi işçileri "4+4 Zulmüne Hayır Enflasyon Farkları Ödensin" yazılı pankart açtı. Belediye binasının bahçesinde toplanan yüzlerce işçi bir süre oturma eylemi yaptı. Genel İş Sendikası yöneticilerinin gelmesiyle birlikte bina önüne toplanan işçiler eylem boyunca coşkulu bir şekilde sık sık "Asgari Yaşamak İstemiyoruz", "Kadro Hakkımız Söke Söke Alırız", "Hak Hukuk Adalet" , "İnsanca Ücret İnsanca Yaşam İstiyoruz" sloganları attı.

KHK, Taşeron Çalışmanın da Gerisinde Bir Düzenlemeye Maruz Bıraktı”

Basın açıklamasını Genel İş Sendikası İstanbul Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül okudu. 696 sayılı Kanun hükmünde Kararname kapsamında, kadro aldatmacası adı altında, Belediye Şirketlerine aktarılan taşeron çalışanlarının KHK öncesi ihale şartnamesinden kaynaklı asgari ücrete gelen zam oranlarının taşeronda çalışan işçilere de yansıtılmakta olduğunu aktaran Şengül, hükümetin kadro aldatmacası adı altında müjdeyle belediye şirketlerine aktarılan yaklaşık 450 bin işçinin kadro ve özgür toplu sözleşme hakkı güvenceli bir çalışma düzeni beklerken ve insanca yaşayacak insan onuruna yakışır bir ücret talep beklerken, KHK ile taşeron çalışmanın da gerisinde bir düzenlemeye maruz kaldığını söyledi.

Yeni Bir Düzenleme ve İnsanca Yaşanacak Ücret İstiyoruz”

KHK'nın işçilerin özgür toplu sözleşme hakkının yapılan gasp etttiğini, işçilerin, 2020'nin 6. ayına kadar, 6 ayda bir % 4 artışa mahküm edildiğini aktaran Şengül, "Oysaki bu işçiler hâlihazırda taşeronda çalışıyor olsaydı, 1 Ocak itibariyle belirlenen asgari ücrete gelen %26,5 artıştan faydalanacakken, bugün % 4 zamma mahküm edilmiştir. Bu ücret Ocak ayında açıklanan % 20.30 enflasyonun çok gerisinde kalmıştır" dedi.

sebepten dolayı buradan Aile Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına seslenen Şengül, belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin KHK ile enflasyon karşısında eriyerek ve alım gücünün düştüğünü ve iki bakanlığın yeni bir yasal düzenleme ile işçilerin ücretlerinin insanca yaşamayı sağlayacak düzeye getirilmesi gerektiğini belirtti.

Yeni yasal düzenlemeyle asgari ücrete gelen % 26’lık zammın KHK ile geçen işçileri kapsamasını ve bunun üzerine KHK’nın belirlediği %4'lük artışın eklenmesini talep eden Şengül, "Kadro dediniz, bu sözünüzde durmadınız. En azından 450 bin KHK’lı işçilerin aldıkları ücretin enflasyon karşısında erimesini engellemek için bir an önce asgari ücret artışının yansıtılmasını talep ediyoruz" dedi.

Kadıköy Belediyesi ve KASDAŞ 59 Gündür Oyalıyor”

İşçilerin bir kısmının KHK ile belediye şirketlerine aktarıldıklarını ve bir takım haklarının sınırlandırıldığnı, ancak bunun dışında TİS ile bu hakların bazılarının üzerine çıkabildiklerini belirten Mahmut Şengül, 59 gün önce KASDAŞ şirketinde yetkili sendika olduklarına dair belgeyi alarak toplu sözleşme masasına oturduklarını, fakat 59 gündür Kadıköy Belediyesi ve KASDAŞ şirketinin sürekli oyalamakta olduğunu söyledi.

O Başarılı Hizmetleri Yapanlar Bu Alandaki İşçiler”

“Buradan iktidarın KHK uygulamasını protesto ederken Kadıköy Belediyesi’ne de sesleniyoruz. Biz köle değiliz. İnsanca yaşamak istiyoruz. KHK’lerin neleri sınırladığını biliyoruz. Ama neleri aşabileceğimizi de çok iyi biliyoruz. O yüzden de kimse bize akıl vermeye kalkmasın. Kadıköy Belediyesi’ne diyoruz ki, sizden istediğimiz taleplerin önünde yasal hiçbir engel yok. Bize şunu söyleyin açıkça biz size iyi ücret vermek istemiyoruz deyin ama bize KHK’yi gerekçe göstermeyin. Seçim zamanlarında ‘Şu hizmeti verdik, bu hizmeti verdik, başarılı çalışmalar yaptık’ diyorsunuz. O başarılı çalışmaları yapanlar işte bu alanda toplanan işçi arkadaşlarımızdır” dedi.

İktidarın İstediği Koyun Sürüsü Olmayacağız, Eylemde Olacağız”

Toplu sözleşme görüşmelerinin süresinin tamamlandığını ve 15 günlük arabulucu süresinin başladığını belirten Şengül, “Bu 15 günlük arabulucu süresini beklerken iktidarın istediği koyun sürüsü olmayacağız. İş yerlerimizde iş yavaşlatacağız. Gerekirse oturma eylemleri yapacağız. Gerekirse yine toplanıp farklı eylemler yapacağız” dedi.

Konuşma aralarında işçiler sık sık ve coşkulu bir şekilde “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız”, “KASDAS Şaşırma Sabrımızı Taşırma”, “Direne Direne Kazanacağız”, “İnsanca Yaşamak Bizim de Hakkımız”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” sloganları attılar.

 

Kırk Saatlik Çalışma, İnsanca Yaşanacak Ücret İstiyoruz”

“Kırk saatlik çalışma ve asgari ücrete gelen zam oranının maaşlara yansıtılması olmazsa olmazımız, kırmızı çizgimizdir. Kırk saatlik çalışma ve asgari ücrete gelen zam oranını alıncaya kadar TİS süreci bitmeyecek ve eylemlerimizi sürdüreceğiz. Birileri sizin çalışma barışınızı bozmak istiyor diyebilirler. İşte o birileri de buradaki hepmiziz. Çalışma barışını bozmak istemiyoruz. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Çalışma saatlerimizin uygun olduğu insanca yaşayacak bir ücret aldığımız bir çalışma düzeni istiyoruz” diyen Şengül, TİS görüşmelerinin tıkandığını ve masada anlaşmaya yönelik bir ciddiyeti göremediklerini belirten Şengül, “Yönetim Şaşırma Sabrımızı Taşırma” sloganlarıyla PTT Söğütlüçeşme Şubesi’ne yürüyeceklerini ve dilekçelerini bakanlığa göndereceklerini söyledi.

Yönetim Şaşırma Sabrımızı Taşırma”

Kadıköy Belediye binasının bahçesinde toplanan yüzlerce işçi kortej halinde yürüyüşle Belediye binasının karşısındaki PTT Söğütlüçeşme Şubesi’ne yürüdü burada toplanan dilekçeler temsilciler tarafından alınarak postaya verildi. İşçiler yine “Yönetim Şaşırma Sabrımızı Taşırma”, “Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız” sloganlarıyla belediye bahçesine yürüdüler. Bir süre burada sloganlarını sürdüren işçiler bugün eylemin başladığı saat 15.00 itibariyle de 2 saat iş bırakmış oldular.