"Başakşehir'de ve Şantiylerde İSİG Mücadelemizi Büyüteceğiz"

Dev-Yapı-İş Sendikası, Başakşehir'de Hastane inşaatında yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamada bulunarak, işçilerin beslenme hakkının bir İSİG sorunu olduğunu verilen haklı mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. 

İSTANBUL - Başakşehir Şehir Hastanesi inşaatında, yemeklerin sağlıksız ve yeterli olmaması nedeniyle 21 Ocak günü yüzlerce işçinin katıldığı eylem sonrasında DİSK/ Devrimci Yapı Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası (Dev-Yapı-İş) ile yüklenici Rönesans firması arasında yapılan görüşmelerde yemeklerin sağlıklı besleyici ve doyurucu olması için gerekli koşulların oluşturulacağı, barınma ve çalışma koşullarındaki sorunlarında kısa zamanda çözüleceği sözü verilmiş ve işçiler eylemi sonlandırmıştı.

Fakat Dev-Yapı-İş Sendikası'nın verdiği bilgiler verilen sözlerin yerine getirilmesi konusunda bir netlik sağlanamadığı, diğer yandan eyleme katılan işçilerin işten çıkarılacağının söylendiği yönünde.

Devrimci Yapı İşçileri Sendikası  bugün "İnşaat İşçisi Köle Değildir" başlığıyla yaptığı açıklamada başta inşaat olmak üzere krizin tüm iş kollarında derinleşmeye devam ettiğini, inşaat kolunda bunun çok ağır bir şekilde hissedilmeye başlandığı ve İnşaat firmalarının küçülmeye gittikleri belirtilerek "Başlaması beklenen birçok proje iptal edildi. Bitmek üzere olan projeler ve mega kamu projeleri dışında devam eden proje yok denecek kadar az" denildi.

 

"4 Ayda 450 Bin İşçi İşsizler Ordusuna Katıldı" 

İşten çıkarmaların arttığı, konkordato ilanlarının arda arda geldiği ve aylardır ücret alamayan inşaat işçilerinin olduğu, devam eden projelerde ise personel azaltmadan kaynaklı neredeyse beş kişinin yaptığı işin 1-2 kişiye yüklendiği ve sadece son dört ayda iş kolunda 450 bin inşaat işçisinin işsiz kalarak, işsizler ordusuna dahil olduğu belirtildi.

"İnşaatlarda Ayrı Bir İş Kanunu (Kanunsuzluğu) Uygulanıyor"

Dışarıdaki işsizliği fırsat bilen inşaat patronlarının ücretleri düşürerek çalışmalarına devam etmekte olduğu, var olan iş kanunu ve yönetmeliklerin kâğıt üzerinde kaldığına, ilgili kurumların ise yapılan hukuksuzlukları görmezden geldiğine dikkat çekilerek, "Adeta inşaatlarda ayrı bir iş kanunu (kanunsuzluğu) uygulanmaktadır. İş kolumuzda yaşanan bu işsizlik ve iş kolumuzda çalışan işçilerin genel olarak örgütsüz olması patronların bu kadar pervasız olmasının en büyük nedenidir" denildi. 

 

"Tablo Patronlar Lehine Olsa da İşçilerin Direnişi Umut Vermekte"

İşçilerin aleyhine olan tüm bu şartlara bakıldığında tablonun kadar patronlar lehine olsa da işçilerin  gerçekleştirdiği eylemlerin, direnişlerin umut vermekte ve hemen sonuç almakta olduğu ifade edilen açıklamada bunun bir örneğinin de Başakşehir Şehir Hastanesi şantiyesinde yaşandığı belirtildi.

 

"İşaret Fişeği Lokal Eylemler"

Genellikle hak gasplarına karşı şantiye önünde yapılan ve işaret fişeği olan lokal eylemlerin şantiye içinde çalışma, barınma ve yemek koşullarına karşı yapılmakta olduğu ve neredeyse şantiyenin tamamını kapsayan direnişler sergilendiğini belirtildi.

 

"Başakşehir'de Eylem Olumlu Sonuç Getirdi"

Geçtiğimiz günlerde Başakşehir Şehir Hastanesi inşaatında da   gerçekleştirilen, eylemin güçlü etkisi nedeniyle sonuç alıcı olduğu ve taleplerin kabul edildiğini belirten Dev-Yapı-İş Sendikası, yemekhane de uzun kuyruklar oluşması ve yemeklerin kalitesiz ve yetersiz olması sorunu ile başlayan eylemin ardından yemek çeşidinin dörtten, beşe çıktığını ve porsiyonların daha doyurucu verilmeye başlandığını aktardı.   

"Yemekler Düzeldi, Sürek Avı Başladı"

Kapasite artırılacağı sözü verildiğini, banyo ve lavaboların eksiklikleri giderileceği sözü verildiğini bunun da zaman içerisinde uygulanıp uygulanmadığını takip edeceklerini belirten Dev-Yapı-İş Sendikası diğer yandan olumsuz yönlerinde olduğunu "Bir yandan da sürek avı başlamış eyleme dahil olan ve başı çeken işçilerin işine son verileceği konuşulmakta ve tekrar bu tarz eylemlerin başlamasını önlemek amacıyla yemekhanede sürekli idari kadro işçileri denetlemektedir. Direnişin ardından beş çeşit çıkan yemekler, bu öğlen tekrar dört çeşit oldu akşam nasıl olacağını da bekleyip göreceğiz" şeklinde aktardı. 

 

"Beslenme İSİG Mücadelesinin Bir Parçasıdır"

"Şantiyeler de beslenme sorunu işçi sağlığı ve güvenliği mücadelesinin bir parçasıdır İşçiler bu mücadeleye ve var olan haklarına sahip çıkmazlar ise eylem gündemden düştüğünde patronlar gene bildiklerini okumaya çalışmaktadır" denilen açıklamada, ülkenin en önemli en prestijli projesinde işçilerin ortaçağ koşullarında kalmakta ve çalışmakta oldukları, en temel hakları gasp edilip, ücretten sigorta primlerine kadar hiçbir şikâyet olmadan resmi evraklar incelense görülecek olan bu haksızlıkların yetkililer tarafından görmezden gelindiğine dikkat çekilerek "Buna sessiz kalmayacağız. Şantiyede sürecin takipçisi olacağız. Dev Yapı-İş Sendikası olarak işçilerin insanca çalışma hakkı, barınma hakkı ve beslenme hakkı mücadelesini büyüteceğiz. Dev-Yapı-İş Sendikası olarak iş cinayetleri, gayri insani çalışma, beslenme ve barınma koşullarına karşı mücadeleyi büyütüyoruz" denildi.

 

İşçilere Örgütlenme Çağrısı

Dev-Yapı-İş Sendikası yaptığı açıklamada, "Aynı koşullarda beraber çalıştığımız arkadaşlarımıza ise merkezinde tamamen biz işçilerin olduğu örgütlenmeler kurmaya ve  her türlü hak gaspına karşı birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.

İnşaat işçisi köle değildir. İnsanca çalışma, barınma, yemekhane istiyoruz, alacağız" ifadeleriyle işçilere örgütlenmeleri çağrısında bulundu.