< “Kadınlara Karşı Değil Virüse Karşı Savaş”

 

Polonya hükümetinin, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini açıklaması çapında protestolara neden oldu.

Polonya hükümetinin, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini açıklaması ülke çapında protestolara neden oldu.

Polonya’da iktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini açıkladı.

Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, Cumartesi günü yaptığı açıklamada çekilme sürecinin hafta başında resmen başlatılacağını duyurdu.

LGBTİ+ ve kürtaj karşıtı görüşleriyle bilinen iktidar partisi, sözleşmeyi ‘geleneksel aile değerleri’ne karşı olarak görüyor.

Ziobro sözleşmenin okullarda çocuklara “cinsiyet kavramının biyolojinin ötesinde sosyal ve kültürel boyutlarının da olduğunun öğretilmesini gerektirdiği için zararlı olduğunu” savundu.

Bakan Ziobro, ülkedeki iç hukukun kadınları şiddetten korumak için yeterli olduğunu da öne sürdü.

Sözleşmeden çekilme kararına karşı olan çoğunluğu kadın onbinlerce Polonyalı ise ülke çapında sokaklara çıktı.

Başkent Varşova’da “Kadınlara Karşı Değil Virüse Karşı Savaş” sloganını atan protestocular, sözleşmeden çekilinmesini isteyen bir derneğin merkezine yürüdü.

Protestonun düzenleyicilerinden Marta Lempart, sözleşmeden çekilmedeki amacın “aile içi şiddeti yasal hale getirmek” olduğunu ifade ediyor.