< Köle Taciri Yerine “Siyah Hayatlar Değerlidir” Heykeli

George Floyd'un ölümün ardından başlayan protestolarda İngiltere’nin Birstol kentinde sökülen köle taciri Edward Colston heykelinin yerine, ırkçılık karşıtı eylemcilerden Jen Reid'in heykeli dikildi.

İngiltere'nin Bristol kentinde, George Floyd'un ölümün ardından başlayan protestolarda sökülen köle taciri Edward Colston heykelinin yerine, ırkçılık karşıtı eylemcilerden Jen Reid'in heykeli dikildi.

Mayıs ayında ABD’nin Minnesota eyaletinde George Floyd’un polis tarafından öldürülmesiyle beraber ırkçılık karşıtı gösteriler başlamış, dünya genelinde Siyah Hayatlar Değerlidir (Black Lives Matter-BLM) protestoları yayılmıştı.

İngiltere’nin Bristol kentinde geçen ay ırkçılık karşıtı bir yürüyüşte yıkılarak nehre atılan köle taciri Edward Colston’ın heykelinin yerine “Siyahların Hayatı Değerlidir” hareketinde eylemlerde öne çıkın Jen Reid’in heykeli dikildi.

Jen Reid adlı protestocunun heykelinin bu sabah bir kamyonla getirilerek boş duran kaideye yerleştirildiği açıklandı.

Heykelin altına, ‘Siyah Hayatlar Hâlâ Değerli’ yazan bir afiş yerleştiren Sanatçı Marc Quinn, yerel yetkililerden izin almadıklarını belirtti ve ‘polisler gelmeden hızlıca hareket etmeye çalıştıklarını’ dile getirdi. Irkçılık karşıtı protestolara katılan Reid’in yumruğu havada olan fotoğrafından etkilendiğini aktaran sanatçı, ‘heykelin ırkçılıkla ilgili tartışmaların sürdürülmesi adına geçici bir süre için yerleştirildiğini’ dile getirdi. Quinn, “Bu süre bir ay da olabilir, bir yıl da” ifadelerini kullandı.

Protestoların etkisinin ve medyada görünürlüğünün son dönemde azaldığına dikkat çeken Reid ise heykel önünde bir fotoğraf çektirerek, heykel sanatçısı Quinn’in ‘tartışmaları sürdürmek için önemli bir adım attığını’ dile getirdi. Reid, “Bu heykel annem, kızım ve benim gibi siyahların direnişini temsil ediyor” dedi.