Yunanistan’da toplu yürüyüş kanunları değişiyor.

Coronavirüs sürecinden sonra emperyalist-kapitalist sistemin çöküşü tüm dünya halklarınca çıplak gözle görebilecek hale geldi. Özellikle Amerika, Fransa gibi emperyalist ülkelerdeki ayaklanmalar bunun en basit örneklerindendi. Bütün kapitalist ülkeler bu çöküşü engelleyebilmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama durduramayacaklar.

Yunanistan parlamentosu ise Corona sürecinde ayaklanmanın önüne geçebilmek için (insanlar karantinadayken) bir çok yasa değişikliğine gidiyor. Bunlardan bir tanesi gösteri ve yürüyüş kanunlarının değiştirilmesi...

Bu yasa ile birlikte gösteri ve yürüyüş yapmak isteyen siyasi partiler ve örgütlerin ilk önce mahkeme veya polis merkezine başvuru yapması gerekiyor. Başvuru onaylanırsa gösteri izni çıkacak ve gayet barışçıl gösteri olacak. Bütün gösteri eylem sırasında polisin direktifleri dinlenilecek.

Yasa tamamıyla eylem ve gösterileri polisin denetimine veriyor. Eylem yapın, ama bizim sözümüzden çıkmayın! Yasada geçen diğer bir şey ise, izinsiz yapılan her eylemi ağır cezalar beklemesi. Örneğin bir siyasi parti izinsiz bir işçi eylemi ya da buna benzer bir gösteri yürüyüşü yapar ise, o siyasi Parti'nin başkanı ve yönetimi mahkeme kararı ile cezaevine girebiliyor.

Halkı ve partileri bu şekilde baskı altına alabileceğini zanneden Yunan meclisine halk, sokaklara çıkarak cevap veriyor.

6 Temmuz günü içlerinde KKE (Yunan Komünist Partisi) Syriza ve meclis dışı birçok partinin katılımıyla yaklaşık on bin kişilik bir eylem düzenlendi. Eylem, Panapistimio Meydanı’ndan başlayarak Sintagma Meydanı’na doğru ilerledi. Sintagma Meydanı’na yaklaşıldığında bütün anayollar eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı. Pankartlara darbe yasalarına karşı mücadele sloganları yansıdı.

Yaklaşık olarak bir saat meclis önünde sloganlar atarak bekleyen kitleye polisin saldırısı üzerine çatışma çıktı. Çatışma eylemcilerin Exarchia Meydanı’na doğru geri çekilmesiyle, akşam saatlerine kadar sürdü. Polisin sürekli gaz bombaları kullanması, çok sayıda kişinin yaralanamsına neden oldu.