Dünyanın her köşesi patlamaya hazır durumda. Her bahane, halkların içinde biriken öfkeyi dışarı haykırmak için bir gerekçe oluyor. Etiyopya’da da ünlü bir müzisyenin öldürülmesi isyana yol açtı, eylemlerde 80’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Etiyopya nüfusunun % 35’ini Oromolar oluşturuyor. Ve uzun zamandır ezildiklerini ve haklarının yok sayıldığını söyleyerek 2016 yılında hükümete karşı da sokaklara dökülmüşlerdi. Bir yıla yakın süren kitlesel protestoların ardından koalisyon hükümetinin Başbakanı Hailemariam Desalegn devrilmiş ve yerine Abiy Ahmed gelmişti.

34 yaşındaki müzisyen Haacaaluu Hundeessaa’nın şarkıları da bu eylemlerde Oromoların isyan marşı haline gelmişti. Hundeessaa “Yardımın dışarıdan gelmesini beklemeyin, bu hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir rüya. Ayağa kalkın, atınızı hazır edin ve savaşın, sarayı devirecek olan sizsiniz” diyordu. Oromo halkının haklarını savunan sanatçı, çocuk yaşlarında da bu nedenle tutuklanmış, yıllarca cezaevinde kalmıştı.

Uzun bir süredir ölüm tehditleri alan Hundeessaa, 29 Haziran günü başkent Addis Ababa’da araba sürerken silahla vurularak öldürüldü. Haberi alan binlerce kişi sokaklara çıktı. Eylemler kısa sürede başka kentlere de yayıldı. 2 gün süren eylemlerde polisle çatıştılar; Etiyopya’nın son imparatoru Haile Selassie’nin babası olan kraliyet prensinin heykelini devirdiler.

Hundeessaa’nın cenaze töreninde daha büyük eylemlerin yaşanması bekleniyor.