Doğu Karayip Devletleri Örgütü(OECS) genel müdürü Didacus Jules, 25 Haziran tarihinde yaptığı açıklama ile ABD’nin Küba’nın tıbbî yardımlarına karşı baskılarını reddetti.

Choice TV’ye verdiği demeçte Jules, Küba’nın tıbbî yardımlarından yararlanan ülkelere yaptırım öngören ABD senatörleri tarafından sunulan yasa tasarısına göndermede bulundu.

Bu eylemlerin sadece ABD çıkarlarını gözettiğini ve Doğu Karayiplerin Küba ile olan tarihi işbirliği ve dayanışması ile ilgili hiçbir şey içermediğinin altını çizdi.

OECS ve ona üye devletler, daha önceki durumlarda yaptıkları gibi ABD Hükümeti tarafından ileri sürülen bu sözde “kara liste” ile de ilgilenecekler.

Küba gibi diğer ülkelere tıbbî yardımı düzenli bir şekilde devam ettiren ve bu son durumda da, sadece Covid-19 pandemisiyle başedebilmek için tıbbî yardımıyla yardımda bulunan ülkeleri bu şekilde tehdit etmenin adil olmadığını vurguladı.

Jules, örgütün ve üyelerinin diplomatik çaba içinde olacağını, ABD’deki büyükelçilerine söz konusu ülkedeki meslekdaşlarına bu cezalandırıcı önlemlere ilişkin tutumlarını açıklamaları için talimat verdiklerini vurguladı.

Küba ile tıbbî işbirliği ilişkilerinin sadece örgütün üyelerince değil aynı zamanda CARICOM üyeleri tarafından da sürdürüldüğünü ve bu ilişkinin 40 yıldan fazla bir geçmişi olduğunu ekledi.

Bu bağlamda, Fidel Castro ve Hugo Chavez gibi liderler tarafından başlatılan Mucize Operasyonu’nu ve bunun sonucunda Doğu Karayiplerden gelen 23 binden fazla hastaya göz ameliyatı yapıldığını hatırlattı.

Jules, Küba’nın Afrika’daki Ebola ile mücadelede gösterdiği dayanışmanın dünya çapında bilinmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Küba’daki Pedro Kouri Tropik Tıp Enstitüsü’nde Ebola hastalarını tedavi etmek için 50 OECS uzmanının eğitidiğini belirtti.

Jules, aynı şekilde Covid-19 salgını öncesinde 59 ülkede çalışmış olan 28 binden fazla Kübalı tıbbî uzmana ek olarak, çoğunluğu bölgedeki devletlerden üyeleri içeren 28 ülkede 3 binden fazla sağlık uzmanından oluşan Henry Reeve Tugayı’nın 34 gönüllüsü ile birlikte Küba’nın Covid-19 pandemisine karşı katkısını vurguladı.