22 Haziran tarihli Prensa Latina haberine göre Çin, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Parlamentosu aldığı kararı onayladıktan sonra Silah Ticareti Anlaşması’na bağlı kalma talebini Birleşmiş Milletler’e sunmak için yerel süreci hızlandıracak.

Dışişleri Bakanı sözcüsü Zhao Lijian, hükümetinin prosedürleri mümkün olduğunca kısa sürede tamamlamayı planladığını ve istenen belgeleri diplomatik kanallarla BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e sunacağını söyledi.

Zhao, Silah Ticareti Anlaşması’nı imzalamanın Çin için anlaşmanın evrenselliği ve etkililiği kadar çok taraflılığı desteklemek için büyük bir adım olduğunu belirtti.

Sözcü, Çin’in her zaman konvansiyonel silahların yasadışı transferi ve kötüye kullanımı gibi yönlere önem verdiğini, anlaşmanın amaç ve hedeflerini ve dünya ölçeğinde her türden askeri aracın düzenlenmesi için gerekli önlemleri desteklediğini belirtti.

Diğer konuların yanısıra, Zhao Çin’in bölgesel ve uluslararası barış ve istikrarı koruma ve askeri ihracat ve diğer bölgelerin egemenliğine ilişkin düzenlemelere taraf olma konusundaki tutumunu vurguladı.

Silah Ticareti Anlaşması, 130 ülke tarafından imzalandı ve üyelerin ilk konferansı 31 Mayıs 2016 tarihinde yapıldı.