Kıbrıs’ta Devrimci Komünist Birlik (DKB) tüm devrimci komünistleri güçlerini birleştirmeye ve giderek yaklaşan devrimci mücadele sürecine hazırlanmaya çağırmak için bir açıklama yayınladı.

Bir yanda salgından, diğer yanda açlıktan ölümle yüz yüze bırakılan yoksul kitlelerin dünyanın dört bir tarafında ayağa kalkmakta, isyan bayrağını yükseltmekte oldjuğu söylenerek, “Egemenler dünya emekçi halklarının bu uyanışını sindirmek için korku ve baskıya dayalı her türlü iktidar organını devreye sokmakta, ırkçı, faşist yüzünü ortaya çıkarmaktadır. Ancak bu faşist baskı araçları da dünya halklarını sindirememekte, daha da kitlesel ve sistemin kökenine yönelen tepkilere yol açmaktadır” dedi.

“Dünyanın dört bir yanında yükselen ve giderek daha da artacak olan bu isyan dalgasında en önemli eksiklik ise Dünya Komünist Hareketinin yeteri kadar örgütlü olmayışı ve gelişen halk hareketlerine müdahale etme, devrimci bir yön verme olanaklarının sınırlı kalmasıdır. Aynı durum ülkemiz için de geçerlidir. Dünya Devrimci Hareketi bir an önce toparlanmalı, gerek kendi coğrafyasındaki hareketlere yön verme, gerekse de mücadeleye enternasyonalist bir karakter katarak birleştirmek için çabalarını yoğunlaştırmalıdır.

İşte bu bilinçle Kıbrıs Komünist Hareketini daha örgütlü bir noktaya taşımak, giderek yaklaşmakta olan devrimci dalgalanmalara hazırlanmak gerekmektedir. Yani ülkemizin kuzeyi ile güneyini, Kıbrıslı Rumu, Kıbrıslı Türkü, Maroniti, Ermenisi, Latini, Türkü, Kürtü, Asyalısı, Afrikalısı ve Avrupalısını, bir bütün olarak tüm devrimci komünist güçlerini devrimci bir program temelinde bir araya toplamak için çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız” denildi.

Halkın egemenliğine dayalı demokratik bir düzen, halkın örgütlü devrimci gücü ile gerçekleştirilecek Demokratik Halk Devrimi ve Demokratik Halk İktidarı programı için DKB’nin önerdiği çerçeve şu şekilde:

-Kurulacak olan demokratik halk iktidarının yönetimine işçi, emekçi halk kitlelerin en aktif şekilde katılımı için en ileri demokratik mekanizmalar oluşturulup sürekli geliştirilmelidir. İşçi emekçilerin yaşam koşulları hızla iyileştirilerek toplumsal üretimde yer alan her bir çalışanın yeterli düzeyde maaş alması sağlanmalı, çalışma yaşamındaki en düşük ve en yüksek maaş arasındaki uçurum ortadan kaldırılmalıdır.

-Demokratik halk iktidarının kurulması ile birlikte Kıbrıs’ın bütünündeki yabancı askeri üsler kapatılmalı, ülkenin bağımsızlığını ayaklar altına alan her türlü garantörlük ve ittifak anlaşmaları iptal edilerek emperyalist ülkelere tanınan tüm siyasi, ekonomik, kültürel haklar ortadan kaldırılmalıdır.

-Ülkemizin bağımsızlığını ayaklar altına alan emperyalist güçler ile işbirlikçilik yapmış olan yerli büyük sermaye kesimlerinin mülkleri toplumsallaştırılmalı, bununla birlikte ganimet ve peşkeş yolu ile oluşturulan turizm, eğitim, sağlık, sanayi gibi tüm işletmeler, Kilise, Vakıflar ve İngiliz üsleri ile Türkiye, Yunanistan tarafından işgal edilen askeri bölgeler de toplumsallaştırılarak, tüm bu mülkler toplumsal üretimin artırılması için kollektif üretim alanlarına dönüştürülmelidir. Toplumsallaştırılan bu mülkler geçmişte yaşanan çatışmalar ve krizlerle yoksullaştırılan kesimlerin mağduriyetinin ortadan kaldırılması için de kullanılmalıdır.

-Ülkemizdeki farklı milliyetlerden tüm kesimlerin siyasal eşitliği garanti altına alınmalı, vatandaşlar arasında tam hak eşitliği sağlanarak, ülke ve devlet işlerinde her türlü ayrımcılık engellenmelidir.

-Irkçı ve gerici örgütlenmeler yasaklanmalı, eğitimde ve ülke yaşamında her türlü etnik, dini, cinsel ayrımcılık ortadan kaldırılarak laik ve eşitlikçi bir düzen kurulmalıdır.

DKB, Kıbrıs’ın tüm devrimci komünist unsurlarını vakit kaybetmeksizin bir araya gelmeye ve genel çerçevesi yukarıda çizilen ortak bir devrimci program etrafında güçlerini birleştirerek, yaklaşmakta olan mücadelelere hazırlanmaya çağırdı.