Son yıllarda KDHC ve Güney Kore arasında yapılan görüşmeler ve birleşme çalışmaları, son haftalarda başlayan gerilimle dün son buldu.

Geçtiğimiz hafta Güney sınırından Kuzey’e atılan karşı-devrimci propaganda broşürleri konusunda KDHC açıklama istemiş, durumu büyük bir tepkiyle karşılamıştı. Bunu ülkesine yönelik düşmanlık, hatta saldırganca tutum olarak nitelendirmişti.

Öyle ya, son yıllarda iki kardeş ülkenin, iki Kore’nin birleşmesi için bir taraftan görüşmeler devam ederken, diğer taraftan Güney Kore ABD ile ortak askeri tatbikatları sürdürüyordu. Diğer taraftan Sosyalist Kore nükleerden arındırma ve ambargonun kaldırılması için de ABD ile görüşmeler sürdürülüyordu (12 Haziran itibarıyla tam 2 yıl önce gerçekleşmişti zirve). Ancak KDHC üzerine düşeni yapsa da (Kuzey nükleer test alanının tamamen kapatılması, Amerikan savaş tutsaklarının cenazelerinin geri gönderilmesi, cezaevlerindeki ABD’li tutukluların özel af ile serbest bırakılıp geri gönderilmesi), ABD tek bir adım dahi atmamıştı. Aksine, Güney çevresinde bulunan ABD donanması, devriye gezen İHA’larla casusluk yapılarak KDHC’ye “gözdağı verilme”ye devam etmişti.

Ve KDHC, en son yaşanan propaganda saldırıları nedeniyle Güney Kore’den istediği açıklamaları alamayınca harekete geçti.

Önce Kore Halk Ordusu bir açıklama yaptı ve “Ordumuz, Parti ve hükümetin kararlarını ve emirlerini hızlı ve kapsamlı bir şekilde uygulayacaktır” dedi ve anlaşmalarla askersizleştirilen sınır bölgesine doğru hareket etti.

Ve 16 Haziran’da Kore saatiyle 14:50’de iki Kore arasında iletişimi sağlayan ve hiç bir işlevi kalmamış olan Kaesong İletişim Ofisi KDHC tarafından havaya uçuruldu. Bu hareketle, arada silahlandırılmış tarafsız bir bölge olmayacağı için, sınıra anti-propaganda yahut başka amaçlarla yaklaşanlar, ordu ile karşı karşıya kalacak.

Bu, egemen bir ülkenin, sınırlarını ve topraklarını saldırganca hareketlere karşı güvence altına alma çabasıdır. Yıllarca emperyalist ülkeler ve onların kuklalarının oyalamalarına artık izin verilmeyeceğinin ilanıdır.