Küba devlet başkanı Miguel Diaz-Canel, online yapılan üst düzey ALBA-TCP toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Diaz Canel konuşmasında acil olarak gerekli olanın özellikle ekonomik alan olmak üzere toplumlarının zarar gördüğü, bir çok farklı sektörü etkisi altına alan krizi önemli ölçüde derinleştiren COVID-19 salgınının etkileriyle birlikte başedebilmek için deneyimlerin paylaşılması ve tavır alışlarda hemfikirlik olduğunu söyledi.

“Her ne kadar küresel bir etki öngörülse de, hiçkimse krizin sonuçlarından en fazla zarar görecek olanların Güney’in ülkeleri olduğu gerçeğine karşı çıkmaz” diyen Canel, “aşırı gelişmiş dünya”nın “tüm göz kamaştırıcılığına” rağmen pandeminin üstesinden işbirliği ve dayanışma ile gelmek için muazzam kaynaklarını küresel bir cephe için kullanamayacağını gösterdiğini vurguladı.

Salgından en çok etkilenen AB ülkelerinde insanların çoğunun Birlik entegrasyonunun en acil durumlarda bir işe yaramadığı hissine kapıldığınıve bu nedenle birlikten ayrılmaktan sözettiklerini belirtti. “Temel etik eksiklikler nedeniyle” bir çok vatandaşın algısında ekonomik olarak güçlü olanülkeleri, bir zayıflık algısı yarattığını vurguladı. Neoliberal teorilerle hareket edenlerin, devletin rolünü, sosyal hakları, halk sağlığı hizmetlerini ve bilimsel araştırmaları azalttıklarını hatırlattı.

Kendi pazarlarını, mali sermayelerini, askeri güçlerini, işgal alanlarını vb güçlendirenlerin kendi vatandaşlarını kurtarma çabalarını koordine edemediklerini vurguladı. “Bugün dünya vahşi kapitalizmin kötülüklerinin bedellerini ödüyor” dedi. Bölgelerinde yaygın olan neoliberal modelin pandemi sırasında ihtiyaçları karşılayamadığını, sonrasında da karşılayamayacağını söyledi. Devletin yaşam kurtarma, koruma vb konularda bu süreçte yeri doldurulamaz bir rol oynadığını belirtti.

Uzun süren konuşmasının sonlarına doğru, Küba’nın neler yaptığını ve yapabileceğini aktardı; Küba biyoteknolojisinin son yıllarda başardıklarını ortaya koydu ve “dayanışma vazgeçilmezdir; ama son yıllarda eksiktir” dedi. “Karşılaştığımız gerçeklik kişisel çıkarların aksine dayanışma gerektirir”; “bu zor zamanlar bizi daha çok işbirliği ve hemfikirlik içinde birlikte çalışmaya motive ediyor” diyen Canel, sözlerini “Birlikte çalışırsak zafer şimdi ve her zaman bizim olacaktır” diyerek bitirdi.