Kolombiya'nın birçok insan hakları örgütü 3 Haziran Çarşamba günü iki toplum önderine suikast yapılmasını kınadılar.

Aşağı Cauca Çiftçileri Derneği (Asocbac), Juan Gabriel Atenio Montiel'in en son Napoles şirketinde işbaşı yaptığını söylüyor. Detaylı yapılan bir aramadan sonra çiftçiler onun cesedini Çarşamba sabahı La Cucana yakınlarında buldular.

Asobac'ın verdiği habere göre Montiel'in ortadan kaybolması ve suikaste uğraması, bir başka toplum lideri olan John Restepos'un 29 Nisan'daki sonuna benziyor. Restrepo şu ana kadar bulunamadı ve muhtemel kaçırılması ile ilgili herhangi bir ipucu da yok.

Asobac, "Aşağı Cauca'daki bir toplum ve tarım kuruluşu olarak farklı senaryo ve bildirimlerde belediyemizi kan ağlatmaya devam eden çok ciddi bir krizle ilgili diken üzerindeydik. Ancak ne Belediye Başkanlığı veya Antioquia hükümeti ne de İvan hükümetinden şikayet ettiğimiz tüm şiddet olaylarının hafifletilmesine yardımcı olacak bir yardım alamadık" şeklinde açıklama yaptı.

Kolombiya Barış ve Kalkınma Çalışmaları Enstitüsü (Indepaz), toplum lideri ve insan hakları savunucusu, Julio Humberto Moreno Arce'nin Çarşamba sabahı öldürüldüğünü açıkladı. Örgütün bilgilendirmesine göre yerliler onun cesedini Cuca'daki La Balsa köyü ile Santander de Quilichao Belediyesi arasında buldu.

Kolombiya Denetlemeci Ofisi, silahlı güçlerin varlığından dolayı Cauca bölgesinde insan hakları ihlalleri ve uluslararası ihlaller konusunda uyardı.

Şu ana kadar 2020'de çoğu Cauca'da olmak üzere Kolombiya'da 120 toplum önderi öldürüldü. Aynı zamanda çeşitli sosyal örgütlenmeler toplum liderlerinin yakınları gibi ikinci derecede kurbanları da bildiriyorlar (Kaynak: TeleSUR).