George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan eylemler, önce ABD genelinde hızla yayıldı.

Irkçılık karşıtı olarak başlayan ve ardından çok sayıda ülkeye sıçrayan eylemler, giderek tüm dünyada kendisini gosterdi.Yeni Zelanda'dan İngiltere'ye, Hollanda'dan Kanada'ya, Brezilya'dan Fransa'ya, Belçika'dan Yunanistan ve İspanya'ya dünyanın dört bir yanına yayıldı.

Daha bir hafta önce corona virüs salgınıyla sarsılan dünyada büyük çaplı eylemlerin başlaması için bardağı taşıran son damla ABD'de güpegündüz canlı yayında işlenen cinayet oldu.


Hollanda Amsterdam'da yapılan çağrı ile eyleme en fazla 200-300 kişinin katılımı beklenirken, Dam Meydanı'na yaklaşık 5 bin kişi geldi. Bu nedenle uygulanması zorunlu olan 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralı uygulanamadı.

Dam Meydanı'nda buluşan büyük bir kalabalık, "Nefes Alamıyorum", "Black Lives Matter/Siyahların Yaşamları Değerlidir" pankartları taşıdı.


Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve ülkenin en büyük şehri Auckland'da binlerce kişi toplandı. Kalabalık "Siyahların Yaşamları Değerlidir"" sloganıyla yürüdü. Auckland'da bir protestocunun elindeki pankartta, "Gerçek Virüs Irkçılıktır" yazıyor.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, George Floyd'un ölümüyle şoka uğradığını, ülkesindeki barışçıl dayanışma protestolarından memnuniyet duyduğunu söyledi.


Kanada'da Vancouver ve ABD sınırındaki Windsor şehirlerinde de büyük çaplı gösteriler düzenlendi. Toronto'daki protestocular, genç bir siyahın, Regis Korchinski-Paquet'in, geçen hafta evde polisin olduğu sırada balkondan düşerek hayatını kaybetmesini de gündeme getirdi.

 

Almanya'nın başkenti Berlin'de yüzlerce kişi ABD Büyükelçiliği önünde toplanarak, George Floyd'un öldürülmesini protesto etti.

 

Yunanistan'ın başkenti Atina'da sokağa çıkan Yunan Komünist Partisi üyeleri, Yunanca dev bir "Nefes Alamıyorum" pankartı açtı.


Brezilya Rio de Janerio'daki eylemciler Valilik önünde toplandı, "Bizi Öldürmeyi Durdurun", "Adalet Kör Değildir" gibi sloganlar attı.

 

Fransa'daki protestocular, başkent Paris'teki ABD Büyükelçiliği önünde bir araya geldi, yüzleri maskeliydi. Dizlerinin üzerine çöküp, "Hepimiz George Floyd'uz", "Nefes Alamıyorum" diye bağırdılar.

 

Belçika'nın başkenti Brüksel'de koronavirüs nedeniyle maske takan eylemciler, pankartlarla yürüdüler; bir eylemcinin boğazında idam ipi vardı.


K.İrlanda'nın başkenti Dublin'de ABD Büyükelçiliği önünde bir araya gelen eylemciler, sloganlarla George Floyd'un öldürülmesini protesto etti.