< < "Yaşamak İstiyoruz"

Bolivya'nın en büyük hapishanesinde mahkum olan işçiler, COVID-19 pandemisinin vahimleştirdiği tehlikeli koşulları protesto etmek ve özgürlük istemiyle 11 Mayıs'ta bir ayaklanma başlattılar.

Ayaklananlar, "Yaşamak İstiyoruz" ve "Bu bir isyan değil, yaşam için kavga" diye slogan atıyorlar. 2 tutsak, COVID-19 nedeniyle öldü ve yüzlercesi de enfekte oldu. Bu cezaevi kampında hapsedilmiş işçiler ölümcül koronavirüsün yayılmasını önlemek için hiçbir tedbir alınmadığını söylüyorlar. Hapishane, pandeminin merkez üssü Santa Cruz'da bulunuyor. Burası maksimum güvenlikli bir hapishane kompleksi ve içerisinde 6 yaşından küçük çocukları olan 6 bin aile var.Burayı koruyan polisler kötü nam yapmışlar ve aralarında rüşvet vb yaygın.

Geçen yıl ABD destekli sağcı darbeden sonra demokratik yollarla seçilmiş olan ülkenin ilk yerli devlet başkanı Morales devrilmişti. Morales yönetimi, ülkenin kaynakları ve üretiminin kendi kendisi için kullanılmasını ve yerli egemenliğinin ve yaşam standartlarının yükseltilmesini sağlamıştı.

Darbeyle başa gelen gayrimeşru Anez yönetimi ise Bolivyalıları koronavirüsten koruyamamıştı.