Prensa Latina'nın 15 Mayıs tarihli haberine göre, düşük gelirli Amerikalıların %40'ı ülkeyi ve dünyayı etkileyen pandeminin neden olduğu ekonomik etkiler sonucu işlerini kaybettiler.

Federal Reserve (kısaltılmışı FED) tarafından yayınlanan bir rapor, 5 yetişkinden 1'inin Mart ayında ve Nisan'ın başında pandemi nedeniyle işten çıkarıldığını ya da geçici bir süre işe ara verdirildiğini belirtiyor.

Ekonomik gerileme, özellikle yıllık hane halkı geliri 40 bin dolardan az olan halkın %39'unun bu dönemde işlerini kaybetmesi nedeniyle düşük ücretli Amerikalıları orantısız bir biçimde etkiledi.

FED raporuna göre bu rakam, gelirleri 40 bin dolarla 100 bin dolar arasında olanlarda %19'a düşüyor. Ve 100 binden fazla alanlarda rakam daha da düşüktür; bu süreçte bunların sadece %13'ü işsiz kalmıştır.

Raporda toplanan bu veriler, Büyük Bunalım'dan bu yana en yüksek rakama, %14.7'ye yükselen işsizlik oranına ulaşıldığı Nisan ayının başından beri işsiz kalan milyonlarca Amerikalıyı içermiyor.

FED, istihdam kaybının ailelerin maddi refahını önemli ölçüde etkilediğini, bunların işlerini kaybeden ya da iş saatlerinin azaltıldığını gören, faturalarını ödemede güçlük çekmelerine neden olacak şekilde ücretlerinde düşüş olan %70'lik bir kesimi oluşturduğunu söylüyor.

FED Başkanı Jerome Powell iki gün önce, koronavirüsün ekonomik etkileriyle başedebilmek için Kongre'den daha çok destek gerektiğini, ya da ülkenin uzun yıllar sürecek bir durgunluğa yakalanacağını söyledi.

Powell, Uluslararası Ekonomi Enstitüsü ile yaptığı video konferansta, Capitol iflas ve ciddi bir işsizlik dalgasını engellemek için yeterli desteği sağlamazsa ülkenin kalıcı zarara yolaçacak "benzeri görülmemiş modern" bir ekonomik saldırıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.