Hemen her ülke, hızla yayılan Corona Virüse karşı önlemler aldı, alıyor. Hatta kimi ülkelerde alınmak zorunda kalınan önlemler sosyalist tedbirleri dahi andırıyor.

Sosyalizm yolunda ilerlemeyi sürdüren Venezuela da, insan hayatını başa koyan virüsle mücadele önlemlerini açıkladı.

22 Mart Pazar günü canlı yayında konuşan Başkan Nicolas Maduro, tüm ticari ve konut kirasının yanı sıra tüm sermaye ve kredi faiz ödemelerinin altı ay süreyle askıya alınması talimatını verdi.

Kamu ve özel sektör işçilerine özel bir ikramiye verilecek ve küçük ve orta ölçekli şirketlerin ücretleri devlet tarafından Eylül ayına kadar ödenecek. Önceden var olan bir işyeri istikrar kararnamesi de yıl sonuna kadar uzatılmış ve karantina sonucunda işten çıkarmaları yasaklamıştır.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredi itirazları hızlı bir şekilde izlenecek ve özel bir tarımsal yatırım planı, bildirilen yedi milyon ailenin sübvansiyonlu Yerel Gıda Üretim ve Tedarik Komiteleri (CLAP) gıda kutularının içeriğini garanti altına almaya çalışacak. Telekomünikasyon şirketlerinin de altı aydır müşterileri kesmesi yasaklandı.

Kiracılar Hareketi gibi taban örgütleri tedbirleri alkışlarken, Venezuela Sanayi Konfederasyonu başkanı Alan Celis gibi iş adamları bu önlemlerin “yetersiz kaldığını” söyledi.

Bunların yanı sıra Venezuelalı ekonomistler, ABD yaptırımları nedeniyle ülkenin şu anda uluslararası hesaplarda engellenen 7 milyar dolara erişebilse virüse daha iyi yanıt verileceğini söylüyor.

Geçen hafta, Venezuela, IMF’nin Corona virüsle mücadele için vaad ettiği 5 Milyar dolarlık kredi için başvurdu, ancak IMF Maduro yönetiminin “tanınması konusunda açıklığa sahip olmadığı” gerekçesi ile reddetmişti.

23 Mart günü, 77 corona vakası olduğunu, ölüm yaşanmadığını açıklamıştı Venezuela.

Maduro ekonomik önlemlerin yanı sıra büyük otel zincirleriyle yapılan anlaşmalar yoluyla 4200 daha geçici hastane yatağının halk sağlığı sistemine dahil edileceğini; Çin, Küba ve Rusya'dan da uluslararası yardımlarla gerekli tüm tıbbi malzemelere sahip olduğunu garanti etti. 13.000'den fazla doktor evden eve tıbbi ziyaretler gerçekleştiriyor ve tanı testleri yapıyor.

Maduro, ABD yetkililerinden, ABD'de mahsur kalan 200 Venezüella'nın geri dönmesine izin vermelerini istedi.