Mültecilere AB kapılarının kapatılması üzerine, Avrupa halklarının eylemleri devam ediyor.

7 Mart günü Berlin, Hamburg ve Basel’de binlerce kişi yürüdü, sınırlarda sıkışan mültecilerin Avrupa Birliği’ne alınmasını istedi.

Almanya’da Berlin ve Hamburg’da toplanan onbinden fazla insan “Bizde yer var” ve “Sınırları Nazilere Kapatın” dediler. Berlin’de yürüyüş İçişleri Bakanlığı önünde başladı ve halk, “Sığınma talebinde bulananlara şiddet uygulamak ırkçılıktan başka bir şey değildir, Almanya’nın bu mülteciler için güvenli liman olmasını istiyoruz” talebini dile getirdi.

Hamburg’daki yürüyüş ise Rathausmarkt Meydanı’ndan başladı. Eylemde yapılan konuşmalarda sınır kapılarında yaşanan insani felakete sessiz kalınmaması istenirken, başta Hamburg olmak üzere Avrupa’nın birçok kentinde mülteciler için yeteri kadar yerin bulunduğuna dikkat çekildi.

Almanların çoğu, Yunan adalarında kalan kadın ve çocukların Almanya’ya kabul edilmesini istiyor. Almanlar “Tek başına yollara düşen kadınlar, hamile veya ağır travma geçiren kadınlar ve refakatçisi olmayan çocuklar Almanya’ya getirilsin mi?” sorusuna evet diyor.

İsviçre’nin Basel Kantonu’nda da akşam 19.00’da Claraplatz’da her kesimden göçmen örgütlerinin yanı sıra İsviçreli gençlik grupları ve çeşitli örgütler “Mültecilerin ölümlerini durdurun, mültecilere kapıları açın”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Sizlerin cinayetlerinize ortak olmayacağız” pankartlarıyla toplanarak sık sık Türk ve Yunan devletlerinin göçmenlere yönelik uygulamalarına karşı slogan attılar.

Yürüyüşe geçen kitle polis tarafından engellenince, yabancılar polisliği önünde bulunan duvara göçmenlere yönelik ırkçılık ve faşizm politikalarına karşı yazılamalar yaptılar. Bunun üzerine polis halka biber gazıyla saldırdı.

Merkez tren istasyonuna yürümeleri engellenen eylemciler bu defa yönünü Voltaplatz’a çevirdi. Bankaların camlarına yazılıma yapan halk “İnsanların ölümlerinin ve mülteciliğin asıl sorumluları sizlersiniz” dedi.

Voltaplatz’da yolu kapatan eylemciler basın açıklaması okudular ve konuşmalarla eylem sona erdi.