Sovyetler Birliği'nin son mareşali Dmitry Yazov, 27 Şubat Perşembe günü Moskova'da 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1924 yılında Omsk'ta doğan Yazov, 1941 yılında Kızılordu'ya girmişti. II.Dünya Savaşı sırasında Volkhov ve Leningrad cephelerinde bulunan Yazov, buralarda gösterdiği başarılardan dolayı onore edildi. Leningrad Kuşatması'nda aktif görevler alan Yazov, sonraki 50 yıl boyunca parlak bir askeri kariyer sergiledi. Sonraki yıllarda Savunma Bakanı olarak da görev yaptı. 1987 ile 1990 yılları arasında SBKP politbüro adayları arasında yer aldı.

Dmitry Yazov, Gorbaçov'un Glasnost ve Perestroyka politikasına en baştan beri karşı çıkanlar arasındaydı. 1991 19 Ağustos'unda 7 üst düzey Sovyet yetkili (Gennadi Yanayev, Valentin Pavlov, Boris Yugo, Oleg Baklanov, Vladimir Kryuchkov, Vasily Starodubtsev ve Alexander Tizyakov) ile birlikte oluşturulan ve Gorbaçov'u görevden alan Olağanüstü Durum Devlet Komitesi'nin üyesiydi. Ancak bu komite Gorbaçov'a karşı ideolojik ve politik bir karşı duruş sergileyemediği ve çoğunluğu SSCB'nin korunması ve sosyalizmden yana olan işçi ve emekçilere doğrudan çağrı yapmadığı için başarısız oldu. Ve bir dizi gelişme sonrasında SSCB dağıldı. Yazov ve diğer komite üyeleri tutuklandılar. Yazov, 1,5 yıl hücre hapsinden sonra serbest kaldı.

Sovyetler Birliği'nin bu son mareşali, uzun yıllardır hastalıkla mücadele ediyordu. Ölümünden sonra, Moskova'daki Mıtişi Askeri Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi. Bugünkü Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu onun için, "Kendime örnek aldığım bir kişiydi. Derin bir üzüntü yaşıyorum" ifadelerini kullandı.