Moskova'da yapılan Barış Görüşmelerinin sonuçsuz kalmasından sonra 19 Ocak'ta Berlin'de Almanya Başbakanı Merkel'in çağrısıyla "Libya Krizi"ne çözüm bulmak için apar topar yapılan zirve sona erdi!

Hafter ile Serrac'ın aynı ortamda bulunmadıkları zirve sonrasında açıklama yapan Merkel, "kapsamlı bir plan konusunda anlaştık"larını duyurdu. BM Genel Sekreteri Guterres, "tarafların silahlı çatışmaya destek vermeyeceklerini" söylüyor, memnuniyetini ifade ediyor. Guterres'in dediğine göre bütün taraflar Libya'nın iç işlerine karışmama taahhüdü vermişler!

"Libya halkına kendi kaderini tayin edebileceği bir ortam sunmak"tan bahsediyorlar. Bu doğrultuda BM himayesinde koordinasyon oluşturmak için Uluslararası İzleme Komitesi oluşturma kararı alınmış; "ateşkesin başlamasından itibaren taraflara ve destekçilerine askeri faaliyetlerine son vermeleri çağrısında bulunulmuş". Yine taraflara "özgür, kapsayıcı ve adaletli seçimlerle geçiş süreci için" çağrı yapılmış.

RTE, sonuç bildirgesini beklemeden apar topar terketti Berlin’i. Rus basınına bakılırsa konferansın genel eğilimi nedeniyle çıldırmış! Sonuç bildirgesi Ankara’nın tüm istek ve taleplerinin geri çevrildiğini gösteriyor zaten.

Bu arada sahada herkes taşlarını oyun sahasına sürmek ve güçlerini tahkim etmekle meşgul. Her zaman olduğu gibi sonucu sahadaki güçler dengesi belirleyecek. Berlin’de ilan edilen seslerin yankısı daha çökmeden çatışmaların alevleneceğini göreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.