< İran’da Eylemler

Dün İran’da, Tahran’da düşürülen Ukrayna’ya ait yolcu uçağında hayatını kaybeden 176 kişi için eylem vardı. On binlerce öğrenci, İran rejimini protesto etti.

İran yönetimi, Ukrayna Havayolları’na ait uçağın yanlışlıkla düşürüldüğünü duyurduktan sonra, hayatını kaybeden 176 kişi için düzenlenen anma, rejim karşıtı eyleme dönüştü.

“Bana fitneci deme, fitnecinin kendisi sensin", "Devrim Muhafızları utan, ülkeyi rahat bırak", "Diktatöre ölüm", "Yalancılar istifa", "Silahlı kuvvetler genel komutanı (Hameney) istifa" sloganları atılan eyleme polis, biber gazıyla saldırdı. Yolları kapatan polis, halkın bölgeye girişini de engelledi.

Amirkabir Tekonoloji Üniversitesi’nde başlayan eylemler kısa süre içinde pek çok üniversiteye ve Tahran’ın farklı noktalarına yayıldı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde eylemciler Hamaney’in istifasını isteyen sloganlar atıyor ve Kasım Süleymani’nin resminin bulunduğu pankartı yırtıyor.

Eylemcilere saldıran polis, biber gazının yanı sıra gerçek mermiler de kullandı. Eylemleri

 Desteklediği gerekçesi ile İran İngiltere Büyükelçisi Rob Macaire gözaltına alındı ve bir kaç saat sonra serbest bırakıldı. İngiltere Dışişleri Bakanı da buna “Tahran’daki büyükelçimizin hiçbir gerekçe gösterilmeden ve açıklama yapılmadan gözaltına alınması, uluslararası hukukun açık ihlalidir” diyerek tepki gösterdi.