< Ukrayna Uçağı “Kazayla Düşürüldü” -Güncellendi-

İran, 8 Ocak günü düşen Ukrayna Havayolları'na ait uçağın yanlışlıkla düşürüldüğünü açıkladı.

İran’ın ABD üslerini bombaladığı saatlerde yaşanan bu olay, oldukça tartışmalara yol açmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, 176 kişinin öldüğü uçağın düşme sebebinin insan hatasının yanı sıra "ABD'nin maceraperestliği" olduğunu söyledi ve "kazadan etkilenen insanlara, kurbanların ailelerine ve etkilenen ülkelere baş sağlığı diliyoruz" dedi.

İran ordusunun devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Ukrayna Havayolları'na ait uçağın Devrim Muhafızları'na ait bir askeri alanın çok yakınından geçtiği ve bu sırada kaza sonucu vurulduğu belirtildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenskiy, Tahran'dan "tam soruşturma yürütmesini, suçunu itiraf etmesini ve tazminat ödemesini" istediklerini belirtti.

İran Sivil Havacılık Örgütü Bakanı Ali Abidzadeh “Kesin olan şey, bu uçak bir füze ile düşmedi” dedi.

63 vatandaşını kaybeden Kanada, bu açıklama öncesi uçağın Tahran yakınlarındayken karadan havaya füzeyle vurulduğunu, ‘müttefik ülkelerin’ istihbarat servisleri ve ‘kendi bulguları’ ile öğrendiklerini açıkladı.

New York Times gazetesi de uçağın havada füzeyle vurulduğunu söyledi.

Uçağın düşme görüntülerinde füzenin uçağa isabet ettiği anda küçük bir patlamanın meydana geldiği, ancak uçağın direkt olarak düşmediği görülüyor. Uçak bir süre daha havada kalmaya çalışıyor ve Tahran'da havalandığı havalimanına dönüş yapmaya çalışıyor. Rotasını havalimanına çeviren uçak kısa bir süre sonra yere çakılıyor ve büyük bir patlama meydana geliyor.

İlerleyen saatlerde İran Devrim Muhafızları Ordusu bir açıklama yaparak uçağı cruise füzesi sandıkları için vurduklarını söyledi...