Vatandaşlık Değişikliği Yasası, Hindistan’da ayaklanmaları beraberinde getirdi.
Hindistan Parlamentosu Üst Meclisi, bu yeni yasa tasarısı ile komşu ülkelerdeki müslüman olmayan azınlıklara vatandaşlık vermeyi planlıyor.
Yasa tasarısı ile Hristiyan, Sih, Budist ve Zerdüşt topluluklarından olup; Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten dini baskılar nedeniyle kaçan 31 Aralık 2014'ten önce Hindistan’a sığınan mültecilere vatandaşlık verilecek. Bu yasa tasarısı mülteci topluluklarının kutlama yapmasına sebep olsa da, pek çok kesim bunu protesto için sokaklara döküldü. Müslümanlar, Hindistan’ın nüfusunun %14’ünü oluşturuyor.
Keşmir’de de şoven-ırkçı yaklaşımlarıyla gerilimin tırmanmasına sebep olan hükümet başkanı Narendra Modi, bu tasarının iki meclis odasında ezici destek aldığını ve çok sayıda siyasi parti tarafından onaylandığını vurguluyor. Ancak bu tasarının müslüman olan mültecilere ayrımcılık olduğunu düşünenler, 12 Aralık gününden itibaren sokaklarda. Hükümet ise yasanın adı geçen ülkelerden gelen müslümanları kapsamamasının sebebi olarak, bu kişilerin Hindistan’ın korunmasına ihtiyaç duymadıklarını savunuyor.
11 Aralık gecesi kabul edilen yasa, ertesi sabah Assam eyaletinin başkenti Guwahat’da güçlü bir katılımla protesto edildi. Geceden sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş olsa da, Assam Öğrenci Birliği sokaklara çıktı, yolları bloke etti. Kuzeydeki Assam eyaleti, mitinglerin merkez üssü haline geldi.
Hemen her gün gerçekleşen eylemlerde ilk haftada 100’den fazla eylemci ve 35 polis yaralandı; 14 kişi de hayatını kaybetti. 15 Aralık günü Yeni Delhi'deki Jamia Milia Islamia Üniversitesi'nde eylemler yapan öğrenciler kampüse giren polisin gaz bombalı ve plastik mermili saldırıları ile karşılaştı. Yüzlerce öğrencinin yaralanmasının ardından eylemler diğer üniversite kampüslerine de yayıldı.
Hindistan hükümeti eylemleri yasaklarken, ülkenin bir çok yerinde telefon şebekeleri de kesildi.
İnsan hakları örgütleri ve müslüman bir siyasi parti, yasanın Anayasa’ya ve Hindistan’ın geleneklerine aykırı olduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye başvurdu.
19 Aralık günü yapılan eylemlerde polisle yaşanan çatışmalarda 3 kişi polis kurşunuyla hayatını kaybetti, otobüsler yakıldı, kimi polis karakolları tahrip edildi.