Fransa'da 5 Aralık'ta başlayan grevler büyüyor. Fransa Başbakanı Edouard Philippe'nin yasal emeklilik yaşının 62 olduğunu ancak işçilerin primleri ve indirimler sistemi aracılığı ile 64 yaşına kadar çalışmaya teşvik edileceğini söylemesinin ardından CGT Sendikası bir açıklama yaparak hükümetin emekli aylığı reformunu geri çekmemesi halinde Noel döneminde greve mola vermeyeceklerini duyurmuştu.

Bu karşı yanıt burjuvaziyi ürkütmüş olmalı ki bu sefer devreye Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron girerek, özellikle ulaşım alanında gidilen grevin Noel tatilinde seyahat aksatabileceğini, bu nedenle ulaşım alanındaki sendikalardan grevi askıya almalarını istedi. Macron, greve ara verilmesinin sendikaların taleplerinden vazgeçmesi anlamına gelmediğini fakat, “Bazen ayrı düşen ve bayram dönemlerinde bir araya gelme arzusundaki Fransız halkına gösterilecek saygı ve sorumluluk duygusu” anlamına geleceğini belirtti.

Ülke çapında düzenlenen eylemler nedeniyle geçen hafta emeklilik reformundan sorumlu bakan Jean-Paul Delevoye istifa ettiğini duyurmuştu.

Kapitalist sistem doğa kaynaklarımızı, insan emeğini sömürürken, ne noel dinliyor, ne gece-gündüz, ne yaş. Ama buna karşı gelişen isyanlarda kendi gücünü toplayabilmek ve devrim cephesinde dağınıklık yaratabilmek için her fırsatı değerlendiriyor. İşçiler sevdikleriyle geçirebileceği vakti burjuvaziye çalışarak geçirir. Açlık tehdidi karşısında bunu yapmaya zorlanır.

Gece sıcak yatağında uyumak yerine fabrikada iş başındadır aynı işçi. Noel tatilinden tutun, ailelerin bir araya gelebileceği her bahanede burjuvaziden izin almak zorundadır işçi. Yani işçiyseniz olmak istediğiniz yerde, olmak istediğiniz zamanda olabilmek için izin istemeniz ve buna karşı alacağınız hayır yanıtında işinizin başına dönmek zorundasınız.

Tam da bunun için sokakları dolduruyor emekçiler ve sevdikleri ile kaliteli zaman geçirebilmek, ekonomik olarak biraz daha iyi koşullarda yaşayabilmek için mücadele ediyorlar. İkiyüzlü burjuvazinin yüreklere seslenme çabaları sonuç vermeyecek ve bugün bu reformlara imza atamayanlar yarın koltuklarından oturamayacaklar...