Dün tüm Fransa, emeklilik reformunun geri çekilmesi için genel grevdeydi.
Başta ulaşım olmak üzere güvenlik, sağlık, eğitim, sanayi ve tarım sektörlerini kapsayan grevde kamu hizmetleri verilmiyor.
Ulaşım şirketi SNCF’nin açıklamasına göre ülke genelinde çok sayıda tren ve metro seferi iptal edilmiş durumda. Eurostar ve Thalys tren hatları ile Paris metrosunda da bazı seferler iptal edildi. Havaalanlarındaki yer personelleri de katılınca çok sayıda uçak seferi de iptal edildi. Öğrenciler de dersleri boykot ederek greve destek verdi. Okulların %65’i kapalı.
Air France çalışanları, doktorlar, öğretmenler, taksi şoförleri, polisler, doktorlar, hemşireler, Renault ve rafineri çalışanları, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF çalışanları işbaşı yapmadı, ulaşım durma noktasında.
Paris’te makinistlerin %82’si greve katılınca 16 metro hattının 11’i sefer yapmadı, çalışanlar hatlarda da ciddi aksamalar yaşandı. Hızlı tren seferlerinin %90’ı iptal edilirken, diğer tren seferlerinin yüzde 97’si yapılmadı. Air France’ın ülkedeki uçuşlarının %30’u iptal edildi. SNCF 5-8 Aralık’ta tren bileti satılmayacağı belirtti. Paris’in toplu taşıma ağı RATP grevini 9 Aralık’a kadar sürdüreceğini duyurdu.
Grevin günlerce sürmesi beklenirken, işçi ve emekçiler, öğrenciler protesto eylemleri için sokaklarda, meydanlarda idi. Günlerce çağrısı yapılan 5 Aralık grevi, aynı zamanda Sarı Yeleklilerin eylemlerinin de bir yılı doldu.
Sarı Yelekliler de sokaklarda eylemlerde yerlerini aldılar. Otoyol gişelerini kapatan Sarı Yelekliler yollarda ücretsiz ulaşım sağladılar.
CGT sendikası da nükleer faaliyet alanında greve katılımın %85, termik enerji alanında ise %100 katılım olduğunu açıkladı. Fransa’da gazeteler çıkmadı, kamu radyosu yayınlarını durdurdu. Eiffel kulesi çalışanları da greve gittiği için, kule kapalı kaldı.
Paris’te toplu taşımaya alternatif olarak kullanılmak istenen ve elektrikle çalışan trotinetlerin kodları görünmez hale getirildi ve kullanılması engellendi. Eylemi çevreci hareket Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) üstlendi. Yokoluş İsyanı trotinetlerin “grev kırıcı” olduğunu söyleyerek binlerce trotineti bu şekilde sabote etti. Hızlı tren hattı TVG raylarına da sabotaj yapılarak, o hat üzerinde var olan seferler de durduruldu.
Ulaşım sektörü, greve devam ediyor.
Montpellier'de Porte du Peyrou kemerine "Özgürlükler istenmez alınır" pankartı asılırken, Fransa’da meydanlar, köprüler ve duvarlar pankart ve yazılamalarla donatıldı. Paris’in dışında Marsilya, Lyon, Montpellier, Toulouse, Bordeaux’da yüzbinler sokakları doldurdu.
Sokakları dolduran yüzbinlerce kişiye polis biber gazı ve plastik mermilerle saldırdı, eylemciler de bu saldırılara karşılık verince geniş çaplı çatışmalar yaşandı.
Fransa’da “Generale Greve” gününde yaklaşık 250 farklı merkezde eylemler yapıldı, bu eylemlere 1,5 milyonu aşkın kişi katıldı. Fransız medyasına göre bu, tarihi 1995 grevinden daha güçlü bir grev. Emekçi halklar, çıtayı her geçen süre yeni bir aşamaya yükseltiyor.
Sendikalar, emeklilik reformu geri çekilene kadar greve devam edeceklerini söylüyor. Macron hükümetinin yapmayı planladığı “reform”, emeklilikte memur ve işçi ayrımını ve onlara tanınan ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngörüyor ve emekli maaşları da düşecek.