Irak’ta eylemler, protestolar artık ayaklanma şeklinde devam ediyor.

Hükümet “normal yaşama dönülmesi” çağrısı yapıyor, ancak artan ölümlere rağmen, yeni bir hükümet sistemi ve siyasi sınıfın değişmesini isteyen insanlar evlerine dönmüyor. 1 Ekim’den bu yana resmi açıklamalara göre 12 Kasım itibarıyla 319 kişi eylemlerde hayatını kaybetti.

12 Kasım günü Kut kentinde yüzlerce kişi sokaklara çıkarken, okullar ve idari kurumlar kapatıldı.

Öğretmenler de grevde. Bu nedenle Irak’ın güneyindeki okullar ve üniversiteler kapalı. İdari kurumlar ise çalışma saatlerini kısalttı. 11 Kasım gecesi Nasıriye kentinde iki eylemcinin öldürülmesi ardından, kurumların çoğu kapalı kaldı. Bağdat’ta Tahrir Meydanı civarındaki sokaklarda gençler Meydana girebilmek için güvenlik güçleri ile çatıştı.

14 Kasım günü ise 4 kişi daha başına isabet eden gaz bombası kapsülleri ile hayatını kaybetti. Eylemcilerin başına nişan alınan gaz bombaları nedeniyle yaklaşık 20 kişi kafatası parçalanarak öldü.

Iraklılar şehirlerde “halk adına” ele geçirdikleri meydan ve mahallelerde eylemlerini sürdürüyor. Halkın üzerine polisin K-9 köpekleri ile saldırılması haberlerinin hemen ardından bir Iraklının eyleme aslan getirmesi, sosyal medyada ilgi konusu ve eylemde yaratıcılığın örneklerinden biri oldu.

Irak hükümeti, halkın taleplerini yerine getirmek için Başbakan Adıl Abdulmehdi başkanlığında defalarca toplandı, bir çok göstermelik karar alındı. Ancak bu kararlar, halkın isteği olan, hükümet ve meclis başkanının istifasını içermiyor.

Yolsuzlukla mücadele için kurulan Irak Temizeller Komisyonu, Şehitler Vakfı Başkanının yolsuzluk suçlamasıyla 7 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Kasım ayı başında da yolsuzluk ve devlet malını kötüye kullandıkları gerekçesiyle 60 vekil ve yerel görevli hakkında tutuklama kararı çıkarılmış; ancak hiçbiri tutuklanmamıştı.

16 Kasım günü Basra’da Mecnun Petrol Kuyusu Kapısında eylem yapan halk, 20 Kasım günü de Basra kentindeki petrol yataklarına giden ana yolları kapattı. Rumeyla bölgesinde petrol kuyularına çıkan ana yolları araç trafiğine kapan halk, ham petrol ihracatı yapan tankerlerin giriş ve çıkışlarını engelledi. Böylelikle Hor ez-Zubeyir Limanı'ndaki ham petrol ihracatı durdu. Ülke ekonomisinin %90'ının petrol ihracatına bağlı olduğu Irak’ta, günlük ortalama 3 milyon 500 bin varil ham petrol ihracatı gerçekleştiriliyor.

 

19 Kasım akşamı toplanan Irak Parlamentosu, halkın taleplerinden biri olan Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Parlamento Başkanı ile parlamenterlere tanınan haksız imtiyazların kaldırılması için toplandı. Sabaha kadar süren toplantının ardından;

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Parlamento başkanına sadece 5 araç tahsis edilecek.

Cumhurbaşkanı, başbakan ve parlamento başkanının yardımcılarına dört araç tahsis edilecek. Bakanlara üç araç, yardımcılarına ise sadece iki araç tahsis edilecek.

Genel müdürlere ise sadece bir araç tahsis edilecek.

Cumhurbaşkanına özel uçak kiralama uygulaması kaldırıldı.

Parlamenterlerin misafirlerinin konaklama, lüks ihtiyaçlarının karşılanması ve onlar için araç kiralama uygulaması kaldırıldı.

Ve emekli maaşları arasındaki uçurum kaldırılarak eşitlendi.

 

Parlamentoda bu kararlar alınırken, başkent Bağdat’ta da eylemcilerin “ele geçirdiği” yerlerde polis operasyonu yapılıyordu. Sinak ve Ahrar Köprüsü’ne gaz bombaları ile saldıran güvenlik güçleri köprüyü ele geçirirken, diğer bölgelerde de eylemler hız kazandı. Halk Basra’da petrol kuyularına giden ana yolları ve Kuveyt’e açılan Sefwan Sınır Kapısı’na giden yolu kapatarak güvenlik güçleri ile çatıştı. Köprülerde 2 kişi başlarına isabet eden gaz bombası kapsülleri ile hayatlarını kaybetti. Eylemciler hala Bağdat'taki Yeşil Bölge’ye giden üç büyük köprünün kontrolünü elinde tutuyor