“Nehirler Kar İçin Değil, Yaşam İçin Aksın”

DEDEF, Kadıköy'de basın açıklaması yaparak Munzur Nehri'nin HES ve barajlarla tahrip edilmesini protesto etti.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ile Munzur Koruma Kurulu, 14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam İçin Barajlara Karşı Eylem Günü'nde Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Munzur’a Dokunma” yazılı pankart açılan eylemde sık sık “Munzur Özgürdür, Özgür Kalacak” ve “Munzur Hayattır, Hayatın Akışı Durdurulamaz” sloganları atıldı.

 

"Pandemide Doğayı Yağma Harekatı"

Açıklamada konuşan DEDEF Yönetim Kurulu Üyesi Ulaş Yeğin, “Yerli ve uluslararası şirketler, pandemi koşullarını da fırsat bilerek ülkemizin dört bir yanında ormana, suya ve doğaya karşı büyük bir yağma hareketini arttırarak devam ediyorlar. Dersim coğrafyası olarak biz de ‘payımıza’ düşeni fazlasıyla alıyoruz” dedi. Peyzaj adı altında kültürel miraslarının yok edilmek istendiğini söyleyen Yeğin, bu duruma karşı harekete geçtiklerini belirtti.

 

"Dersimliler Doğasına Sahip Çıkacak"

Yeğin, “Tepkilerimizin ardından açıklamalara, insan zincirine ve cem tutma etkinliklerine katılanlara karşı pandemi süreci bahane edilerek soruşturmalar açılmış ve para cezaları kesilmiştir. Dersimlilerin toprağına, suyuna, ormanına, kültürüne ve inancına sahip çıkma iradesi, bu türden gerekçelerle bastırılmak istenmektedir. Dersim halkının haklılığı; projenin mahkeme kararıyla iptal edilmesiyle bir kez daha hukuken de tescil edilmiştir” diye belirtti.