< Amerikalar İşçi Zirvesi Emperyalizme Karşı Çıkıyor

Kuzey ve Güney Amerika'dan 50'den fazla sendika ve sosyal örgütün bir koalisyonu olan Amerika İşçi Zirvesi, 10-12 Haziran'da Meksika'nın Tijuana kentinde bir araya geldi.

İşçiler Küba, Venezuela ve Nikaragua'nın ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Amerika'nın Dokuzuncu Zirvesi'nden dışlanmasına tepki olarak toplandılar. Bu zirve aynı zaman diliminde Los Angeles'ta yapıldı.

Biden'ın Amerika Kıtası Zirvesi, ABD kurumsal medyasının görüşüne göre bile uluyan bir gaftı. Bloomberg News 10 Haziran'da şunları söyledi: "Başkan Joe Biden bu hafta Los Angeles zirvesinde bir yarı küresel birlik gösterisi sergilemeye çalıştı, ancak boykotlar, yaygaralar ve cansız vaatler bunun yerine ABD'nin Latin Amerika'daki titrek etkisini ortaya çıkardı."


Tijuana'da Farklı Bir Zirve

“Amerika Kıtamız”ın dört bir yanından işçiler, ABD'nin bölgede ekonomik ve siyasi hegemonya dayatma dürtüsü karşısında Latin Amerika ve Karayipler'in ikinci kurtuluşunu ilerletmek için kalıcı bir forum kurmak üzere Tijuana Üniversitesi'nde toplandı. İşçiler, Küba, Venezuela ve Nikaragua ülkelerine yönelik ekonomik, mali ve ticari ablukalar da dahil olmak üzere ABD tarafından dayatılan tek taraflı zorlayıcı politikalara son verilmesini talep etti.

Bu İşçi Zirvesi, ABD ve Kanada emperyalizmi tarafından halklarımıza uygulanan emek ve toplumsal şiddetle mücadelenin stratejik amacını gündeme getiriyor, enerji kaynaklarının sürekli olarak sömürülmesinde ifade edilen halklarımızın mevcut yeniden sömürgeleştirilmesi sürecine, topraklarımızın çevresel bozulmasına dair uyarıda bulunuyor. Zirvenin ana organizatörü ve Meksika Halk Devrimci Cephesi üyesi Enrique Ochoa, “süregelen yoksulluk, işsizlik ve iş güvencesizliği, toplumsal cinsiyet şiddeti, ırkçılık ve göçün suç sayılması” gerektiğini söyledi.

Kaliforniya merkezli Unión del Barrio'dan zirvenin bir diğer temel organizatörü Benjamín Prado, “Bu girişim, dostluk bağlarını ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmek ve Latin Amerika, Karayipler ve Kuzey Amerika'da anti-emperyalist, anti-sömürge ve anti-ataerkil mücadelelerin dayanışması ve eklemlenmesi için kalıcı bir işçi forumu yaratmayı amaçlıyor” dedi.

Halkların Ve İşçilerin Egemenliğinin Savunulması

Bolivya'nın seçkin eski başkanları Evo Morales, Ekvador'dan Rafael Correa ve Honduras'tan Manuel Zelaya - tüm hükümetleri ABD ve 1948'de ABD tarafından oluşturulan Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) tarafından düzenlenen siyasi yıkıma maruz kaldı.

11 Haziran'da Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla, Amerika Kıtası Dokuzuncu Zirvesi'nin sonuçlarını ve onun "Demokratik Yönetişim Eylem Planı"nı sorguladı, çünkü bunu "dengesiz ve önyargılı" olarak nitelendirdi, çünkü bölgelerindeki "çeşitliliği ve siyasi ve sosyal çoğulculuğu görmezden geliyor"du. Kübalı diplomata göre, hem Birleşmiş Milletler'in hem de Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu'nun (CELAC) tek bir demokrasi modeli olmadığını ve ulusların kendi siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel sistemlerini seçme hakkının olduğunu kabul ettiğini hatırlattı. ABD müdahalesinden uzak, kalkınmaya saygı gösterilmelidir.

Rodriguez Parrilla, Biden Zirvesi'nde imzalanan “Sağlık ve Dayanıklılık Eylem Planı” ile ilgili olarak da “Dışlamadığı için etkisiz hale geliyor. Tüm devletlerin koordineli eylemi, [tüm] halklarımızın sağlığını ve refahını iyileştirmek için esastır.” dedi.

Küba'nın pandemi müdahale planından dışlanması, adanın uluslararası sağlık hizmetlerinde bir güç merkezi olarak kabul edilmesi nedeniyle özellikle korkunç. Kübalılar yalnızca bir insan hakkı olarak yüksek kaliteli sağlık hizmetini garanti etmekle kalmıyor, aynı zamanda sağlık hizmetleri araştırma yetenekleri o kadar gelişmiş ki, Küba pandemi başladığından beri beş farklı COVID-19 aşısı geliştirdi. Ayrıca, Küba ve Çin kısa süre önce ortaklaşa, birden fazla varyasyona karşı etkili olacak evrensel bir koronavirüs aşısı geliştirdiklerini duyurdular. Ancak ABD'nin Küba'ya uyguladığı abluka nedeniyle, ABD'de yaşayan insanlar tarafından kullanılamayacak.

ABD Sınır Duvarına Karşı Yürüyüş, Ablukalar

Amerika İşçi Zirvesi, Meksika-ABD sınır duvarında bir protesto ve mitingle sona erdi. Eylemciler Venezuela'ya yönelik yaptırımları, Küba'ya yönelik abluka ve bu ülkeler ile Nikaragua'nın zirveden dışlanmasını kınadılar.

Nikaragua'daki Asociación de las y los Trabajadores del Campo'dan (ATC) Fausto Torrez, Sandinista Devrimi'nin ABD'nin yıkma girişimlerine rağmen elde ettiği sağlık, altyapı ve eğitim ilerlemelerini anlattı. Küba ve Bolivarcı devrimlerle dayanışmasını dile getirdi ve ABD/OAS Amerika Kıtası Zirvesini reddeden bir mesaj gönderdi.

Sınır duvarındaki protestocular, ABD'li siyasi tutsaklar Mumia Abu-Jamal, Leonard Peltier, Julian Assange ve Venezüellalı diplomat Alex Saab'ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. 11 Haziran, Saab'ın, Venezuela halkı için yiyecek ve ilaç temin etmek için insani bir görevdeyken ABD yaptırımlarına karşı geldiği için keyfi olarak gözaltına alınıp kaçırılmasının 2. yıldönümü idi. Biden'ın sözde “Amerikalar Zirvesi” gayri meşruydu, çünkü Amerikalar arasında Küba, Venezuela ve Nikaragua bulunmuyor. İşçi Zirvesi, Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel, Venezuella Devlet Başkanı Nicolás Maduro ve Bolivya'nın eski Devlet Başkanı Evo Morales'i sanal ortamda ağırlayarak dışlananların sesi oldu.

Sonunda, Biden'ın zirvesi, Meksika'nın Tijuana kentindeki Amerika Kıtası İşçi Zirvesi ve Los Angeles'taki Halk Zirvesi tarafından yönetilen, dışlamalara yönelik anti-emperyalist, anti-sömürgeci tepkinin gölgesinde kaldı.

İşçilerin organize ettiği bu iki zirvede, Amerika'nın karşı karşıya olduğu sorunlar ciddi bir şekilde tartışıldı ve ön saflardaki işçiler tarafından ABD emperyalizmine yani bölgenin yoksul ve marjinalleştirilmiş çoğunluğuna karşı çözümler önerildi.

Çeviri Kolektifi

workers.org web sitesinden çevrilmiştir. Zirvelerle ilgili detaylı bilgiler workerssummit.com ve peoplessummit2022.org web sitelerinde bulunmakta