Donetsk Halk Cumhuriyeti Komünist Partisi sekiz yıl önce kuruldu. DHC Komünist Partisi Merkez Komitesi Birinci Sekreteri Boris Litvinov, komünistlerin savaş koşullarında nasıl çalıştıklarını, hangi sorunları çözdüklerini, parti faaliyetini eski haline getirme umutlarının neler olduğunu ve Komünist Parti’nin cumhuriyete ne gibi yardımlar sağladığını Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin muhabiri ile yapılan röportajda anlattı.

Ropörtaj RFKP web sitesinde yayınlanmıştır.


Boris Alekseevich, mevcut koşullarda partinin siyasal ve örgütsel çalışması nasıl? Hangi sorunları çözmek istersiniz?

Komünist Parti sekiz yıl önce resmiyette var olmaya başladı. Resmi olarak var gibi görünüyor, ancak bu süre zarfında hükümetimiz ve parlamentomuz vatandaşların kamu dernekleri ve bunun bir türevi olarak siyasi partiler hakkında bir yasa çıkarmadı, bu nedenle tüzel kişilik statüsü olmadan çalışmak zorunda kalıyoruz.

Aynı zamanda parti Cumhuriyet’in kuruluşunda, referandum yapılmasında büyük rol oynadı, çünkü Mart-Nisan 2014'te örgütleyici rol üstlenebilecek böyle bir yapı ve örgüt yoktu.

Cumhuriyet’teki parti vatansever, sosyal adalet için savaşan, dost bir parti olarak bilinir. DHC Komünist Partisi, Sovyetler sonrası dönemde bölgede bulunan komünist hareketin tek bir bileşenidir. Bu şekilde algılanıyoruz. Ukrayna Komünist Partisi'nden bir tarih miras aldık. Kurtarılmış altı bölgede, parti çalışmalarımız var. Mevcut hükümetin bize baskı uyguladığını söylemeyeceğim. Ancak bir tüzel kişilik olmadan, özellikle seçimlere katılma gibi siyasi süreçleri tam olarak gerçekleştiremiyoruz.

Bu bağlamda, Rusya’nın Novosibirsk bölgesinden Renat Süleymanov ve Andrey Zhirnov'dan yoldaşların buraya gelmesi ilerleme sağlamamızda büyük rol oynadı. Son 2,5-3 yılda ilk kez, DHC başkanı Denis Pushilin ile bir toplantı yaptım ve dikkatini, gerçekleşmezse geleceğe doğru yol yürümemizi zorlaştıracak bir dizi siyasi yasayı kabul etme ihtiyacına çekmeyi başardım.


Düşmanlık koşullarında Komünist Parti ne gibi sorunlarla karşı karşıyaydı?

Aktif silahlı çatışmaların başlamasından önce, Komünist Parti 1.080 kişiyi kendi bünyesine kattı. Düşmanlıkların patlak vermesi, nüfusun tahliyesi - özellikle yaşlılar, küçük çocuklu insanlar başta olmak üzere birçok kişi Rusya'ya gitti ... Saflarımızın daraldığını, üye sayımızın azaldığını hissediyoruz.

En faal kadrolarımız, benim hesaplarıma göre 76 kişi, cumhuriyetin egemenliğini ellerinde silahlarla savunuyor. Tüm verilere sahip değilim, çünkü zorunlu askerliğin devam ettiği belirli bölgeler var ve hangi parti üyelerinden Anavatan'a olan borcunu ödemek için savaşmaya gittiğini takip etmek her zaman mümkün olmuyor. Ancak Kherson, Kharkov, Melitopol, Mariupol'dan başlayarak tüm Donetsk yönlerinde, tüm cephe boyunca 76 yoldaşımızın gerçekten ellerinde silahlarla savaşa katıldığını biliyoruz.

Bir zamanlar komünist bir birlik oluşturmaya çalıştık, ancak zor olduğu ortaya çıktı, çünkü herkesin ordudaki hizmeti sırasında aldığı kendi askeri uzmanlığı var. Ve farklı bölümlerin farklı uzmanlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle, herkesi bir araya getirmenin bir yolu zor gibi görünüyor.


Kadınların rolü nedir? Partiye nasıl yardımcı oluyorlar?

“Kadın yoldaşlarımız sadece partiye yardım etmiyor. Cumhuriyet’te insani yardımların toplanması ve dağıtılması için üç merkez kuruldu. Donetsk'te Irina Guts bunu yapıyor. Nelly Taraban, “Rusya'nın Umudu” organizasyonuna benzer bir adla “Donbass'ın Umudu” adlı yardım ekibini organize etti. Oldukça aktif bir şekilde işbirliği yapıyorlar. Nadezhda Retinskaya, çocuklar ve kadın örgütleriyle aktif olarak çalışmaktadır. Tanınmış şairimiz Galina Bozhenko, yaratıcı aydınları kendi etrafında birleştirdi. Kadınların işi çok, insani sorunları da çözüyorlar. Hatta her gün çeşitli birimlerde, hastanelerde ön planda görevler üstlenmiş durumdalar. Her yerde kadın yoldaşlar elinden geleni yapıyor.


Rusya Federasyonu Komünist Partisi, Donetsk Halk Cumhuriyeti'ne ne tür yardımlarda bulunuyor?

Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri için çabaladığı kadar, Rusya'da hiçbir siyasi güç bunu yapmadı. Sekiz yıl boyunca 13.000 tondan fazla insani malzeme gönderildi - yiyecek, giysi, ilaç, inşaat malzemeleri, ders kitapları, kitaplar, yeni yılda yüz binlerce çocuk hediyesi. Her yıl bütün cumhuriyetin çocuklarına yetecek kadar oyuncaklar ve hediyeler geliyor.

Her şeyden önce Vladimir İvanoviç Kashin'in tüm bu çalışmalardan sorumlu olduğunu belirtmek isterim, bu çalışmalar saldırılara karşı Rusya halklarının Donbass’la dayanışma ve eylem merkezi ve insani yardım merkezinden oluşuyor. Mayıs tatillerinde gelen heyette Novosibirsk'ten Renat Süleymanov ve Andrey Zhirnov ile görüştüm. Ve Novosibirsk'in Donbass'a yapılan insani yardıma katkıda bulunması beni çok şaşırttı. Rusya'nın neredeyse tamamı bize yardım ediyor. Kargolar Rostov bölgesi, Kuzey Osetya, Kabardey-Balkar, Mari El Cumhuriyeti ve hatta Yakutistan'dan geliyor. Yardım, Pavel Nikolaevich Grudinin başkanlığındaki Lenin'in adını taşıyan devlet çiftliğinden geliyor.

Aslında bu çok önemli, çünkü insanlar bunun sadece Moskova'nın değil, tüm partinin, tüm sol güçlerin meselesi olduğunu görüyorlar. Komünist Parti’nin ve bizim faaliyetlerimiz sayesinde tüm bu seferberlik doğru bağlamda vurgulanmaktadır.

Birçok insani yardımı takip ediyoruz, ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlıyoruz. Ama en önemlisi, Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin kırmızı paketleri on binlerce insanın hayatını kurtardı. Çok zor zamanlardı. Özellikle insanların günlerce yemek yemediği 2014, 2015 ve 2016 yıllarında. Komünist Parti o kadar çok ürün tedarik etti ki, tüm askeri birlikleri beslemeye yetti. Asla paha biçilemez bir yardımdı bu.


Komünist Parti size başka nasıl yardımlar ediyor?

Önemli uluslararası bağlantılar kurmayı başardık. Rusya Federasyonu Komünist Partisi sayesinde Komünist Partimiz dünyanın 45 komünist ve işçi partisi ile temaslarımız bulunuyor ve ortak hareket ediyoruz. Doğru sözü kitlelere yayan Alman Komünist Partisi, İtalyan, İspanyol, İngiliz Komünistleri ile sıcak ilişkilerimiz var. Sahadaki insanların her şeyi olduğu gibi doğru anlaması bizim için önemlidir. Ve bilgiyi BBC, CNN ve benzeri medyadan değil, komünist partiler olan bağımsız kaynaklardan öğrendiler.

Rusya Federasyonu Komünist Partisi sayesinde Moskova'da 10 büyükelçilik ile ilişkiler kurduk, zaman zaman bu devletlerin büyükelçileriyle görüşüyoruz. Ve zaten kendi çizgileri boyunca liderlerine bilgi aktarıyorlar. Onlardan gelen bilgiler bizim için çok değerli.

 

Yakın gelecek için planlarınız neler?

Bu yıl, Tüzüğe göre bir kongremiz olmalı, ancak ana parti belgesiyle çelişmesine rağmen, çatışmalar nedeniyle bunu ertelemek zorunda kalıyoruz. Birçok komünist şimdi cephede. Ama aynı zamanda mutluluk verici olaylar da var - kurtarılmış bölgelerde parti hücrelerinin canlandığını gözlemlemeye başlıyoruz. Renat Süleymanov, Volodarskoye ilçe merkezinde buna tanık oldu. Orada 29 kişi yeraltı parti çalışması yaparak örgütü korudu. Bu örnek tek değil. Özellikle sevindirici olan şey, 22 Nisan'a kadar anıtın etrafındaki alanı düzene sokarak yıkılan Lenin büstünü restore etmeleridir. Bu, partinin davasına bir katkıdır.

Yapacak çok işimiz var - Slavyansk, Kramatorsk, Konstantinovka'yı geri almak için ... Tek kelimeyle, şu anda Ukronaziler tarafından işgal edilen toprakların hepsini özgürleştirmemiz gerekiyor. Orada çatışmalar oluyor ve yeraltında eski Ukrayna Komünist Partisi'nin yapılarının olduğunu kesin olarak biliyorum. Ve zaten bu hücreler için bir kılavuz seçtik. Bu bölgeler kurtarılır kurtarılmaz, komünist partili yoldaşlarımız bu bölgelerde parti çalışmasını yeniden örgütlemek için oraya gidecekler. Parti örgütümüz böyle yaşıyor.


Wpered.su sitesinde yayınlanan metinden çevrilmiştir.


Çeviri Kolektifi