11 Haziran’da Lugansk Halk Cumhuriyeti Halk Milisleri’nin yayınladığı bir açıklamaya göre, Donbass'ta Kirovsk yakınlarındaki cephe hattında bulunan Golubovskoye köyündeki bir gözlem noktasında bulunan Hayalet (Prizrak) Taburu’nun beş askeri öldürüldü.

Bağımsız özel harekat merkezinin (Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı özel harekat kuvvetlerinin eski sekizinci özel kuvvetler alayı) çatısında yer alan “Batı” kod adlı sabotaj grubunun askerlerin ölümüne karıştığı belirtildi.

Lugansk Halk Milisleri “Askerlerimiz özel silahlarla başından vuruldu. Aynı zamanda yabancı yapımı bir keskin nişancı tüfeğinden yapılan atışla da bir askerimiz hayatını kaybetti. Geri kalanlar, karakola sızan Ukraynalı bir sabotaj grubu tarafından yakın mesafeden vuruldu. Bu soğukkanlılıkla işlenmiş cinayetler sonucunda 4 çocuğun babasız kaldığı da ifade edildi.

Lugansk Halk Cumhuriyeti, bu provokasyonun amacının, katliamın hemen ardından Ukrayna tarafına yöneltilen Minsk anlaşmalarını ihlal etme ve düşmanlıkları yoğunlaştırma suçlamalarına karşı, Halk Milisleri birimlerinden misilleme ateşinin gelmesi için Halk Milisleri Güçleri’ni kışkırtma amacı taşıdığını göz önünde bulunduruyor.

Lugansk Halk Milisleri son günlerdeki durumun analizini yaparak, Kiev'in bölgedeki durumu kasıtlı olarak istikrarsızlaştırdığını ifade etti. Bu istikrarsızlaştırma, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin 8-9 Haziran tarihleri arasında cephe hattına yaptığı ziyaretten kaynaklanıyor ve Zelensky ziyareti sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Donbass'taki çatışmayı zorla çözmeye hazır olduğunu ilan etti.

Lugansk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Zelensky cephe hattına gelmeden önce durumun sakin olduğunu belirtirken, ABD'nin Ukrayna Savunma Bakanlığı'na bir grup keskin nişancı tüfeği ve tüfekler için mühimmat sağladığına dair bilgileri olduğunu bildirdi.

“Ayrıca, Birleşik Devletler hükümeti Kiev'e gece görüş cihazları sağlıyor, bu da Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden Halk Milislerinin mevzilerine yapılan gece saldırılarının sayısında artışa katkıda bulunuyor. Ayrıca, ABD askeri uzmanları, 13 Nisan'dan bu yana, Müşterek Kuvvetler Operasyonu bölgesinde yer alan Mariupol yakınlarındaki bir eğitim kampında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için keskin nişancıları eğitiyor.”

Bu trajik durumu ilk bildirenlerden biri olan eski Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) askeri Maxim Fomin (Vladlen Tatarsky), EADaily'ye resmi açıklamaların tamamen doğru olduğunu söyledi ve ayrıca geçtiğimiz günlerde anonim telegram kanalı “Joker DPR’da”, sıcak çatışmalara asker olarak katılanların oluşturduğu bir kanal, “Urzuf” adlı askeri eğitim sahasında sabotajcıların eğitildiği gerçeğinin kanala yansıdığını belirtti.

“Joker DPR” telegram kanalına göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri yakında gri bölge olarak bilinen cephe hattında sabotaj faaliyetlerini yoğunlaştıracak.

“9 Haziran'da Urzuf askeri eğitim sahasında Ulusal Muhafız ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askerlerinin katılımıyla geniş çaplı askeri tatbikatlar sona erdi. Resmi medya, her zamanki gibi, tatbikatlar sırasında çok saldırgan bir düşman tarafından savunmayı kırma girişimini bastırmak için barışçıl bir stratejinin uygulandığını ilan etti. Ama aslında, bu tatbikatlar, Batılı eğitmenlerin gözetiminde, gri bölgedeki sabotaj gruplarının eğitimlerini gerçekleştirdi. Ayrıca resmi medya, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU)’ya bağlı “Alpha” birimlerinin bu tatbikatlarda aktif bir rol oynadığını ve ayrıca cephedeki propaganda turundan sonra Yüce Palyaço Zelensky'nin de buraya uğradığını söylemeyi “unuttu”.

Kanala göre, her biri 12-16 kişilik 12 sabotaj grubu seçildi. Gruplar Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliet, Kilo, Lima ve Tango olarak kodlandı. Donetsk cephesinde sekiz grup, Lugansk cephesinde dört grup faaliyet gösterecek.

“Bu grupların ana görevi, 10-17 Haziran tarihleri arasında Donetsk ve Lugansk birimleriyle yerel çapta çatışmalar çıkarmak amacıyla tüm cephe hattı boyunca gri bölgede faaliyet göstermektir. “Joker” telegram kanalında belirtildiğine göre, Putin ve Biden arasında gerçekleşecek toplantının arifesinde bu sabotaj gruplarının saldırgan faaliyetlerini görüntülemek ve “saldırgan bir düşmanın saldırganlığı hakkında materyal elde etme amacıyla” Batılı ve Ukraynalı gazeteciler de orada bulunacak.

Bu operasyonun yürütülmesi bizzat Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky tarafından koordine edildi. Kanalın yazarları, Ukrayna’nın bu şekilde davranarak Biden'ın başka, daha önemli çıkarlar uğruna Ukrayna'yı terk etmesini engellemek istediğini öne sürdü.

 

Greg Butterfield’ın redstarnews.org sitesinde yaptığı İngilizce çeviriden Türkçe’ye aktarılmıştır.

Çeviri Kolektifi