Peru'da 6 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu solcu Özgür Peru Partisi'nden Pedro Castillo kazandı. Ulusal Seçim Süreçleri Ofisi (ONPE) tarafından yapılan resmi oy sayımına göre, oyların %99,98'i sayıldı ve Castillo oyların %50,204'ünü Castillo, %49,796'sını faşist Halk Gücü partisinden Keiko Fujimori aldı.

9 Haziran'da başkent Lima'da bir basın açıklaması düzenleyen Fujimori kararı tanımadığını söyledi; ülke çapında 802 sandıktan, yaklaşık 200.000 oyun usulsüzlükler nedeniyle iptal edilmesini istedi.

Bunu bir saldırı kabul eden ve demokrasiyi savunmak isteyen binlerce Castillo destekçisi, ONPE'nin seçimlerin nihai sonuçlarını mümkün olan en kısa sürede açıklaması için Lima'daki Plaza San Martín'de toplandı.

Castillo halka sakin olmalarını ve son açıklamayı beklemelerini söyledi. “Sevgili kardeşlerim, sokaklarda direnmeye devam edenlere teşekkür ediyorum. Bu ülkeyi kaos içinde görmek isteyenlerin provokasyonlarına kanmayalım. Bu nedenle barış ve huzur çağrısı yapıyoruz. Tüm Perululara ait olan bu son savaşta kararlı ve mutlu olmaya devam edelim” diye tweet attı. Castillo'yu seçim sandığında öne geçiren, ülkenin kırsal kesimlerindeki sayımlar olmuştu. Diktatör Fujimori'nin kızı olan Keiko Fujimori ise, zaferini yabancı ülkelerde kullanılan oylara bağlıyordu.

9 Haziran gecesi Castillo'nun destekçileri, tarihi zaferi kutlamak için partinin genel merkezini kuşattı. Binlerce kişi, işçi sınıfını temsil eden bir liderin zaferini havai fişekler ve zafer sloganlarıyla kutladı. Bu arada, Castillo için tebrik mesajları da dünyanın dört bir yanından yağmaya başladı.

Ulusal Seçim Süreçleri Ofisi (ONPE) 10 Haziran Perşembe günü, cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerin sonuçlarını yayınladı ve kazanan, 100'den sonra geçerli oyların %50,19'unu alan Özgür Peru adayı Pedro Castillo oldu. ONPE ayrıca yeniden değerlendirmeye sunulacak sadece 454 oy pusulası olduğunu açıkladı.

Bir köy öğretmeni olan Castillo'nun zaferiyle, son elli yıldır muhafazakarlar ve faşistler tarafından yönetilen Peru yüzünü ilerlemeye dönmüş oldu. Ülkenin çağdaş tarihindeki tek sol hükümet, önemli bir tarım reformu yasası çıkaran ve birkaç stratejik sektörü kamulaştıran Başkan Juan Velasco Alvarado'nun (1968-1975) hükümetiydi.

İlkokul öğretmeni, sendika lideri ve kentsel ve kırsal köylü devriye hareketinin bir üyesi olan 51 yaşındaki Pedro Castillo, doğal kaynakların ve madencilik, petrol, hidroelektrik, gaz ve iletişim gibi stratejik endüstrilerin millileştirilmesini öneriyor. Ve ülkenin zenginliğini adil bir şekilde bölüştürmeyi. Ayrıca, Alberto Fujimori'nin diktatörlüğü (1999-2000) sırasında hazırlanan ülke anayasasının, devlete daha fazla kontrol ve özel şirketlerle rekabet edebilmek için ekonomide öncü bir rol vermek amacıyla yeniden yazılmasından yana. Castillo devletin, Peru'nun karşı karşıya olduğu, kökleri onlarca yıldır eşitsizliğe dayanan krizi ele almak için vatandaşlara temel hakları sağlaması gerektiğini savunuyor.

Çeviri Kolektifi

Peoples Dispatch ve TelesurTv'den derlenerek çevrilmiştir