< İsrail Gemileri Kuzey Amerika Limanlarına Yanaşamıyor

ABD ve Kanada'daki sendikalar ve toplumsal hareketler, Filistinli gruplarla el ele verdi ve İsrail gemilerinin yanaşmasını önlemek için büyük limanlarda grev gözcülüğü yapıyorlar.

İsrail'i Filistinlilere karşı işlediği suçlardan sorumlu tutmak için büyük bir baskıyla, aktivistler ve işçi hareketleri, İsrail gemilerinin girişini engellemek için ABD ve Kanada'daki kilit limanlarda grev gözcülüğü kurdular. 2-9 Haziran tarihleri arasında Uluslararası Eylem Haftası için yapılan uluslararası çağrının bir parçası olarak binlerce kişi, Kuzey Amerika'daki büyük limanlarda protesto gösterileri düzenleyerek operasyonları aksattı ve İsrail kargo şirketleri tarafından işletilen gemilerin yanaşmasını engelledi.

Şimdiye kadar California'daki Oakland ve Los Angeles, Washington'daki Seattle ve Tacoma, Teksas'taki Houston ve New York City/New Jersey limanlarında protestolar düzenlenirken, ülkenin diğer bölgelerinde daha fazla grev ve gösteri planlanıyor.

Kampanyanın büyük bir kısmı, dünyanın en büyük nakliye şirketlerinden biri olan İsrail merkezli Zim Integrated Shipping Services Ltd veya ZIM tarafından işletilen gelen gemileri hedefliyor. ZIM, erken Siyonist yerleşimcileri taşıyan nakliye ve nakliye şirketlerinden biri olarak varlığının çoğunda İsrail'in yerleşimci-sömürge projesine bağlandı. Bugün İsrail'e ve İsrail'den en büyük silah nakliyecilerinden biridir.

İlk olarak, Oakland gözcüleri şimdiye kadar iki ZIM gemisinin yanaşmasını engelledi. Bu, ZIM'in 2014’te Filistin yanlısı eylemcilerin gemilerini aylarca yanaşmalarını engellemesinden bu yana, Oakland limanını ilk kez kullanmaya çalışması. Protestocular tarafından bu sefer geri gönderilen ilk gemi, Liman İşçileri Sendikası, Arap Kaynak ve Organizasyon Merkezi (AROC) tarafından başlatılan bir koalisyon olan Block The Boat tarafından yapılan grev çağrısına yerel topluluk organizatörlerinin destek vermesiyle 2 Haziran'da gerçekleşti.

ZIM'e ait ikinci kargo gemisinin geri gönderildiği 4 Haziran Cuma günü, gemilerin yanaşmasını önlemek için limana tahmini 1000'den fazla kişi geldi. Gözcü hattı, Uluslararası Uzun Kıyı ve Depo Birliği'nin (ILWU Yerel 10) Oakland rıhtım işçileri bölümleri tarafından yönetildi ve 30'dan fazla kuruluş tarafından desteklendi.

ILWU Yerel 10 başkanı Trent Ellis, ikinci gemi geri gönderilirken, “İşçilerin mücadelesi dünya çapında” dedi. "Dünya işçileri bunu anladığında ve değişim için bir araya gelmemiz gerektiğini anladığında, o zaman Filistin halkı da dahil olmak üzere daha iyi bir dünya olacak."

Ellis, "İşçi gücü, ekonomik güç, gerçek güçtür. İsrail'in attığı bombalardan daha güçlüdür" diye ekledi.

Diğer sahil şeridi olan New York Limanı'nda, yüzlerce topluluk organizatörü ve sendikacı, 6 Haziran Pazar günü, başka bir ZIM kargo gemisinin planlanan varışını engellemek için rıhtımda bir grev hattı oluşturdu. Gözaltı, yoğun polis yığınağı ve New York City ve New Jersey polis departmanları tarafından gönderilen zırhlı araçlara rağmen yapıldı eylem.

Raporlara göre, protestocular ve polis arasında, polis gözcülerin rıhtıma girmesini reddettiği için arbedeler yaşandı. Ancak eylemcilerin sayısı artmaya devam edince, sonunda protestocular galip geldi. Benzer gösteriler başka yerlerde de oldu. Ve önümüzdeki günlerde ABD'de Detroit, Michigan ve Kanada'da Vancouver gibi limanlar için daha fazla grev planlanıyor.

Bu hareketler, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'ya yönelik son saldırısına yanıt olarak Filistin Genel Sendikalar Federasyonu'nun (PGFTU) dünya çapındaki eylem çağrısına yanıt veriyor. İtalya'nın Livorno ve Güney Afrika'daki liman işçileri de eylem çağrısına kulak verdi ve İsrail kargo gemilerini boykot etti.

PGFTU İcra Komitesi üyesi Elias Al-Jelda, yaptığı açıklamada Oakland'dan sıcak bir haber aldığını söyledi. “AROC liderliğindeki yoldaşlarımızın ve ILWU Local 10'daki işçi arkadaşlarımızın dayanışmasıyla, Oakland'da ZIM'e karşı bu büyük Block the Boat zaferi elde ettiler. Bu, kuşatılmış işgal altındaki Gazze Şeridi'nde ve işgal altındaki Filistin'in geri kalanında kalplerimizi ısıtıyor" dedi.

"Dünya çapındaki tüm liman işçilerini, halkımızın Filistin'deki özgürlük ve adalet mücadelesiyle dayanışma içinde, ZIM gemilerine ve apartheid İsrail'den çıkar sağlayan tüm işletmelere karşı boykot kampanyasını yoğunlaştırmaya çağırıyoruz."

Peoples Dispatch’den çevrilmiştir

Çeviri Kolektifi