Kolombiya’da hükümet tarafından önerilen bir vergi reformu tasarısı olan Sürdürülebilir Dayanışma Yasası'na karşı Nisan ayının sonunda Kolombiya'da işçi grevleri ve halk protestoları başladı. Sendikalar, bunun en az 1,5 milyon işçinin yeni vergiler ödemesine yol açacağı konusunda uyardı.

Geçen aydan bu yana, Kolombiya Merkez İşçi Sendikası (CUT), hükümetin çeşitli şehirlerde meydana gelen ulusal grevleri ve kitlesel protestoları sona erdirme çabalarının ortasında 19 Mayıs Çarşamba günü kitlesel bir gösteri düzenleyeceğini duyurdu.

CUT twitter'da yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki 19 Mayıs Çarşamba günü barışçıl bir tezahür için çağrıda bulunuyoruz; herkes, bayrağımız ve tenceremizle, biyogüvenlik düzenlemelerine sıkı sıkıya uyarak sokağa çıksın" dedi.

Daha önce, Genel Çalışma Konfederasyonu (CGT) Kolombiyalı sendikaların Pazar günü hükümet ile Ulusal İşsizlik Komitesi (CNP) arasında yeni bir müzakere turunda ele alınmasını istedikleri yedi noktayı hazırladıklarını söyleyerek açıklamıştı. Başkan Ivan Duque başkanlığındaki hükümet komisyonu, bu ayın başlarında CNP temsilcileriyle bir toplantı yaptı; ancak herhangi bir anlaşmaya varılamadı.

Kolombiya'da işçi grevleri ve halk protestoları, hükümet tarafından önerilen ve sendikaların en az 1,5 milyon işçinin yeni ödeme yapmak zorunda kalmasına neden olacağı bir vergi reformu tasarısı olan Sürdürülebilir Dayanışma Yasası'na karşı Nisan ayı sonunda başlamıştı.

Duque, protestolardan önce 6,8 milyar dolar (Kolombiya GSYİH'sinin yaklaşık %2'si) artışına yardımcı olması beklenen yeni vergi girişiminin, koronavirüs salgınının olumsuz ekonomik etkilerini hafifletme çabalarına önemli katkı sağlayacağını söylüyor.

Mayıs ayı başlarında, ülke çapında kitlesel protestolarla karşı karşıya kalan Duque, Kongre'den vergi reformu taslağını geri çekmesini ve acilen yenisini tartışmasını istedi. Kolombiya'nın insan hakları gruplarına göre, protestoları bastırmak için yapılan baskılarda biri polis memuru olmak üzere yaklaşık 50 kişi öldü, 500'den fazla kişi yaralandı.

Kolombiya Savunma Bakanlığı, hem kolluk kuvvetleri hem de sosyal ve sağlık reformlarının yanı sıra şehirlerin askerden arındırılmasını talep eden protestocuların ortasında 430'dan fazla gözaltı ve 800'den fazla yaralandığını bildirdi. Göstericiler ve uluslararası kuruluşlar, Kolombiya polisinin orantısız güç kullanımına dikkat çekiyor.

Başkan Ivan Duque'nin yönetimi ve Grev Komitesi Pazar günü, yaşanan krize çözüm bulmak için görüşme yapsa da anlaşmaya varamadı.

Grev Komitesi 100'den fazla talepte bulundu, bunlardan biri Ordu ve Mobil İsyanla Mücadele Timi'nin (ESMAD) şimdiye kadar 41 sivilin ölümüne neden olan polis vahşetine son vermek için sokaklardan çekilmesi talebiydi.

Hükümet yetkilileri, belgeyi değerlendireceklerine ve toplantıda talepleri tartışacaklarına dair güvence verdiler. Bu, 28 Nisan sosyal salgınından bu yana Duque yönetimi ile protesto temsilcileri arasındaki üçüncü karşılaşma olacak.

İşçi Üniter Merkezi (CUT) Başkanı Francisco Maltes, "Militarizasyonun sonu toplantının en önemli konusuydu. Bununla birlikte, müzakere masasına koyduğumuz eşit derecede önemli başka talepler de var" dedi.

Halk örgütleri, Başsavcılık'tan protestolar sırasında işlenen tüm şiddet olaylarını araştırmasını ve Savunma Bakanı Diego Molano'dan aşırı güç kullanımından dolayı özür dilemesini talep etti. Ayrıca Amerika Kıtası İnsan Hakları Komisyonu'ndan (IACHR) delegelerin, meydana gelen ihlalleri araştırmak için Kolombiya'yı ziyaret etmeleri çağrısı yaptılar.

28 Nisan'dan bu yana, Başsavcılık, protestolar sırasında aşırı güç kullanımı nedeniyle polis mensuplarına karşı 119 soruşturma başlattı. Sekiz şikayet cinayetle, 64'ü otoritenin kötüye kullanılmasıyla, 25'i fiziksel saldırılarla ve yedisi kişisel yaralanmalarla ilgili.

Hükümetle bu görüşmeler sürerken, Jamundi'de yerli bir genç vuruldu.

Jamundi Belediyesi yakınlarında bulunan Caribes Quinta de Bolivar bölgesinde Geovanny Cabezas adlı yerli bir gence silahlı bir grup ateş açtı. Bunların faşist “Gaitanista Öz Savunma Kuvvetleri” olduğu belirlense de, katilin kimliği öğrenilemedi.

INDEPAZ, bu yıl şimdiye kadar 65 sosyal lider ve insan hakları savunucusunun öldürüldüğünü açıkladı.

 

TelesurTv’den derlenmiştir

Çeviri Kolektifi