< İsrail'in Saldırılarında 300'den Fazla Filistinli Yaralandı

İsrail ordusu ve polisi, dört gün içinde ikinci kez işgal altındaki Doğu Kudüs'teki El Aksa Cami’sine şok bombaları, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldırdı.

Saldırı, şehirdeki Yahudi yerleşimcilerin kışkırtıcı yürüyüşünden önce gerçekleşti. Filistin Kızılay’ının aktardığına göre 10 Mayıs Pazartesi sabahı İsrail güçlerinin işgali altındaki Doğu Kudüs'teki El Aksa Cami yerleşkesine dört gün içinde ikinci kez şok bombaları, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile saldırması sonucu yüzlerce Filistinli yaralandı. Yaralılardan en az 307'si tedavi için farklı hastanelere yatırılıyor. Yaralıların birçoğu ise İsrail güçleri tarafından gözaltına alındı.

İsrail saldırısı, İsrail’in “Kudüs Günü” kutlamalarının bir parçası olarak Doğu Kudüs’teki gerici Yahudi grupların akşam başlaması planlanan “Bayrak Yürüyüşü” öncesinde yerleşkeyi temizleyecekti. Cuma günü benzer bir baskının ardından birçok Filistinli yerleşkede toplanmıştı. İsrail, 1967'de Doğu Kudüs'ü işgal etmesi nedeniyle Kudüs Günü'nü kutluyor. Bölgeden gelen Tweetlere ve haber kaynaklarına göre, yürüyüşlerine hazırlanmak için eski şehirde binlerce gerici Yahudi yerleşimci ağır güvenlik koruması altında toplandı.

Times of Israel haber sitesi, İsrail Savunma Bakanı’nın bugün yaşanan şiddet olaylarının ardından “Bayrak Yürüyüşü’nün” rotasını değiştirmeyi kabul ettiğini ve El Aksa'yı Yahudi yürüyüşçüler için kapattığını bildirdi. Filistinlilere yönelik Siyonistlerin bazı saldırıları ve şiddet olayları da bildirildi. Kadınlar da dahil olmak üzere Filistinli protestocuların saldırıya uğradığı gün boyunca, El Aksa yerleşkesi içinde ve civardaki bölgelerde Filistinlilere yönelik Siyonistlerin şiddetini belgeleyen çeşitli videolar sosyal medyada dolaşıyordu.

Bu tür bir videoda, bir yerleşimcinin El-Aksa yerleşkesinin yakınında yol kenarında duran Filistinli bir adama arabasını çarptığı ve onu ciddi şekilde yaraladığı görülüyor. Daha sonra şoför, İsrail güvenlik güçleri tarafından olay yerinden çıkarıldı. Birkaç kişi, İsrailli güvenlik personelinin Filistinlileri hedef almak için keskin nişancılar kullandığını ve yaralılara müdahale eden sağlık görevlilerinin veya şiddeti haberleştiren gazetecilerin de saldırıya maruz kaldığını belirtti.

Devam Eden Şiddet

Pazartesi günkü olaylar, İsrail’in geçen hafta Filistinli protestoculara yönelik saldırısının devamına işaret ediyor. Pazar günü, bir sağlık görevlisi de dahil olmak üzere en az 17 Filistinli yaralandı ve İsrail güçlerinin Cuma günü cami yerleşkesine düzenlenen saldırıyı ve ailelerin Şeyh Cerrah mahallesinden tahliye edilmesini Doğu Kudüs’te protesto edenlere saldırması üzerine en az üç Filistinli tutuklandı.

İsrail ordusu Pazartesi günü erken saatlerde işgal altındaki Gazze şeridinde Filistinli örgütlerin İsrail'in içine roket attığını iddia ederek hava saldırıları başlattı. İşgal altındaki Filistin'deki protestolar haftalardır devam ediyor. İsrail güçlerinin Cuma günü yaptığı ve en az 200 kişinin yaralandığı saldırının ardından olaylar yeni bir boyut kazandı. Bu saldırının ardından binlerce Filistinli cami içinde ve çevresinde nöbet tuttu.

Cumartesi günü, İsrail güvenlik güçlerinin eski şehrin farklı yerlerinde şok bombası ve göz yaşartıcı gazla saldırması sonucu 90 Filistinli daha yaralandı. UNICEF'e göre Cuma ve Cumartesi günleri İsrail polisi ve İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırılarda en az 29 Filistinli çocuk yaralandı ve sekiz çocuk tutuklandı. UNICEF açıklamasında, İsrail güçleri tarafından yaralananlar arasında bir yaşındaki bir bebeğin de olduğu ve yaralı çocukların birkaçının başlarından veya omurgalarından yaralandığı belirtildi. UNICEF ayrıca İsrail güçlerinin çok sayıda ambulansın bölgeye ulaşmasını engellediğini bildirdi. İsrail güçleri ayrıca tesis bünyesindeki bir kliniği de aradı.

İsrail güçleri Doğu Kudüs'te ve tarihi Filistin'in çoğunda devam eden protestoları bastırmak için, 2 Mayıs'taki mahkeme kararıyla tahliye edilen eski şehirdeki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayanlarla dayanışma içinde olanlara karşı baskıcı şiddet kullandı. Times of Israel haber sitesine göre, Pazar günü kuzey İsrail şehirlerinde protestoculara yönelik farklı polis şiddeti olaylarında en az 23 Filistinli Arap tutuklandı ve 25'i yaralandı.

Uluslararası Eleştiri

Büyük protestoların ardından bir İsrail mahkemesi, Şeyh Cerrah’ta evi zorla tahliye edilen ailelerin tahliye kararlarına karşı açtıkları itirazın duruşmasını da erteledi. Duruşma Pazartesi günü yapılacaktı.

Hafta sonu boyunca İsrail'in eylemleri, çeşitli devlet liderleri ve onları eleştiren ve endişelerini dile getiren önde gelen siyasi figürlerle uluslar arası çaptaki “tepki” büyüdü. Filistin Yönetimi, El Aksa'ya yapılan baskının “işgalci güç tarafından işlenen suç” olarak nitelendirildiği bir bildiri yayınladı. Pazartesi günü BM genel sekreteri, İsrail’in Doğu Kudüs’teki barışçıl protestoculara karşı güç kullanması ve Şeyh Cerrah’tan ailelerin olası tahliyesi konusundaki derin endişelerini dile getirdi ve İsrail’den “azami tedbiri” almasını istedi. BM güvenlik konseyi, Vietnam ve Çin de dahil olmak üzere 15 üyesinin üçte ikisinin acil bir toplantı talep etmesinden sonra meseleyi görüşmek üzere Pazartesi günü toplanacak.

Irak başbakanı Mustafa el-Kadhimi, “Filistin mahallelerinin [Şeyh Cerrah'ı belirtir] tarihsel olarak kendilerine ait olduğunu ve korunması ve savunulması gerektiğini” söyledi.

People’s Dispatch haber sitesinde yayınlanan 10 Mayıs tarihli haberden çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi